Πολύτιμα μπαχαρικά

Ένας λόγος για να εμπλουτίζει κανείς το φαγητό του με μυρωδικά και μπαχαρικά είναι γιατί, απλά, το κάνουν πιο νόστιμο! Ένας άλλος, σύμφωνα με ερευνητές από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Penn State και Texas Tech, είναι διότι ευνοούν την υγεία της καρδιάς χάρη στην ευεργετική τους δράση στην πίεση του αίματος, η οποία σχετίζεται με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Στην έρευνά τους συμμετείχαν 71 ενήλικες με παχυσαρκία και άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντας ακολουθούσαν μια τυπική δυτική δίαιτα, όχι ιδιαιτέρως υγιεινή, με το μόνο που άλλαζε ανά τέσσερις εβδομάδες να είναι η ποσότητα των αποξηραμένων μυρωδικών και μπαχαρικών που κατανάλωναν. Η μία εκδοχή της δίαιτας περιελάμβανε ημερήσια κατανάλωση μισού γραμμαρίου μείγματος μυρωδικών και μπαχαρικών (χαμηλή), η άλλη αύξανε την ποσότητα σε 3,3 γρ. (μέτρια κατανάλωση) και η τρίτη σε 6,6 γρ. (υψηλή κατανάλωση). Αυτό, λοιπόν, που διαπιστώθηκε ήταν πως όσοι ακολουθούσαν την τρίτη δίαιτα εμφάνιζαν χαμηλότερες τιμές κατά την 24ωρη καταγραφή της πίεσής τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Nutrition 2021 της American Society for Nutrition, όπου και μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο Clemson, παρουσίασε τα αποτελέσματα δικής της έρευνας που έδειξε σύνδεση μεταξύ των συμπληρωμάτων διατροφής βασισμένων σε μπαχαρικά και τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης συγκεκριμένα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style / Γιούλη Συκιώτη

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα