Νηστίσιμος μουσακάς με φακές

Για τις φακές:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε  το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 2 λεπτά.

2. Προσθέτουμε το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

3. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το χυμό ντομάτας, τις φακές και το νερό, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Ίσως στη πορεία να χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.

Tip: είναι καλό οι φακές μας να είναι λίγο al dente.

 

Για τη μπεσαμέλ:

1. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα.

3. Ρίχνουμε το κρύο γάλα, το αλάτι και με έναν αναδευτήρα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει  και να κάνει μπουρμπουλήθρες.

 

Για το μουσακά:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °Κελσίου.

2. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες, και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

3. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και αφήνουμε να ψηθούν στο φούρνο για 20 λεπτά.

4. Σε ένα πυρίμαχο τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες σε 2-3 στρώσεις και προσθέτουμε τις (κρύες) φακές και στη συνέχεια τη μπεσαμέλ.

5. Ψήνουμε στο φούρνο για 34-40 λεπτά.

 

 

ΥΛΙΚΑ:

6-7  μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες 
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 
Αλάτι
Για τη γέμιση: 6 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 μεγάλο κρεμμύδι (λιωμένο στο μούλτι με λίγο νερό)
2 καρότα (τριμμένα στο τρίφτη)
Αλάτι, πιπέρι 
5-6 φύλλα δάφνης 
250 γρ. χυμός ντομάτας 
250 γρ. φακές ψιλές 
450 ml νερό 
Για την μπεσαμέλ: 100 γρ. βούτυρο
10 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
Αλάτι

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα