Η αντι-γηραντική ρουτίνα της Gwyneth Paltrow – “Δεν θέλω να ζήσω για πάντα”
Gwyneth Paltrow
Credit: 123rf/buzzfuss

Η Gwyneth Paltrow είναι σχεδόν στην ίδια ηλικία που ήταν ο μπαμπάς της όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο. Είναι λογικό εδώ και περίπου 20 χρόνια να προσπαθεί να αντιστρέψει τη γήρανση και να ζει όσο το δυνατόν πιο υγιεινά μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας.

Ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο στα 54 του, κάτι που είναι μόνο τρία χρόνια μακριά για μένα, κάτι που είναι τρελό να το σκέφτομαι” λέει η Paltrow στο Business Insider, τονίζοντας τους αριθμούς σαν αυτό το γεγονός να τη σοκάρει εκ νέου κάθε φορά που το λέει.

Ο Bruce Paltrow, σκηνοθέτης-παραγωγός, πέθανε ξαφνικά από επιπλοκές του καρκίνου του φάρυγγα τον Οκτώβριο του 2002, σε ηλικία 58 ετών. Η Paltrow ήταν μαζί του καθώς γιόρταζαν τα 30ά γενέθλιά της στη Ρώμη. Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το 2018, η μητέρα της, η ηθοποιός Blythe Danner, διαγνώστηκε με τον ίδιο καρκίνο. Ωστόσο, εκείνη επέζησε και τώρα είναι 81 χρόνων.

“Όταν ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο, τότε άρχισα να εξερευνώ ολόκληρο τον κόσμο της ευεξίας και της ενσυνειδητότητας“, είπε η 51χρονη Paltrow στο Business Insider, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου για την προώθηση της συνεργασίας της με τη νέα εφαρμογή διαλογισμού, Moments of Space.

Η Paltrow μετατράπηκε από μια εγνωσμένου κύρους, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό στο απόλυτο σύμβολο φιλόδοξης διαβίωσης με την επιχείρησή της Goop, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Το επιχειρηματικό της μοντέλο ως διευθύνουσα σύμβουλος είναι να πουλά πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν, όπως το στρώμα θερμοθεραπείας με πολύτιμους λίθους του Goop αξίας 1.049 δολαρίων.

Η Paltrow δεν επιθυμεί να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστρέψει τη γήρανση. Η δική της είναι μια αναζωογονητικά ισορροπημένη και χαλαρή προσέγγιση στη μακροζωία.

“Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τη μακροζωία, σωστά;” σημειώνει η Paltrow. “Όλοι έχουν εμμονή με την ιατρική της μακροζωίας αυτήν τη στιγμή και φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πραγματικά σταθεροί κοινοί παρονομαστές. Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η διαχείριση των σκέψεών μας, του μυαλού μας, νομίζω, είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της αντίδρασης στο στρες. Το άγχος μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μην λειτουργεί τόσο καλά, αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο. Επίσης, νομίζω ότι η ποιότητα των σχέσεων, και μετά, φυσικά, το να μην καταναλώνεις πάρα πολύ αλκοόλ, ζάχαρη, όλα αυτά τα πράγματα”.

Η απάντηση της Paltrow επικεντρώνεται αρκετά στον ύπνο, στη διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας, στη διατήρηση υγιών σχέσεων αλλά και στην ελαχιστοποίηση του στρες και στην καλή διατροφή.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη ήταν η τελευταία που συνέδεσε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τη μακροζωία. Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή της που περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα μοιράζεται ομοιότητες με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται ευρέως ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής. Και η Paltrow λέει επίσης ότι περπατάει, κάτι που πολλά στοιχεία έχουν συνδέσει με μια μακρά, υγιή ζωή. Το χρόνιο στρες, στο μεταξύ, είναι ευρέως γνωστό ότι είναι εχθρός της καλής υγείας.

