Νέα

Επέτειος 100 χρόνων για τη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton

To Hilton Αθηνών παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας και οργανωμένες ξεναγήσεις στα έργα τέχνης του ξενοδοχείου

InStyle.gr

Τον Μάιο του 2019 η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton κλείνει 100 χρόνια ζωής. Από ένα μόλις ξενοδοχείο στο Τέξας των Η.Π.Α έχει φτάσει τα 5.700 σε 113 χώρες του κόσμου κι έχει φιλοξενήσει 3 δισ. επισκέπτες.

Ο Conrad Hilton, ο άνθρωπος που έμελλε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στη σελίδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ήταν εκείνος που καθιέρωσε πρώτος την κατηγορία μονάδων φιλοξενίας για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Οι πρωτιές του ομίλου είναι πολλές. Μεταξύ άλλων, πρώτα τα ξενοδοχεία Hilton εγκατέστησαν τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιέρωσαν την υπηρεσία room service. Το περίφημο κοκτέιλ piña colada ήταν έμπνευση του bartender του Hilton στο Puerto Rico (1954). Hilton ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε κοντά σε αεροδρόμιο (San Francisco Airport Hilton). Το όραμα του Conrad Hilton ήταν να γεμίσει τον κόσμο με το φως και τη ζεστασιά της φιλοξενίας. Η θαλπωρή, η ποιότητα των υπηρεσιών και η σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και η εξέλιξη και η προσαρμογή στις ανάγκες των ταξιδιωτών κάθε εποχής είναι αυτά που έχουν καταστήσει το όνομα Hilton συνώνυμο της φιλοξενίας και σταθερή επιλογή σημαντικών προσωπικοτήτων.

Aethrion Stephen Antonakos

Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά στοιχεία που καθιστούν τη Hilton αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι, είναι αξιοσημείωτο ότι η διεθνής αυτή αλυσίδα άσκησε τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη των πόλεων και χωρών, στις οποίες έκτισε τις μονάδες της. Λαμπρό παράδειγμα είναι το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας. Τον Απρίλιο του 1963, ένα ξενοδοχείο ορόσημο για την Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. Το Hilton Αθηνών σημάδεψε τον αστικό ιστό της σύγχρονης Αθήνας την περίοδο της ανοικοδόμησής της, συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή. Αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια και  τη σύγχρονη αισθητική με την αρχαιοελληνική αρμονία.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Με αφορμή την επέτειο, το Hilton Aθηνών παρουσιάζει στο Aethrion Lounge μια ενδιαφέρουσα έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά, που υπενθυμίζει, μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια και στιγμιότυπα, την ιστορία της γέννησης και της ζωής του ξενοδοχείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η έκθεση φωτογραφίας διαρκεί έως τις 31/12/19 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Παράλληλα, το Hilton Αθηνών για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις στα έργα σύγχρονης τέχνης του ξενοδοχείου. Εκτός από τον Γιάννη Μόραλη και την Ελένη Βερναρδάκη, που από το 1963 άφησαν την καλλιτεχνική τους σφραγίδα, οι  Γιώργος Ζογγολόπουλος, Χρύσα, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίττη, Παύλος και Θεόδωρος Στάμος είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους καλλιτέχνες, έργα των οποίων επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ξενοδοχείο από την Κατερίνα Κοσκινά το 2003, έπειτα από την πλήρη ανακαίνισή του.

Τα πρώτα χρόνια


Α2-Α5. Το Hilton Αθηνών υπό κατασκευή, 1961-1963 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, © Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη

Τον Απρίλιο του 1963, ένα ξενοδοχείο ορόσημο για την Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. Το ξενοδοχείο Hilton σημάδεψε τον αστικό ιστό της Αθήνας την περίοδο της ανοικοδόμησής της, συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 21 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Το Hilton Αθηνών, ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια και  τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και αισθητική με την αρχαιοελληνική αρμονία. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη και ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ’60  και του ‘70. Παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία, κυρίως χάρη στις μνημειώδεις εσώγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία, αλλά και αρκετών στοιχείων από την επίπλωση και τη διακόσμησή του.

Όλα αυτά τα χρόνια, πλήθος προσωπικοτήτων παγκοσμίου φήμης έχει διαβεί το κατώφλι του Hilton Αθηνών. Παράλληλα, το εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι και τόπο διασκέδασης των Αθηναίων.  Επιπλέον, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης, μέσω των ιστορικών εκθέσεων της “Αίθουσας Τέχνης Αθηνών Χίλτον” την περίοδο 1963-1973.

Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το Hilton ανακαινίσθηκε ριζικά από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη ενώ προστέθηκε και μια νέα πτέρυγα. Το 2004, αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Το 2019, η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton κλείνει 100 χρόνια ζωής. Όλα αυτά τα χρόνια, άσκησε τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη των πόλεων και χωρών, στις οποίες έκτισε τις μονάδες της. Το Hilton Αθηνών, εδώ και 56 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής κι επιχειρηματικής ζωής της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, Caroline Lee Radziwill, αδερφή της Jackie Kennedy και Αριστοτέλης Ωνάσης, 22/4/1963 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών


Η Shirley Bassey με τον Steve Georgiou, Γενικό Διευθυντή του Hilton, Οκτώβριος 1990
© Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών


Η Joan Collins στο lobby του Hilton, Μάιος 1969 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών


Ο Frank Sinatra με τον γιο του τότε Γενικού Διευθυντή του Hilton Αθηνών Jean Pierre Piquet, Ιούλιος 1971
© Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών


Hugh Hefner, Πρόεδρος της Playboy Enterprises, με την ηθοποιό και μοντέλο Barbi Benton, Αύγουστος 1970.
© Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών

Η ξενάγηση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού και διαρκεί 1 ώρα (€22 κατ’ άτομο, περιλαμβάνεται ποτό και σνακ στο Aethrion). Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τηλεφωνήστε στο 210 7281000. www.hiltonathens.gr

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

InStyle.gr