Το κρεμμυδόζουμο -δηλαδή το “ζουμί” από βρασμένα κρεμμύδια- θεωρείται στην παραδοσιακή ιατρική φυσικό «γιατρικό» για την ανακούφιση από τον βήχα και το συνάχι.
Η δράση του βασίζεται σε ορισμένες ιδιότητες που έχει το κρεμμύδι. Συγκεκριμένα:
- Αποχρεμπτική δράση
Το κρεμμύδι περιέχει ενώσεις (π.χ. θειούχες ενώσεις) που βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και την απομάκρυνσή τους από τους βρόγχους. - Αντιβακτηριακή και αντιική δράση
Οι ενώσεις του κρεμμυδιού έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ήπιων λοιμώξεων του αναπνευστικού. - Αντιφλεγμονώδη δράση
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, κάτι που είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις επίμονου βήχα. - Αντιοξειδωτική προστασία
Το κρεμμύδι περιέχει φλαβονοειδή, όπως η κουερσετίνη, που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Συνταγή για κρεμμυδόζουμο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο)
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
- Κόβετε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Σουρώνετε το ζουμί
- Αν θέλετε προσθέτετε μέλι (όταν το ρόφημα είναι χλιαρό, όχι καυτό, για να μη χάσει το μέλι τις ιδιότητές του).
- Πίνετε 1-2 φορές την ημέρα
Προσοχή
Το κρεμμυδόζουμο δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις όπως βρογχίτιδα, γρίπη και πυρετό. Επίσης, δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω του 1 έτους. Τέλος αποφύγετέ το αν αντιμετωπίζεται προβλήματα πέψης (π.χ. γαστρίτιδα).