Η Paltrow θεωρεί πηγή έμπνευσης το περσινό ντοκιμαντέρ του Netflix “Live to 100: Secrets of the Blue Zones”, που αναφέρεται στις μπλε ζώνες, περιοχές με τους περισσότερους αιωνόβιους. Αυτοί έχουν απλές ζωές: απολαμβάνουν τη συντροφιά των αγαπημένων τους, κινούνται συχνά και τρώνε πλήρη τρόφιμα, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των πατατών.

Κατά κάποιο τρόπο φτιάχνω το σχέδιο μακροζωίας μου, ειλικρινά”, συνεχίζει. “Για μένα, οι εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, οπότε μου αρέσει να κάνω αιμοληψία. Υπάρχουν όλα αυτά τα νέα απίστευτα πρωτόκολλα ελέγχου για σάρωση για δείκτες όγκου στο αίμα, όλα τα είδη προηγμένης απεικόνισης και τέτοια πράγματα. Και επειδή και οι δύο γονείς μου είχαν εμπειρίες με τον καρκίνο, είμαι πιθανώς λίγο πιο ενεργητική από τον μέσο άνθρωπο”.

Γνωρίζοντας το οικογενειακό ιστορικό της, η προσοχή της Paltrow είναι κατανοητή και οι εξετάσεις μπορεί να είναι κατάλληλες για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ορισμένοι τύποι προηγμένης απεικόνισης μπορούν να προκαλέσουν περιττή ανησυχία σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Η Paltrow λέει ότι δεν έχει εμμονή με το να ζήσει για πάντα: “Η πρακτική της μακροζωίας μου θα εξελιχθεί πραγματικά όσο περισσότερο μαθαίνω. Και νομίζω ότι θέλω απλώς να παραμείνω πραγματικά ανοιχτή στις αναδυόμενες μεθόδους και την επιστήμη. Επίσης, δεν θέλω να ζήσω για πάντα. Δεν είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Θέλω μια ωραία, μακρά, υγιή ζωή, αλλά δεν θέλω να ζήσω μέχρι τα 165 ή κάτι τέτοιο”.

Η πρωινή ρουτίνα της Paltrow

Σύμφωνα με τους ειδικούς της μακροζωίας, αυτή περιλαμβάνει κυρίως βαρετά πράγματα, όπως η κατανάλωση λαχανικών και ο καλός ύπνος. Στα νεότερα χρόνια της, η Paltrow δεν το σκεφτόταν καν αυτό. “Στις αρχές της δεκαετίας των 20 μου, δεν είχα συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα. Είτε έβγαινα έξω με φίλους και κοιμόμουν αργά είτε σηκωνόμουν πολύ νωρίς για να πάω στο πλατό”.

Τώρα, προετοιμάζεται για την ημέρα με διαλογισμό και άσκηση κάθε πρωί. “Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου, είχα μια πρωινή πρακτική που περιλαμβάνει κάποιο διαλογισμό και κάποια άσκηση“, λέει η Paltrow. Προηγουμένως μίλησε για την αγάπη της για τις προπονήσεις χορού και τη γιόγκα της Tracy Anderson.

Είναι υπέρμαχος του διαλογισμού “με τα μάτια”, ο οποίος ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί ανά πάσα στιγμή στην καθημερινή ζωή, είτε πρόκειται για μετακίνηση με τρένο είτε για το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων. Η Paltrow το κάνει αυτό δίνοντας προσοχή στα πάντα γύρω της, λέει, συμπεριλαμβανομένου του χώρου μεταξύ των αντικειμένων.

Μόλις μάθετε πώς να κάνετε διαλογισμό με ανοιχτά μάτια – κάτι που μπορείτε κυριολεκτικά να ενσωματώσετε ανά πάσα στιγμή – μπορείτε να ασχοληθείτε με τον κόσμο, αλλά εξακολουθείτε να είστε πολύ συνδεδεμένοι με τον εαυτό σας“, λέει η Paltrow. “Βασίζομαι σ’ αυτό για να αισθάνομαι πιο ολοκληρωμένη”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα