Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το πορτοκάλι πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη σταματάμε το χτύπημα. Σε ένα μπολ που έχουμε βάλει τη σόδα, ρίχνουμε το λεμόνι, αφήνουμε να αφρίσει, ανακατεύουμε λίγο και το ρίχνουμε στη ζύμη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας. Με τη βοήθεια ενός μικρού scoop σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια (περίπου 9-11 γραμμάρια το ένα). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για 25 λεπτά. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και αμέσως μετά στο μπολ με τα καρύδια και αμέσως πάνω σε μία σχάρα με μια πιατέλα απο κάτω τα αφήνουμε να σουρώσουν.
ΥΛΙΚΑ:
1/2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. κανέλα
4 ½ φλ. αλεύρι μαλακό (620 γρμ.)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
1 ½ φλ. ελαιόλαδο (240 ml.)
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. λικέρ τεντούρα (ή 1/4 φλ. κονιάκ και 1 κ.γ. γαρίφαλο)
1 κ.σ. σόδα
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
Γαρνιτούρα 400 γρμ. καρύδια (ψιλοκομμένα) Για το σιρόπι 2 φλ. καστανή ζάχαρη (345 γρ.)
1 φλ. μέλι (350 ml.)
1 φλ. νερό (215 ml.)
1 ξυλάκι κανέλα