Search
Close this search box.
Πώς να ψήσετε τα τέλεια κάστανα στο AirFryer
Kάστανα ψητά στο airfryer
Credit: Freepik

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα κάστανα. Όμως πλέον δεν συναντάς εύκολα καστανάδες στους δρόμους της Αθήνας. Επομένως για να μείνουν ζωντανές οι παιδικές μας αναμνήσεις, πρέπει να βρούμε μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για νόστιμα κάστανα, που μπορούμε εύκολα να τα ψήσουμε στο σπίτι.

Ας συνδυάσουμε λοιπόν το παρελθόν με τις σύγχρονες ανέσεις. Κάστανα στο airfryer. Χωρίς ακαταστασία, χωρίς αναμονή για φωτιά – μόνο τραγανά κάστανα σε 15 έως 30 λεπτά. Αν ωστόσο είστε επιφυλακτικοί και πιστεύετε ότι το airfryer δεν είναι κατάλληλο για «αληθινά» πιάτα, αυτή η συνταγή θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Κάστανα
Credit: 123RF

Το airfryer δεν είναι μόνο για πατάτες – είναι ένα μικρό θαύμα για οτιδήποτε απαιτεί τραγανή κρούστα και ζουμερή υφή εσωτερικά. Το κάστανο, αυτός ο φθινοπωρινός άγριος ξηρός καρπός, έχει ένα σκληρό κέλυφος που αντιστέκεται στο μαχαίρι. Αλλά με μερικά κόλπα – και ναι, με μούλιασμα – γίνεται υπάκουο. Σύμφωνα με δοκιμασμένες συνταγές, αυτή η μέθοδος είναι 20 φορές πιο γρήγορη από το ψήσιμο στο φούρνο, χωρίς να χάνει τη γεύση. Και αν είστε από αυτούς που μισούν να τρίβουν πιάτα, το καλάθι σας θα είναι καθαρό σαν καινούργιο. Δεν υπάρχει μαγεία, μόνο ζεστός αέρας που κάνει το θαύμα.

Γρήγορα βασικά βήματα: Το μίνι πλάνο για τις συνταγές σας – Κάστανα στο airfryer

  • Ποσότητα: 300–500 g φρέσκα κάστανα (για 2–4 άτομα)
  • Προετοιμασία: Χαράξτε τη φλούδα σε σχήμα σταυρού
  • Μούλιασμα: 10–15 λεπτά σε ζεστό νερό (για ευκολότερο κόψιμο και πιο ζουμερό εσωτερικό)
  • Θερμοκρασία: 180–200 °C
  • Χρόνος ψησίματος: 15–25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος, ανακινήστε στα μισά του χρόνου)
  • Κατανάλωση ενέργειας: Περίπου 0,5–1 kWh, που είναι φθηνότερο από έναν φούρνο
Κάστανα
Credit: 123RF

Επιλέξτε πρώτα τα κάστανα που δεν είναι ξερά – τα φρέσκα είναι γυαλιστερά, βαριά και χωρίς ρωγμές. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε ένα σταυρό στην επίπεδη πλευρά του κελύφους – 2-3 mm βάθος, αλλά όχι πολύ βαθύ, ώστε οι χυμοί να μην χυθούν και χαθεί η γεύση. Αυτό είναι το κλειδί: ο σταυρός επιτρέπει στον ατμό να σπάσει το κέλυφος χωρίς να εκραγεί στο airfryer.

Και τώρα το μούλιασμα – αυτό το βήμα είναι καθοριστικό. Οι περισσότερες συνταγές συνιστούν 10-15 λεπτά σε χλιαρό νερό (περίπου 40-50 °C). Γιατί; Μαλακώνει το κέλυφος για ευκολότερο κόψιμο και εμποδίζει το εσωτερικό να γίνει ξηρό. Ορισμένες αγγλικές συνταγές προτείνουν 1-5 λεπτά σε βραστό νερό για ταχύτερο αποτέλεσμα, αλλά οι περισσότεροι έμπειροι σεφ επιμένουν σε μούλιασμα μεγαλύτερης διάρκειας για καλύτερη γεύση. Μετά το μούλιασμα, στεγνώστε τα καλά με χαρτοπετσέτα – τα υγρά κάστανα στο airfryer σημαίνουν ατμό αντί για τραγανότητα.

Ψήσιμο στο airfryer: Γεύση χωρίς ταλαιπωρία

Προθερμάνετε το airfryer στους 180–200 °C – τα περισσότερα μοντέλα (Xiaomi, Philips) το κάνουν σε 3 λεπτά. Τοποθετήστε τα κάστανα στο καλάθι σε μία μόνο στρώση. Αν είναι πολλά, ψήστε τα σε δόσεις, αλλιώς θα συγκρουστούν μεταξύ τους.

Ρυθμίστε το χρονόμετρο σε 15 λεπτά στους 180 °C για τα μικρότερα κάστανα ή σε 20-25 λεπτά στους 200 °C για τα μεγαλύτερα. Ανακινήστε τα στη μέση του χρόνου ψησίματος – είναι σαν να αλλάζετε ταχύτητα, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφο ψήσιμο. Εάν έχετε μοντέλο με λειτουργία υγρασίας, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας νερό στο κάτω μέρος για επιπλέον ατμό. Αυτό τους δίνει μια ζουμερότητα, σαν να τα αγοράσατε από καστανά στον δρόμο.

Credit: Freepik

Πότε είναι έτοιμα; Το κέλυφος θα ανοίξει ελαφρώς, οι άκρες θα ροδίσουν και η μυρωδιά θα σας δελεάσει σαν σειρήνα. Στραγγίστε τα και καλύψτε τα με μία πετσέτα κουζίνας για 5 λεπτά – ο ατμός θα διευκολύνει το ξεφλούδισμα. Το αποτέλεσμα; Τραγανή φλούδα που πέφτει από μόνη της και σάρκα που λιώνει στο στόμα. Χωρίς καψίματα, χωρίς αναμονή.

Συμβουλές για τέλεια αποτελέσματα: Από αρχάριους έως έμπειρους μάγειρες

Αν είστε αρχάριος, ξεκινήστε με μια μικρότερη ποσότητα – τα airfryer έχουν διαφορετική ισχύ, από 800W έως 2000W, κάτι που επηρεάζει τον χρόνο κατά 2-3 λεπτά. Για τους πιο έμπειρους: προσθέστε λίγο αλάτι ή κανέλα πριν το ψήσιμο για μια διαφορετική γεύση, ως καρύκευμα σε μια απλή συνταγή. Και η ασφάλεια; Το κάστανο είναι ένα φυσικό αντιαλλεργιογόνο, αλλά ελέγξτε για αλλεργίες – καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να μετανιώσετε.

Κάστανα που ζεσταίνουν την ψυχή, όχι μόνο το στομάχι

Τα ψημένα κάστανα στο airfryer δεν είναι απλά μια συνταγή – είναι μια μικρή ελπίδα το φθινόπωρο, όταν έξω βρέχει και έχει αέρα, αλλά έχετε ζεστασιά στο τραπέζι χωρίς καμία προσπάθεια. Αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι κάθε συσκευή με καλές προθέσεις (όπως το airfryer) προσφέρει πραγματική αξία. Είτε είστε μια οικογένεια που αγαπά την παράδοση είτε ένας εργένης που εκτιμά την ταχύτητα, αυτό είναι το φθινοπωρινό σας τελετουργικό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα