Search
Close this search box.
Εντυπωσιακές στα λευκά οι Letizia της Ισπανίας και Charlene του Μονακό στην ενθρόνιση του Πάπα
O πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η πριγκίπισσα Charlene στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ' μαζί με τον βασιλιά Felipe της Ισπανίας και τη βασίλισσα Letizia, 18 Μαΐου 2025
O πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η πριγκίπισσα Charlene στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ' μαζί με τον βασιλιά Felipe της Ισπανίας και τη βασίλισσα Letizia, 18 Μαΐου 2025 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA/MASSIMO PERCOSSI

Με κάθε λαμπρότητα έγινε η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στο Βατικανό, ο οποίος, μάλιστα, έσπασε και το παπικό πρωτόκολλο.

Παρούσες στην τελετή η βασίλισσα Letizia της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Charlene του Μονακό, όπως και η βασίλισσα Mathilde του Βελγίου μεταξύ πολλών άλλων. Τόσο η Letizia όσο και η Charlene και η Mathilde έλαμψαν ντυμένες στα λευκά. Εκτός από λευκά ρούχα, φορούσαν και πέπλο στα μαλλιά, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με έναν ελάχιστα γνωστό κανόνα, υπάρχουν μόλις επτά γυναίκες στον κόσμο που επιτρέπεται να φορούν λευκά κοντά στον Πάπα. Η παράδοση ονομάζεται «il privilegio del bianco» στα ιταλικά ή «le privil ge du blanc» στα γαλλικά (που μεταφράζεται ως «το προνόμιο του λευκού») και επεκτείνεται αποκλειστικά σε καθορισμένες βασίλισσες και πριγκίπισσες που είναι καθολικές.

Το πρωτόκολλο επιτάσσει ότι όσοι έχουν το δικαίωμα, μπορούν να φορούν λευκό για παπικές εκδηλώσεις, όπως ιδιωτικές ακροάσεις, αγιοποιήσεις, μακαρισμούς και ειδικές λειτουργίες, και συνήθως το επιλέγουν.

Συγκεκριμένα, η πριγκίπισσα Charlene του Μονακό, η βασίλισσα Letizia της Ισπανίας, η βασίλισσα Mathilde του Βελγίου, η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου και οι πριγκίπισσες του Οίκου της Σαβοΐας επιτρέπεται να φορούν λευκά όταν συναντούν τον Πάπα, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η πριγκίπισσα Charlene φόρεσε λευκά κατά τη διάρκεια δύο προηγούμενων συναντήσεων στο Βατικανό, με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ το 2013 και τον Πάπα Φραγκίσκο το 2016.

H τελετή ενθρόνισης

Στο μεταξύ, για την τελετή ενθρόνισης, όλη η περιοχή γύρω από το Βατικανό ήταν κατάμεστη από πιστούς, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 250.000.

Όπως επιτάσσει η παράδοση, αναγνώσθηκαν αποσπάσματα του Ευαγγελίου στα ελληνικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται, όμως, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, και για ένα ουσιαστικό μήνυμα υπέρ της ενότητας των χριστιανών. Παράλληλα, πριν από την έναρξη της τελετής, ο Πάπας Λέων έκανε τον γύρο της πλατείας και χαιρέτισε τους πιστούς με το papamobile, το όχημα που χρησιμοποιεί ο κάθε Ποντίφικας.

Οι δυο σημαντικότερες στιγμές της θρησκευτικής αυτής τελετής ήταν η ένδυση με τα «άμφια του καλού ποιμένα» και η παράδοση στον πάπα του «δαχτυλιδιού του αλιέα», σύμβολο της θρησκευτικής εξουσίας του. Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Πάπας Λέων αναφέρθηκε στον πρόσφατο χαμό του πάπα Φραγκίσκου και στη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, κατά τη διαδικασία του κογκλαβίου.

«Με επέλεξαν χωρίς να έχω καμία αξία, βρίσκομαι ενώπιόν σας, με φόβο, τρεμάμενος, ως αδελφός και υπηρέτης της πίστης και της ευτυχίας σας», τόνισε ο Πάπας. Πρόσθεσε, δε, ότι το ελληνικό ρήμα «αγαπάω» στο Ευαγγέλιο μας δείχνει την αγάπη που μας δείχνει ο Θεός, μια αγάπη χωρίς επιφυλάξεις και υπολογισμούς. Ο Λέων ο ΙΔ’ υπογράμμισε, τέλος, ότι κύριος στόχος της Καθολικής Εκκλησίας πρέπει να είναι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και τη σημασία της εγγύτητας με τις «αδελφές Χριστιανικές Εκκλησίες».

Πολλοί σχολιαστές, τέλος, υπογράμμισαν ότι ο νέος Άγιος Πατέρας των Καθολικών «έσπασε το πρωτόκολλο» και, ενώ χαιρετούσε τις διάφορες αντιπροσωπείες, αγκάλιασε τον αδελφό του, Louis Prevost με τη σύζυγό του.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα