Search
Close this search box.
Η μυρωδιά του μπέικον στη μήτρα μπορεί να σας κάνει παχύσαρκους ως ενήλικες
Credit: 123rf.com

Οι έγκυες που επιλέγουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, όπως το μπέικον, διατρέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν προδιάθεση στο παιδί τους στην παχυσαρκία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μυρωδιά τέτοιων λιπαρών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο τα μωρά να αναπτύξουν την πάθηση αργότερα στη ζωή τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη με το βάρος του παιδιού αργότερα στη ζωή. Η νέα έρευνα σε ποντίκια είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα με «μυρωδιά μπέικον» κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να πουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό.

Credit: 123RF

Ωστόσο, πρότειναν ότι η έκθεση σε τεχνητές γεύσεις νωρίς στη ζωή μπορεί να δημιουργήσει μια «λανθασμένη συσχέτιση» ανάμεσα στα αισθητηριακά σήματα της τροφής και στην αναμενόμενη θερμιδική αξία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά όταν μεγαλώσουν.

Στο περιοδικό Nature Metabolism, οι ερευνητές από το Max Planck Institute for Metabolism Research στην Κολωνία ανέφεραν: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αντίληψη οσμών και γεύσεων κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου όχι μόνο μεταδίδει προτιμήσεις τροφής στις επόμενες γενιές, αλλά μπορεί επίσης να έχει βλαβερές συνέπειες για τη μεταβολική τους υγεία.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις σχετικά με τις συνέπειες της κατανάλωσης αρωματικών ουσιών κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό».

Στη μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν σε δύο ομάδες έγκυων ποντικιών την ίδια υγιεινή διατροφή με ίδια θρεπτική αξία, αλλά πρόσθεσαν τεχνητή γεύση μπέικον στο φαγητό της μίας ομάδας.

Πίστευαν ότι τα μόρια της «μυρωδιάς μπέικον» θα έφταναν στα νεογνά μέσω του υγρού της μήτρας και αργότερα μέσω του γάλακτος της μητέρας τους. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης σχεδόν έξι μηνών, από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση, οι επιστήμονες έκαναν τεστ αντοχής στην ινσουλίνη, μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, εξετάσεις σύστασης σώματος και μετρήσεις μήκους σώματος.

Διαπίστωσαν ότι το βάρος της μητέρας και η αύξηση βάρους των εμβρύων ήταν ίδια και για τις δύο διατροφές. Ωστόσο, τα έμβρυα που εκτέθηκαν στη διατροφή με γεύση μπέικον παρουσίασαν αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένη δαπάνη ενέργειας όταν τρέφονταν με διατροφή υψηλών λιπαρών στην ενηλικίωση.

Ποδαράκια γυμνά νεογέννητο μωρού
Credit: 123RF

Ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας αποκάλυψε, επίσης, αλλαγές στη λειτουργία βασικών εγκεφαλικών περιοχών και των νευρώνων της πείνας σε αυτά τα ποντίκια.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μοιάζει με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται συνήθως σε παχύσαρκα ζώα. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη υποδείξει ότι τα έμβρυα μπορούν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται οσμές περίπου από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι οσφρητικοί υποδοχείς,εξειδικευμένα κύτταρα που ανιχνεύουν τα μόρια της μυρωδιάς και επιτρέπουν την αίσθηση της όσφρησης, μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζονται νωρίτερα, γύρω στη 10η εβδομάδα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν: «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού γυναικών που καταναλώνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, αυτές οι γνώσεις είναι σημαντικές.

Υποδεικνύουν ότι ακόμη και μια μητέρα με φυσιολογικό βάρος, όταν εκτίθεται σε μια ανθυγιεινή, λιπαρή διατροφή και παρά την εμφανή καλή υγεία της, μπορεί να θέσει τα παιδιά της σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή».

Πρόσθεσαν: «Δεδομένης της αυξανόμενης παρουσίας πρόσθετων τροφίμων στις σύγχρονες επεξεργασμένες δίαιτες, η μελέτη μας θέτει την πιθανότητα ότι η έκθεση σε τεχνητές γεύσεις κατά την ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει μια λανθασμένη συσχέτιση ανάμεσα στα αισθητηριακά σήματα της τροφής και στις αναμενόμενες θερμίδες.

Credit: 123rf.com

Αυτό μπορεί να προγραμματίσει μακροχρόνιες, ακατάλληλες φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις αργότερα στη ζωή». Στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων και το ένα πέμπτο των μαθητών της έκτης τάξης στην Αγγλία κατατάσσονται πλέον ως παχύσαρκοι.

Τον Οκτώβριο, μια σειρά πολυαναμενόμενων μέτρων κατά της παχυσαρκίας τέθηκε σε εφαρμογή στην Αγγλία για να περιορίσει την αυξανόμενη κρίση. Σύμφωνα με τους νέους νόμους της κυβέρνησης, απαγορεύτηκαν προσφορές «αγόρασε ένα, πάρε ένα δωρεάν» για γλυκά, πατατάκια, αναψυκτικά και άλλα σνακ, καθώς και δωρεάν επαναγέμιση αναψυκτικών σε εστιατόρια και καφέ.

Η καταπολέμηση αυτή θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο με απαγόρευση διαδικτυακής διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και περιορισμούς στη διαφήμιση στην τηλεόραση πριν από τις 9 μ.μ.

Μια ανησυχητική έκθεση πέρυσι προειδοποίησε ότι το αυξανόμενο πρόβλημα βάρους στη Βρετανία έχει οδηγήσει σε αύξηση 39% του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε άτομα κάτω των 40 χρόνων, με περίπου 168.000 νέους ενήλικες να ζουν πλέον με την πάθηση.

Η υπερβολική σωματική μάζα έχει επίσης συνδεθεί με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Cancer Research UK.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα