The Dundas World: Ο Peter Dundas και ο Ev Bousis μας εισάγουν στον υπέροχο κόσμο τους

Ο Peter Dundas και ο Ev Bousis υπογράφουν έναν κόσμο γεμάτο δημιουργικότητα, τον Dundas World, ντύνοντας διασημότητες από τη Mary J. Blige και τη Céline Dion μέχρι τη Michelle Obama και τη βασίλισσα της Νορβηγίας. Ποιοι είναι, όμως, στ’ αλήθεια;

Mπορείς να κάνεις τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μάτια δύο αντρών; Μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο με ένα πατρόν, για να είναι στα μέτρα σου; Ο οίκος Dundas World είναι ένας κόσμος που φτιάχτηκε από ένα ταλαντούχο δίδυμο, τον Νορβηγό σχεδιαστή Peter Dundas –με ηχηρές συνεργασίες, όπως Pucci και Roberto Cavalli– και τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό Evangelo Bousis, μέλος της γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών και ευεργετών από το Σικάγο.

Γνωρίστηκαν στη Μύκονο, ξεκίνησαν την κοινή τους επαγγελματική πορεία με το Dundas World, ντύνοντας την εγκυμονούσα Beyoncé στα Grammy, ενώ προσφάτως μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο Super Bowl, το σημαντικότερο event της Αμερικής, δημιουργώντας το outfit για τη μοναδική γυναίκα στο φετινό performance, την πολυβραβευμένη σούπερ σταρ Mary J. Blige. Το Super Bowl ξαφνικά μετονομάστηκε σε Dundas Weekend λόγω των κεκλεισμένων των θυρών events τους –όπου απαγορευόταν ακόμη και το κινητό–, όπως αυτό που διοργάνωσαν στο San Vicente Bungalows στο Δυτικό Χόλιγουντ για να τιμήσουν τη Mary J. Blige, με καλεσμένους όπως ο πρωταθλητής Russell Wilson με τη σύντροφό του Ciara, η Heidi Klum με τον Tom Kaulitz, η Nicole Scherzinger κ.ά.

Ο κόσμος ξέρει την κοσμική πλευρά τους, αλλά υπάρχει και μια άλλη με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ηταν αυτοί που το 2018 πρόσφεραν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των ρούχων τους στη Μύκονο για τη στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική φωτιά στην Ελλάδα. Και επανέρχονται με μια ακόμη ανατροπή, παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να γίνουν γονείς! Μήπως η ευτυχία που θέλουν να φέρουν στον κόσμο με τα ρούχα και τη φιλοσοφία του οίκου τους είναι τελικά η απλή λύση να είσαι πάντα ο αληθινός σου εαυτός;

Ο Ev Bousis με τον Peter Dundas

Τελικά, το Super Bowl μετονομάστηκε Dundas Weekend! Ηταν τόσο πετυχημένο!

PETER DUNDAS: Ηταν απίστευτα συναρπαστικό να κάνουμε το Super Bowl! Είναι μοναδική στιγμή για κάθε εταιρεία που συμμετέχει, όταν ξέρεις πως βλέπουν απευθείας τη δουλειά σου 120.000.000 άνθρωποι. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν βλέπει. Η Mary J. Blige είναι φίλη μας. Τη γνωρίσαμε λίγα χρόνια πριν και συνεργαστήκαμε ντύνοντάς την και στο Met Gala, σε μια πολύ εντυπωσιακή ολόχρυση εμφάνιση. Οταν της έγινε η πρόταση για το Super Bowl, είχαμε πολλές ιδέες. Εκανα αρκετά σχέδια, αλλά σε μια τόσο εμβληματική στιγμή ήθελα να κρατήσω αυτό το «πολύ Mary» στιλ, όπως το λέω. Ηθελα να δείχνει ο εαυτός της. Απλώς το έκανα με τον τρόπο μου, με τα κεντήματα, με τα κοψίματα, με όλα. Δεν άλλαξα όμως τη Mary.

EV BOUSIS: O Peter κράτησε το στιλ του, γιατί αυτό είναι ο λόγος που η Mary επιδιώκει αυτήν τη συνεργασία. Τα περισσότερα brands θέλουν να δείξουν αυτό που νομίζουν πως θα έπρεπε να φοράει ο καλλιτέχνης και όχι αυτό που είναι ο καλλιτέχνης μέσα από το πρίσμα του δημιουργού. Ο Peter πρώτα έβαλε την καλλιτέχνιδα και μετά τους κώδικες του οίκου μας. Γι’ αυτό είχε τόση επιτυχία.

Ποια ήταν η έμπνευσή σας για τη Mary J. Blige;

P.D.: Της αρέσει να λάμπει και να φοράει κρέμα. Γι’ αυτό κράτησα αυτό το κρεμώδες off white στο outfit. Ηταν ένα μακρυμάνικο δαντελένιο crop top με ασορτί σορτς, γάντια χωρίς δάχτυλα και πολύ ψηλές μπότες με καπέλο. Εμπνεύστηκα από το είδωλο της τζαζ Cab Calloway, που πολλές φορές έβγαινε με καπέλο. Ηθελα όμως να έχει ένα impact φωτός. Υπάρχει πολλή λάμψη, κάτι που με ενδιαφέρει πολύ αυτήν τη στιγμή. Εμπνεύστηκα από τη Γαλλίδα γλύπτρια Niki de Saint Phalle, της οποίας τα γλυπτά γυναικών είναι καλυμμένα με καθρέφτες. Ετσι χρησιμοποίησα πάνω στα ρούχα τεχνική με κομμάτια καθρέφτη κομμένα με λέιζερ σε ένα μοτίβο λεοπάρδαλης του χιονιού. Ηταν όλα καλυμμένα με ένα λεοπάρ αποτύπωμα και ασημένιες πούλιες.

Επηρεάζεστε συχνά από την τέχνη;

P.D.: Την αφήνω να με επηρεάζει οργανικά. Πότε ως πρώτη σκέψη, πότε ως δευτερεύουσα. Είμαι εξαρτημένος κυρίως από τα χρώματα και τις υφές, αλλά είμαι γοητευμένος και από τα ανθρώπινα σώματα. Ετσι, είναι δύσκολο να μην έχω μια στενή σχέση με την τέχνη. Κάποιες φορές επηρεάζει απευθείας τη δουλειά μου, άλλες όχι, αλλά τελικά είναι πάντα εκεί.

Περιγράψτε μας την καρδιά της ιδέας του Dundas World.

P.D.: Είναι αυτό που βρίσκεται στο DNA μου: να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, πως είναι στα καλύτερά τους. Θέλω το ντύσιμο να τους δίνει αυτοπεποίθηση, να ξυπνά επιθυμία για άλλους ανθρώπους. Να τους κάνει να τους αρέσει ο εαυτός τους πιο πολύ, να τον αγαπούν κι άλλο. Τα ρούχα θα έπρεπε να σε κάνουν χαρούμενο. Θα έπρεπε να είναι για τη γιορτή της ζωής. Συνήθως όλοι προσπαθούν να δώσουν μια πιο intellectual προσέγγιση. Για μένα, μεγαλύτερη σημασία έχει το συναίσθημα. Να νιώθεις το συναίσθημα όταν βλέπεις ανθρώπους να φοράνε τα ρούχα μου. Για μένα, το συναίσθημα είναι πιο ενστικτώδες. Θέλω όλοι να γίνουν ευτυχισμένοι με κάποιον τρόπο.

Ε.Β.: Ο Peter κάνει ρούχα για αυτούς που θέλουν να τους δουν! Για αυτούς που θέλουν να είναι high πίσω από τα ρούχα και τα αξεσουάρ, πίσω από τα μαλλιά. Θέλουν να τραβούν την προσοχή. Το highlight είναι να βγεις έξω και το ντύσιμό σου να κλέβει τόσο τα βλέμματα ώστε να σε προσέξουν όλοι. Να είσαι στο επίκεντρο.

Πείτε μας για τη συλλογή σας που θα έρθει στη Μύκονο, στο pop-up store σας στη LUISA.

P.D.: Είναι χρωματιστά ρούχα. Είναι body conscious! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί σε όλες τις λεπτομέρειες διακρίνεις το στιλ μου, πολλή δαντέλα, πολλά σέξι κοψίματα.

E.B.: Είναι ιδανικά για τα κορίτσια που θέλουν να πάνε στα κλαμπ της Μυκόνου.

Οταν ντύσατε την Beyoncé για τα Grammy, είπατε ότι είχατε στο μυαλό σας την Αφροδίτη της Μήλου και την ελληνική κουλτούρα.

P.D.: Επειδή εκείνη την περίοδο ήταν έγκυος ήθελα να την ταυτίσω με την ενέργεια της θεάς. Αντλησα έμπνευση από τη θηλυκή δύναμη της θεάς, από τη θεά Μητέρα. Και δημιούργησα κάτι γύρω από αυτό, ώστε να γιορτάσει αυτή την ενέργεια, να γιορτάσει τους στίχους που τραγουδούσε, τη μουσική. Τοποθέτησα τους δύο μικρούς αγγέλους να έρχονται κοντά της, την προστασία στην κοιλιά της από τη θεά. Ηθελα να τιμήσω τη Γυναίκα. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που κάνω τελικά με όλη μου τη δουλειά μακροπρόθεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ήθελα να το παρουσιάσω ανοιχτά, αφού μιλήσαμε τόσο πολύ για το τι θα ήταν αυτή η performance και πώς τη βίωνε η ίδια όντας έγκυος. Ήταν μια κομβική στιγμή για μένα γιατί ήταν και η επίσημη έναρξη του οίκου μας.

Ερχεστε στη Μύκονο κάθε χρόνο. Τι είναι αυτό που σας φέρνει στο νησί;

P.D.: Πηγαίναμε στη Μύκονο πολλά χρόνια, ακόμη και πριν γνωριστούμε. Για την ακρίβεια, το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα ήταν στη Μύκονο, όταν ήμουν μόνο 16 ετών. Ερωτεύτηκα ακαριαία το νησί και την ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου, με τα λευκά σπίτια, αυτήν τη λιτή και τόσο κομψή αρχιτεκτονική. Για μένα, ως Νορβηγό, αποτελεί μια ιδεαλιστική αντίληψη της καλοκαιρινής ομορφιάς.

Η Ελλάδα σε ενέπνεε και προτού γνωριστείτε με τον Ev;

P.D.: Ναι, είχα κάνει την κολεξιόν του Pucci με έμπνευση από την Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια. Ημουν τότε σε μια διαδικασία να βρω σπίτι στην Ελλάδα. Συνήθως προσπαθώ να αντλώ έμπνευση από τις εμμονές μου και τις ενσωματώνω στα ρούχα μου. Εκείνη την περίοδο ήθελα να χτίσω ένα σπίτι στην Ελλάδα και να ζήσω παραδοσιακά.

Ε.Β.: Και ξαφνικά γνώρισε εμένα. Δεν το είχε φανταστεί! Ηταν καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Pucci όταν γνωριστήκαμε στη Μύκονο.

Και άλλαξε η ζωή σας! Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να σας φανταστεί να φυτεύετε στον κήπο και να ζείτε μια πιο πρωτόγονη ζωή στη Μύκονο! Πιστεύουν όλοι ότι είστε μόνο party animals. Διαψεύστε τους.

E.B.: Οντως όλοι το πιστεύουν. Αυτό είναι το αστείο. Είμαστε κάτι party animals που πάνε για ύπνο από τις 9.30μ.μ. γιατί έχουν πάντα δουλειά την άλλη μέρα, με πολύ βαρύ πρόγραμμα. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Διασκεδάζουμε, βέβαια, όταν έχουμε τον χρόνο.

P.D.: Πηγαίνουμε σε διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αλλά και οι δύο αγαπάμε τα νησιά, τις παραλίες, το φαγητό. Φυτεύουμε στον κήπο. Προσωπικά, όταν μπορώ, παίρνω τον σκύλο μου και πάω μια μεγάλη βόλτα. Εχω πολλά να διηγηθώ για τις εμπειρίες μου στην Ελλάδα.

Πηγαίνετε στη Δήλο;

Ε.Β.: Πηγαίνουμε κάθε χρόνο με την Ευγενία Νιάρχου. Τελευταία φορά πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου για το installation με τα γλυπτά του Βρετανού καλλιτέχνη Antony Gormley. Είναι τόπος έμπνευσης.

Είχατε ποτέ στο μυαλό σας να κάνετε show στην Ελλάδα;

P.D.: Φυσικά. Είχαμε κάνει μια συζήτηση, αλλά εγώ σκεφτόμουν κάτι όπως η Ακρόπολη. Αγαπάμε την υποστήριξη που έχουμε από την Ελλάδα. Είναι το σπίτι μας εκεί.

E.B.: Προσωπικά, το θέλω πάρα πολύ.

Peter, μαθαίνεις ελληνικά όπως ξέρω. Εχω μια φωτογραφία σου που διαβάζεις ένα ελληνικό βιβλίο…

P.D.: Η ελληνική γλώσσα είναι υπέροχη, αλλά είναι πολύ δύσκολη για μένα! Δεν έχω μάθει ακόμη. Θα μάθω!

E.B.: Ήταν στη Νάξο όταν προσπαθούσε να το διαβάσει. Ο Peter μιλάει τόσες γλώσσες, θα τα καταφέρει και με τα ελληνικά! Και σε μένα είναι πιο εύκολο να μιλάω στον μικρό μας γιο στα ελληνικά. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα και θέλω να μάθει ελληνικά.

Αποφασίσατε να κάνετε ένα επόμενο βήμα ζωής και να αποκτήσετε ένα παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Πώς εξελίσσεται η οικογενειακή σας ζωή; Δεν είναι πολύ δύσκολο αυτό;

E.B.: Όλοι αυτό μας ρωτάνε, αλλά εγώ ήθελα να γίνω πατέρας σε όλη μου τη ζωή. Ήταν κάτι που το αποφασίσαμε μετά από μεγάλη συζήτηση και θέλαμε και οι δύο πολύ. Πιθανώς είναι μια επιρροή για αρκετούς ανθρώπους και όντως ένα επόμενο βήμα. Τώρα έχουμε τον Αλέξιο!

P.D.: Είναι μεγάλη τύχη που έχουμε έναν υπέροχο γιο και που είχαμε τη δυνατότητα να μας συμβεί αυτό. Δεν είναι παντού πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού σε κάποια μέρη είναι πιο δύσκολο. Αυτό είναι κακό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως πλέον μπορούν να υπάρξουν οικογένειες και με δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες.

Ε.Β.: Ειδικά στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα θέμα δύσκολο στη διαχείρισή του. Ο κόσμος θα πρέπει να το δει πιο ανοιχτά, γιατί ο κόσμος αλλάζει. Σημασία έχει οι άνθρωποι να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Ev, εσύ είσαι ελληνοαμερικανικής καταγωγής. Τελικά, η ελληνική καρδιά σου πώς αποκωδικοποιεί τον τρόπο να ζήσει κάποιος το αμερικάνικο όνειρο;

Ε.B.: Οταν έρχεσαι στην Αμερική, δουλεύεις πολύ σκληρά και έχεις ταλέντο ή ένα μυαλό με όραμα, τότε πραγματοποιείται για σένα αυτό που λέμε American dream. Αυτό που είναι διαφορετικό με την Ευρώπη είναι πως όσο σημαντικά πράγματα κι αν κάνεις εκεί δεν θα είναι τόσο μεγάλα όσο στην Αμερική. Μόνο εδώ πραγματοποιούνται αυτές οι ιστορίες. Και το λέμε συχνά. Πάντα. Μια πολύ καλή μας φίλη, η Anastasia Beverly Hills, makeup artist, ήρθε εδώ, δεν είχε χρήματα, δεν ήξερε αγγλικά και τώρα η επιχείρησή της αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια. Τεράστιο! Αυτό είναι η Αμερική.

Το Dundas World γυρίζει τον κόσμο πάντως. Ποιο ταξίδι σάς ενέπνευσε περισσότερο και γιατί; Ποιο άλλαξε την άποψή σας για τον κόσμο;

P.D.: Η Αφρική. Ηταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Είδα τόσα διαφορετικά πρόσωπα του κόσμου. Ανείπωτη η ομορφιά, αλλά και ιδιαίτερη η απλότητα. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ζούσαν οι άνθρωποι. Μεγάλωσα στη φύση και στα δάση στη Νορβηγία, αλλά βίωσα τη φύση στην Αφρική με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Πήρα ό,τι περισσότερο μπορούσα από την Τανζανία, από τους Μασάι, για έμπνευση. Είναι η στιγμή που ανακαλύπτεις έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, με άλλη προσέγγιση της ομορφιάς. Εκεί που το τόσο χρώμα συναντά την τόσο μεγάλη φτώχεια. Είναι αδύνατο να μη σε αλλάξει την πρώτη φορά που θα το δεις. Η Ινδία είναι επίσης ένα απίστευτο μέρος, στο οποίο θέλουμε να δουλεύουμε. Είναι πολύ βοηθητικό ως εμπειρία για κάποιον που προέρχεται από μια βιομηχανική χώρα. Είναι ακριβώς η άλλη πλευρά για το πώς ζουν οι άνθρωποι.

Peter, ποια ήταν η πρώτη έμπνευση που είχες ως παιδί για τη μόδα;

P.D.: Σημαντική ερώτηση! Ήταν η μητέρα μου πάντα. Όσο ήμουν παιδί ο πατέρας μου μου μιλούσε πολύ για τη μητέρα μου, γιατί είχε πεθάνει. Ίσως αυτό σκιαγράφησε μια φόρμα για την εικόνα που έχω στο μυαλό μου για τις γυναίκες. Ήταν Αμερικανίδα, και όχι από τη Νορβηγία, όπου μεγάλωσα εγώ. Ήταν πολύ glamorous. Φορούσε πολύχρωμα ρούχα. Ήταν μουσικός και ηθοποιός. Η αισθητική της με έκανε να σκέφτομαι πώς θέλω να δείχνουν οι γυναίκες. Δεν φοβόταν να φαίνεται. Μάλλον το απολάμβανε! Όταν φαίνεσαι, ταυτόχρονα επικοινωνείς. Χωρίς λόγια μπορείς να είσαι πολύ καθαρός στο μήνυμα που εκπέμπεις για το πώς αισθάνεσαι, πώς θα ήθελες να αισθάνεσαι.

H μητέρα σου, Ev, είναι ένα πρότυπο για πολλές Ελληνίδες και Αμερικανίδες. Το φιλανθρωπικό της έργο είναι τεράστιο. Φοράει τα ρούχα σας;

Ε.B.: Ναι! Λέει παντού «τα έβαλε αυτή η σταρ, τα έβαλε η άλλη σταρ». Της αρέσουν. Τα λατρεύει. Κάνει και παραγγελίες για τα ρούχα μας. Τα φοράει.

Peter, πότε κατάλαβες ότι η μόδα είναι το επόμενο βήμα σου;

P.D.: Αρχισα να φτιάχνω ρούχα όταν ήμουν 6 ή 7 ετών. Είναι αστείο, μα πίστευα πως θα γίνω γιατρός σαν τον πατέρα μου. Στο σχολείο έκανα μαθήματα για να δώσω στο πανεπιστήμιο και ξαφνικά κατάλαβα πως δεν θα νιώσω ποτέ πάθος για αυτό. Και τότε ρώτησα τον εαυτό μου, «για ποιο πράγμα θα ξύπναγε το πάθος σου;» Και αυτό ήταν η μόδα.

Εντυσες από κλασικές γυναίκες, όπως η Jane Fonda και η Michelle Obama, μέχρι κορίτσια με πολύ προοδευτική αντίληψη, όπως η Ευγενία Νιάρχου, η Emily Ratajkowski, η Bianca Brandolini, η Bella Hadid, η Μαρία-Ολυμπία Γλίξμπουργκ. Ποιο είναι το κοινό όλων αυτών των γυναικών;

P.D.: Είναι διαφορετικές, αλλά όλες έχουν δραστηριότητες που τις κάνουν να πρέπει να φαίνονται! Και δεν φοβούνται να φαίνονται. Τα ρούχα μου τους δίνουν αυτοπεποίθηση. Τελικά αυτό είναι ό,τι χρειάζεται κάθε γυναίκα. Από την Obama μέχρι μια βασίλισσα κράτους ή μια βασίλισσα της ποπ.

Μπορείτε να θυμηθείτε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για κάποια από αυτές τις προσωπικότητες;

P.D.: Oλες είναι εξίσου σημαντικές για μένα, αλλά θα θυμηθώ την εποχή που συνεργάστηκα με τη βασίλισσα της Νορβηγίας. Πρόκειται για μια απίστευτη γυναίκα. Μιλούσαμε για χρώματα και μου είπε το εξής πολύ σοβαρό και ενδιαφέρον: «Αν ένας άνθρωπος με βλέπει από 200 μέτρα μακριά και είμαι λαμπερή, θέλω να νιώσει πως με συνάντησε, πως επικοινώνησε μαζί μου, πως είχε μια εμπειρία μαζί μου». Και τελικά αυτό θέλω να φέρω σε όλες τις γυναίκες με τα ρούχα μου. Γιατί είναι κάτι που ισχύει για όλες.

Ev, ποιος είναι ο πραγματικός Peter;

E.B.: Είναι ευαίσθητος, νοιάζεται για τους άλλους. Είναι πολύ δημιουργικός και έχει απίστευτη φαντασία. Και είναι ένας πολύ τρυφερός και υπέροχος πατέρας.

Peter, ποιος είναι ο πραγματικός Ev;

P.D.: Είναι ένας άνθρωπος με τεράστια καρδιά. Πάρα πολύ έξυπνος. Πολύ γρήγορος. Πάντα σκέφτεται, πάντα προγραμματίζει. Είναι απίστευτα δυναμικός. Πολύ ικανός επιχειρηματίας και συνεργάτης. Πολύ καλός συνοδοιπόρος ζωής. Και υπέροχος πατέρας, γεμάτος αγάπη και στοργή.

Τι σημαίνει αγάπη για εσάς;

P.D.: Ο,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη ζωή μου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε πάντα, αλλά όλοι επιβιώνουμε γιατί υπάρχει η αγάπη.

Τι σημαίνει ελευθερία για εσάς;

P.D.: Η ελευθερία σε επαναφέρει στη ζωή. Ζεις τη ζωή σου στο φουλ.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

E.B.: Ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία και καλή υγεία για μας. Περισσότερη ευτυχία για όλους.

από την ΑΝΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

φωτογραφίες MEIR SHAVIT

Το θέμα αρχικά φιλοξενήθηκε στο περιοδικό InStyle no.91, στο τεύχος Απριλίου 2022.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα