Τα 10 «πρέπει» μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής

 

Καλοκαίρι και τα λάθη και οι γρήγορες και επιπόλαιες κινήσεις δεν λείπουν από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Όποια δίαιτα και αν ακολουθείτε υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να μην κάνετε κακό στην υγεία σας και φυσικά για να είναι η διατροφή σας απολύτως σωστή.

O Δημήτρης Γρηγοράκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc και διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ –ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Οι συμβουλές του για άψογο σώμα, χωρίς κόπο αλλά με τρόπο, θεωρούνται πάντα το καλύτερο δώρο.

dimitris grigorakis, diatrofologos

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε τον δεκάλογο της σωστής διατροφής:

  1. Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα με πρωινό. Μας γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους
  2. Ενυδάτωση: Καταναλώνουμε καθημερινά 2 λίτρα νερό για να βοηθήσουμε στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης.
  3. Επιλέγουμε εποχιακά φρούτα & λαχανικά: Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη του εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.
  4. Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειαζόμαστε.
  5. Καταναλώνουμε 5-7 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες σε φυτικές ίνες.
  6. Αποφεύγουμε το αλάτι. Ενισχύουμε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.
  7. Αποφεύγουμε τρόφιμα πλούσια όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
  8. Αυξάνουμε τη φυσική μας άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η θερμιδική απώλεια και ενεργοποιείται το έντερο για να απομακρυνθούν οι περιττές ουσίες.
  9. Με το μεσημεριανό πίνουμε καθημερινά 1 φλιτζάνι από αποτοξινωτικά ροφήματα, όπως πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο. Για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη διατροφική τους αξία προσθέτουμε κανέλα.
  10. Έχουμε ρεαλιστικούς στόχους: Ξεκινώντας διατροφή για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι μια φυσιολογική απώλεια βάρους κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα. Ο οργανισμός μας δηλαδή πρέπει να χάνει 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται και σίγουρα με κόπο, δεν είναι λίπος αλλά μυς και υγρά.

Διαβάστε ακόμη: 

Έξι πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να φορέσετε σωστά το παντελόνι-καμπάνα

Τι περιλαμβάνει το μανικιούρ των 22.000€;

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα