Η συνταγή της ημέρας: Tάρτα σοκολάτα-καραμέλα

“Παρά τα πείσματα του καιρού η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και το καλοκαίρι είναι πια πολύ κοντά. Θα πρέπει σιγά-σιγά, και αυτό το λέω με βαριά καρδιά είναι αλήθεια, να αρχίσουμε να τρώμε πιο ανάλαφρα γλυκά. Όμως, πριν ξεκινήσουμε τις δροσερές μους και τα γλυκά με φρούτα, τα σορμπέ και τα ζελέ, δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ μαζί σας, από όλες, την πιο αγαπημένη μου συνταγή. Τάρτα σοκολάτα-καραμέλα. Ορκίζομαι στο όνομά της!” Η Άντα Πλαϊνάκη μέσα από το blog της, New Sweets on the Blog, μας δίνει και αυτή την Παρασκευή την πιο γλυκιά συνταγή!

 Υλικά για τη βάση

  • 1 κούπα αλεύρι
  • ·         ¼ κούπας κακάο σκόνη
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • ¼ κ.γ. αλάτι

 Υλικά για τη καραμέλα

  • 1 ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • ¼ αλάτι (θαλασσινό κατά προτίμηση)

 Υλικά για τη σοκολάτα

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 πλάκα κουβερτούρα (120 γρ. περίπου)
  • Κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Για την βάση. Ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, κακάο και αλάτι και με τα ακροδάχτυλα τρίβουμε μαζί με το βούτυρο μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚. Ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και στρώνουμε στο βουτυρωμένο σκεύος. (Η δόση αυτή μπορεί να καλύψει ταψάκι 33x23x5 ή στρογγυλή ταρτιέρα 30 εκ., ή 6 ατομικές ταρτιέρες). Τρυπάμε με πιρούνι εδώ και εκεί και ψήνουμε την άδεια τάρτα μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
  1. Για την καραμέλα. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και τα σιγοβράζουμε για 15’ περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Για την σοκολάτα. Βάζουμε τη σοκολάτα τεμαχισμένη σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε.
  3. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα αλλά δεν την αφήνουμε να βράσει. Την προσθέτουμε σε μικρές δόσεις στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν καλά τα δύο υλικά.
  4. Συναρμολόγηση. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά την τάρτα, ή τις τάρτες και ρίχνουμε την καραμέλα, μέχρι τη μέση περίπου. Στη συνέχεια απλώνουμε με ένα κουτάλι τη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με το θαλασσινό αλάτι.

Καλή απόλαυση!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα