Search
Close this search box.
7 τροφές που ενισχύουν την υγεία των μυών, των οστών και της καρδιάς μετά τα 50
Ενεργειακές μπάρες χωρίς ψήσιμο με βρώμη & ξηρούς καρπούς
Credit: 123RF

Με την πάροδο της ηλικίας, οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν. Μετά τα 50, η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για να διατηρούμε τη φυσική μας κατάσταση. Αν και είναι γνωστά τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα και οι τηγανητές τροφές, δίνουμε λιγότερη προσοχή σε αυτά που αξίζει να προτιμάμε, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Eat This Much.

Για τον λόγο αυτό, οι συντάκτες του άρθρου απευθύνθηκαν στην Tara Collingwood, πιστοποιημένη αθλητική διατροφολόγο, για να αποκαλύψει ποια τρόφιμα συστήνει. Εκείνη επέλεξε επτά τροφές, τις οποίες περιγράφει ως «τα θεμέλια της καλής φυσικής κατάστασης μετά τα 50», καθώς «προάγουν την υγεία των μυών, των οστών και της καρδιάς».

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα λιπαρά ψάρια: σολομός, σκουμπρί, αντζούγιες, σαρδέλες και ρέγγα.

Οι 7 καλύτερες τροφές για ένα πιο υγιές σώμα μετά τα 50

Λιπαρά ψάρια

Σολομός ωμός
Credit: 123RF

Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους μετά τα 50. Αυτά τα είδη πρωτεϊνών από τη θάλασσα είναι «πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου», λέει η Collingwood. «Παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες που βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας».

Γιαούρτι

Η Collingwood συνιστά την κατανάλωση γιαουρτιού μετά τα 50, αλλά και σε όλες τις άλλες ηλικίες. «Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τη διατήρηση των μυών», λέει. «Παρέχει ασβέστιο και βιταμίνη D (ενισχυμένες εκδόσεις) για δυνατά οστά». Φροντίστε να αγοράζετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά που δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης με τη μορφή αρωμάτων ή φρούτων. Προτείνει να προσθέτετε τα δικά σας.

Γιαουρτογλυκό
Credit: 123RF

Αυγά

Φροντίστε να τρώτε αυγά. «Μια πλήρης πηγή πρωτεϊνών με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα», λέει η Collingwood. «Περιέχουν χολίνη, σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, και βιταμίνη D». Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα απολαύσετε, αλλά σκεφτείτε να βράσετε μια παρτίδα στην αρχή της εβδομάδας, ώστε να μπορείτε να τα τρώτε ως σνακ όποτε σας έρχεται όρεξη

Φυλλώδη λαχανικά

Τρώτε φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο και ρόκα. «Πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά για την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος», λέει η Collingwood. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα».

Μύρτιλα

Αν θέλετε κάτι γλυκό, πάρτε μια χούφτα μούρα. Η Collingwood συνιστά τα μύρτιλα, τις φράουλες και τα σμέουρα. «Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν στην ανάρρωση μετά την άσκηση», λέει.

Μύρτιλα

Μύρτιλα Credit: 123RF

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, τσία, λιναρόσπορο) είναι ένα άλλο τρόφιμο που πρέπει να καταναλώνετε. Παρέχουν υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες», λέει. «Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, το αίσθημα κορεσμού και σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Φασόλια και φακές

γυναίκα κρατάει στα χέρια της ένα μπολ με σούπα φακές
Credit: 123RF

Τέλος, η Collingwood συνιστά φασόλια και φακές. «Φυτικές πρωτεΐνες με φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση των μυών και στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο για την αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς», εξηγεί.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα