Περίπου το 10% των ενήλικων Αμερικανών έχει υψηλή χοληστερόλη, γεγονός που την καθιστά ένα κοινό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη είναι δυνητικά επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Υψηλή χοληστερόλη σημαίνει ότι τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης είναι πάνω από 240 mg/dL, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο, υπάρχουν δύο κύριες μορφές χοληστερόλης: η LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία μπορεί να προσκολληθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να στενέψει τα αιμοφόρα αγγεία, και η HDL «καλή» χοληστερόλη, η οποία βοηθά στη συλλογή της περίσσειας χοληστερόλης από τις αρτηρίες και τη μεταφέρει στο ήπαρ για να απομακρυνθεί από το σώμα, σύμφωνα με τα CDC.
Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει υψηλή χοληστερόλη, πιθανότατα θα σας προτρέψει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδα της. Αυτό συνήθως σημαίνει αλλαγές στη διατροφή σας, ώστε να περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών και να αυξήσετε την κατανάλωση άλλων. Συνήθως η τροφή, που κόβεται πρώτη από τους γιατρούς, είναι το τυρί.

«Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη LDL», επισημαίνει η Keri Gans, RDN, συγγραφέας του βιβλίου “The Small Change Diet”. «Με την πάροδο του χρόνου, τα αυξημένα επίπεδα LDL μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποκηρύξετε το τυρί για πάντα αν έχετε υψηλή χοληστερόλη. «Ο βαθμός στον οποίο κάποιος πρέπει πραγματικά να προσέχει την πρόσληψη μπορεί να είναι πολύ πιο ατομικός και να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η προδιάθεση για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα συνολικά διατροφικά πρότυπα», λέει η Jessica Cording, RD, συγγραφέας του βιβλίου “The Little Book of Game-Changers”.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, υπάρχει ένα συγκεκριμένο δημοφιλές τυρί που είναι καλή ιδέα να μειώσετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη.
Ποιο δημοφιλές τυρί είναι το χειρότερο για το χοληστερόλη σας;
Το χειρότερο τυρί είναι το Brie, το γαλλικό κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα. «Το Brie είναι ένα πλούσιο, κρεμώδες τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε είναι καλύτερο να το καταναλώνετε περιστασιακά», λέει η Tara Gidus Collingwood, RDN, σύμβουλος αθλητικής διατροφής και ιδιοκτήτρια της Tara Gidus Nutrition Consulting. Και πάλι, τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης.

«Η American Heart Association (AHA) συνιστά να διατηρείται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 6% των ημερήσιων θερμίδων, που αντιστοιχεί σε περίπου 13 γραμμάρια για κάποιον που ακολουθεί δίαιτα 2.000 θερμίδων», λέει η Cording.
Το Brie περιέχει 7,5 γραμμάρια λίπους ανά 28 περίπου γραμμάρια τυριού, εκ των οποίων σχεδόν πέντε γραμμάρια είναι κορεσμένα λίπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από 28 γραμμάρια Brie κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να καταναλώσετε περισσότερο από την συνιστώμενη ποσότητα κορεσμένων λιπών σε ένα γεύμα με Brie. «Η μαλακή υφή και η ήπια γεύση του μπορούν επίσης να σας κάνουν να φάτε περισσότερο από ό,τι συνειδητοποιείτε», επισημαίνει η Gans.
Η Collingwood λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τρώτε «ένα μικρό κομμάτι» πού και πού. «Αλλά η συχνή ή η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να έχει γρήγορα αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης», προσθέτει.
Άλλα τυριά που δεν είναι καλά για το χοληστερόλη
Η Cording συνιστά να είστε προσεκτικοί με τα μαλακά, κρεμώδη τυριά. «Τα κρεμώδη τυριά γενικά τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά», επισημαίνει. «Τα τριπλά κρεμώδη τυριά και τα τυριά για επάλειψη αποτελούν επίσης παραδείγματα τυριών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά».

Τα επεξεργασμένα τυριά μπορούν να προσθέσουν ακόμη περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο στη διατροφή σας, τα οποία δεν είναι καλά για την καρδιαγγειακή σας υγεία, λέει η Beth Warren, RD, CDN, ιδρύτρια της Beth Warren Nutrition και συγγραφέας του “Living Real Life with Real Food”.
Πώς μπορείτε να απολαύσετε το τυρί όταν προσέχετε τη χοληστερόλη σας
Μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τυρί, ακόμα και όταν προσέχετε τη χοληστερόλη σας. «Το μέγεθος της μερίδας έχει μεγάλη σημασία», λέει η Collingwood. «Περιοριστείτε σε περίπου 30 γραμμάρια και προτιμήστε ελαφρύτερες επιλογές, όπως μοτσαρέλα μερικώς αποβουτυρωμένη, φέτα ή κατσικίσιο τυρί».
Η Cording προτείνει επίσης να προσπαθήσετε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. «Προσπαθήστε να καταναλώνετε κυρίως ακόρεστα λίπη, όπως ελαιόλαδο και ελιές, αβοκάντο και λάδι αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά μπορείτε να απολαύσετε και λίγο τυρί», λέει. «Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι οι φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, ο συνδυασμός του τυριού με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ξηροί καρποί, φασόλια ή δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να σας βοηθήσει να το απολαύσετε με ισορροπημένο τρόπο».