Το Farine de Châtaigne Corse παρασκευάζεται από κάστανα που καλλιεργούνται στο νησί της Κορσικής.
Εγκωμιάζεται για την έντονα γλυκιά του γεύση και τα πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων κάστανων και φρούτων, μπισκότου, μπαχαρικών και γαλακτοκομικών. Είναι λεπτοαλεσμένο, ενώ το χρώμα του κυμαίνεται από κρεμώδες λευκό έως καστανοκόκκινο. Μια άλλη ποικιλία από αυτό το αλεύρι που φτιάχνεται από καβουρδισμένα κάστανα έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και πιο έντονη γεύση που θυμίζει μπισκότα.
Λόγω του ύψους των δέντρων, τα κάστανα συλλέγονται από το έδαφος, όταν πέφτουν από τις καστανιές οι οποίες πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ετών και από το είδος Castanea sativa Mill – η γνωστή ευρωπαϊκή καστανιά. Της συγκομιδής, που διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ακολουθεί η ξήρανση, για τουλάχιστον 18 ημέρες, σε παραδοσιακά στεγνωτήρια που τροφοδοτούνται με ξύλα από τοπικά δέντρα. Στη συνέχεια, τα κάστανα ξεφλουδίζονται, ταξινομούνται, προαιρετικά ψήνονται και αλέθονται σε ψιλό αλεύρι με μυλόπετρες από γρανίτη, σχιστόλιθο ή πυριτόλιθο.
Με την πάροδο του χρόνου από φτωχική τροφή έχει μετατραπεί σε ένα εκλεκτό, εκλεπτυσμένο και ευρέως γνωστό έδεσμα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παρασκευή πολέντας κάστανου, χάρη στην εξαιρετική γεύση και τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά πλέον πρωταγωνιστεί σε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές, από πανκέικ με αβγά στρουθοκάμηλου μέχρι pastizzu, μια φλαν αρωματισμένη με λικέρ pastis. Σε κάθε γλέντι της Κορσικής, από γάμους μέχρι… εκλογές, συναντάμε και τα αμαρτωλά νόστιμα μπενιέ (Corsican Chestnut Beignets): φρεσκοτηγανισμένα ντόνατς σε καυτό λίπος, πασπαλισμένα με ζάχαρη, γεμιστά με τυρί Brocciu (Μπρουτσέ) ή κρέμα σοκολάτας ή αρωματισμένα με λεμόνι, πορτοκάλι, γλυκάνισο ή ακόμα και eau de vie (απόσταγμα φρούτων).