Search
Close this search box.
Αυτός είναι ο πλουσιότερος βασιλιάς στον κόσμο με περιουσία που αγγίζει τα 43 δισ. δολάρια
O βασιλιάς της Ταϊλάνδης Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun επιθεωρεί τη στρατιωτική παρέλαση των βασιλικών φρουρών και την τελετή ορκωμοσίας στη βασιλική πλατεία του Ανακτόρου Dusit στην Μπανγκόκ, στις 3 Δεκεμβρίου 2024
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA/NARONG SANGNAK

Όταν ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2019, έγινε ο πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο με εκτιμώμενη καθαρή αξία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εύστοχα, το όνομά του σημαίνει «στολισμένος με κοσμήματα ή κεραυνούς».

Η μέχρι τότε ζωή του ήταν ήδη προνομιούχα. Ο βασιλιάς Vajiralongkorn φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο και ακολούθησε στρατιωτική εκπαίδευση, όπου έμαθε, μεταξύ άλλων, να πετάει πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χρίστηκε διάδοχος το 1972, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητά του για τον ρόλο αυτό. Υπήρχαν φήμες για τζόγο, παράνομες επιχειρήσεις και σχέση με διάφορες γυναίκες (η ίδια του η μητέρα, η βασίλισσα Sirikit, τον περιέγραψε ως «Δον Ζουάν»). Ο Vajiralongkorn διέψευσε αργότερα τις εικασίες σχετικά με την εμπλοκή του σε εγκληματικές επιχειρήσεις σε συνέντευξή του σε Ταϊλανδούς δημοσιογράφους. Πριν από τη στέψη του, ο βασιλιάς Vajiralongkorn παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε επτά παιδιά.

Η ταραχώδης ρομαντική του ζωή

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ξαδέλφη του πριγκίπισσα Soamsawali το 1977 και υποδέχθηκαν μια κόρη τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ο Vajiralongkorn είχε στρέψει αλλού την προσοχή του.

Συνδέθηκε ερωτικά με μια ηθοποιό ονόματι Yuvadhida, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά από το 1979 έως το 1987. Παντρεύτηκαν το 1994, αλλά μόλις δύο χρόνια αργότερα ο Vajiralongkorn κατήγγειλε και αποκήρυξε την ίδια και τους τέσσερις γιους τους.

Ο τρίτος γάμος του Vajiralongkorn ήταν με την κυρία εν αναμονή Srirasmi το 2001 και απέκτησαν έναν γιο το 2005, αλλά, λίγο λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, η ένωση πήγε φρικτά στραβά. Το 2014, η Srirasmi στερήθηκε τον βασιλικό της τίτλο και οι γονείς της και άλλα επτά μέλη της οικογένειάς της συνελήφθησαν για lese majeste (δυσφήμηση του αρχηγού του κράτους). Η κατηγορία ισχυριζόταν ότι είχαν καταχραστεί τις σχέσεις τους με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου.

Οι γονείς της παραδέχθηκαν τις κατηγορίες και καταδικάστηκαν σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, ενώ τα αδέλφια της καταδικάστηκαν σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης.

Ο γιος της Srirasmi και του Vajiralongkorn, ο πρίγκιπας Dipangkorn Rasmijoti, είναι ο πιθανός διάδοχος του θρόνου της Ταϊλάνδης, καθώς κανένας από τους ετεροθαλείς αδελφούς του δεν έχει τίτλο, ενώ η πριγκίπισσα Bajrakitiyabha, η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά, κατέρρευσε και βρίσκεται σε κώμα εδώ και τρία χρόνια, γεγονός που καθιστά απίθανο να την επιλέξει ο πατέρας της ως διάδοχο. Ο πρίγκιπας Dipangkorn έχει μεγαλώσει μεταξύ Ταϊλάνδης και Γερμανίας, αλλά μακριά από τη μητέρα του.

Ενώ η Srirasmi δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για πολλά χρόνια, οι αναφορές λένε ότι έχει γίνει maechi, «σεβαστή μητέρα», το βουδιστικό ισοδύναμο μιας καλόγριας. Έχει επίσης αναφερθεί ότι η πρώην πριγκίπισσα ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως.

Το σκάνδαλο στη μοναρχία της Ταϊλάνδης δεν τελείωσε εκεί, καθώς την επόμενη χρονιά συνελήφθη και πέθανε λίγο αργότερα ένας μάντης που είχε στενή σχέση με τον Vajiralongkorn. Επιπλέον, ο προσωπικός σωματοφύλακας του Vajiralongkorn στερήθηκε του βαθμού του για «ανυπακοή στις βασιλικές εντολές» και «απειλή για τη μοναρχία επιδιώκοντας τα δικά του συμφέροντα», και έκτοτε εξαφανίστηκε και θεωρείται νεκρός.

Οι καιροί άλλαξαν όταν ο πατέρας του Vajiralongkorn, ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej, πέθανε τον Οκτώβριο του 2016. Ο εξαιρετικά δημοφιλής βασιλιάς Bhumibol άφησε πίσω του μια διαρκή κληρονομιά μετά από επτά δεκαετίες ως κυβερνήτης, καθιστώντας τον έναν από τους μακροβιότερους μονάρχες στον κόσμο.

Τέταρτη φορά τυχερός

Λίγο πριν από τη στέψη του, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει 30 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του 2019, ο Vajiralongkorn παντρεύτηκε τη Suthida, πρώην αεροσυνοδό της Thai Airways, η οποία αργότερα κατέλαβε τη θέση του αξιωματικού της Βασιλικής Οικογενειακής Φρουράς, με τον βαθμό του αντιστράτηγου, όπως δημοσίευσε το Hello!.

Ενώ ο γάμος τους έχει διαρκέσει, με πιο πρόσφατη δημόσια θέαση σε μια τελετή τον Δεκέμβριο του 2024, ο βασιλιάς Vajiralongkorn έσπασε χρόνια παράδοσης όταν όρισε μια βασιλική σύζυγο, δίνοντάς της τον τίτλο της Βασιλικής Ευγενικής Συνοδού, την πρώτη έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα, μόλις δύο μήνες πριν από τον βασιλικό γάμο, τη Sineenat Wongvajirapakdi, η οποία λέγεται ότι είναι μία από τις μακροχρόνιες συντρόφους του βασιλιά.

Η Sineenat Wongvajirapakdi έχει τα προσόντα του πιλότου, της νοσοκόμας και του σωματοφύλακα και κατέχει τον βαθμό του υποστράτηγου, αν και της αφαιρέθηκαν για λίγο οι τίτλοι της το 2019 για «φιλοδοξία» και προσπάθειες να «ανυψωθεί στο ίδιο επίπεδο με τη βασίλισσα». Δεν την ξαναείδε κανείς δημόσια μέχρι το 2020, όταν αποκαταστάθηκε ο βαθμός της.

Τα παράδοξα του βασιλιά…

Ο Vajiralongkorn προήγαγε το κανίς του Fu-Fu στον βαθμό του Αρχιπτέραρχου Αεροπορίας, στον οποίο δόθηκε τετραήμερη κηδεία και βουδιστικές τελετές όταν πέθανε το 2016. Λατρεύει τα σπορ αυτοκίνητα και την ποδηλασία και έκλεισε τους δρόμους της Μπανγκόκ για έναν ποδηλατικό αγώνα 24 μιλίων, στον οποίο συμμετείχε.

Παρόλα αυτά, ο μονάρχης της Ταϊλάνδης σπάνια εμφανίζεται δημόσια. Αξιοποιώντας τα πτητικά του προσόντα, ο βασιλιάς Vajiralongkorn πετάει το δικό του Boeing 737 και μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ταϊλάνδης και Γερμανίας, όπου έχει δεύτερη κατοικία.

Όταν βρίσκεται στη Γερμανία, ο βασιλιάς ζει σε μια έπαυλη 13 εκατομμυρίων δολαρίων (11,6 εκατ. λίρες) στη λίμνη Στάρνμπεργκ του Μονάχου, μαζί με τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Dipangkorn, τον γιο του από προηγούμενο γάμο. Προκάλεσε μια σπάνια δημόσια κατακραυγή κατά της μοναρχίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο βασιλιάς και η συνοδεία του έλαβαν ειδική άδεια να αναλάβουν το Grand Hotel Sonnenbichl, ένα ξενοδοχείο σπα τεσσάρων αστέρων στη Βαυαρία, παρά τους κανόνες του lockdown.

Τα τοπικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομάδα περιλάμβανε ένα «χαρέμι» 20 παλλακίδων και 119 άτομα είχαν σταλεί πίσω στην Ταϊλάνδη όταν θεωρήθηκε ότι είχαν προσβληθεί από Covid.

Μετά την απουσία του βασιλιά από την Ταϊλάνδη, #whydoweneedaking? έγινε trend στο X, αφού ένας ακτιβιστής από το εξωτερικό της Ταϊλάνδης τουΐταρε για την είδηση. Το hashtag χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια φορές σε 24 ώρες, παρά τον κίνδυνο φυλάκισης 15 ετών σύμφωνα με τους νόμους lese-majeste.

Από πού προέρχεται ο πλούτος;

Πέρα από την προσωπική ζωή, ο ακραίος πλούτος του βασιλιά Vajiralongkorn προέρχεται από διάφορες πηγές. Έχει εξουσία επί του Crown Property Bureau, ενός θεσμού που έλεγχε την περιουσία της μοναρχίας έως το 2018.

Ο οργανισμός φέρεται να ελέγχει 6.560 εκτάρια (16.210 στρέμματα) προνομιακής γης στην Ταϊλάνδη και άλλα 40.000 συμβόλαια ενοικίασης σε εθνικό επίπεδο, με 17.000 στην Μπανγκόκ.

Το 2018, η πλήρης προσωπική ιδιοκτησία των βασιλικών περιουσιακών στοιχείων που πιστεύεται ότι αξίζουν τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια μεταβιβάστηκε στον βασιλιά. Πριν από εκείνη την εποχή, τα περιουσιακά στοιχεία που ελέγχονταν από το Γραφείο Ιδιοκτησίας του Στέμματος δεν φορολογούνταν, δίνοντας στον μονάρχη ένα αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα που εκτιμάται ότι είναι περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Έχει επίσης μετοχές ιδιοκτησίας σε μεγάλες εταιρείες, μερίδιο σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου της Ταϊλάνδης και μετοχές αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Siam Commercial Bank.

Η επιρροή του Vajiralongkorn επεκτείνεται περαιτέρω στο στρατό, καθώς διοικεί περίπου 5.000 στρατιώτες στο προσωπικό του σύνταγμα της Βασιλικής Φρουράς.

Άλλοι πλούσιοι μονάρχες

Ενώ η Ταϊλάνδη μπορεί να καυχιέται για τον πλουσιότερο μονάρχη με μεγάλη διαφορά, άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν επίσης συγκλονιστικό πλούτο, σύμφωνα με το Hello!.

Ο σουλτάνος Hassanal Bolkiah του Μπρουνέι αξίζει περίπου 28 δισ. δολάρια και είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και σουλτάνος της χώρας του. Ενώ η μερίδα του λέοντος της περιουσίας του φέρεται να προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κατέχει επίσης πάνω από 7.000 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων 600 Rolls-Royce και 450 Ferrari, με συνολική αξία 5 δισ. δολάρια.

Η επίσημη κατοικία του είναι το Istana Nurul Iman, το μεγαλύτερο παλάτι κατοικιών στον κόσμο με 1.778 δωμάτια.

Ακολουθεί ο βασιλιάς Salman Abdulaziz bin Sau της Σαουδικής Αραβίας με εκτιμώμενη περιουσία 18 δισ. δολαρίων, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ο οικογενειακός του πλούτος φτάνει περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια, τα οποία προέρχονται από το πετρέλαιο και τις επενδύσεις.

Στην Ευρώπη, ο Μεγάλος Δούκας Henri του Λουξεμβούργου είναι ο πλουσιότερος μονάρχης με εκτιμώμενη περιουσία 4 δισ. δολάρια και ετήσιο εισόδημα 300.000 δολάρια. Ο πρίγκιπας Hans Adam ΙΙ του Λιχτενστάιν αξίζει περίπου 3,5 δισ. δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης του Liechtenstein Global Trust, της μεγαλύτερης οικογενειακής εταιρείας ιδιωτικού πλούτου στην Ευρώπη, καθώς και μιας εκτεταμένης συλλογής έργων τέχνης και επενδύσεων στη γεωργία και τα οινοποιεία.

Αυτό που ίσως μας εκπλήσσει είναι ότι ο βασιλιάς Κάρολος με εκτιμώμενο πλούτο 772 εκατομμυρίων δολαρίων (610 εκατομμύρια λίρες), ούτε καν βρίσκεται μέσα στο Τop 10. Αυτήν τη στιγμή κατατάσσεται στον αριθμό 258 στη λίστα πλουσίων των Sunday Times του 2024, η οποία περιλαμβάνει τα πλουσιότερα άτομα και οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα