Η Συνταγή της Ημέρας: Καραμέλες βουτύρου

«Είναι τόσο νόστιμες αυτές οι καραμέλες. Λιώνουν απολαυστικά στο στόμα αφήνοντας μια γλυκιά και βουτυρένια γεύση.  Το αλκοόλ δίνει μια έξτρα σπιρτάδα, αυτό όμως που κυριολεκτικά τις αποθεώνει είναι το θαλασσινό αλάτι. Αν έχεις θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής στο σπίτι, καλώς. Αν όχι, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της συνταγής. Είναι πολύ πιο εύκολη από ότι νομίζεις. Προσοχή όμως!! Οι καραμέλες αυτές, τρώγονται μετά μανίας.» Η Άντα Πλαϊνάκη μέσα από το blog της, New Sweets on the Blog, μας δίνει και αυτή την Παρασκευή την πιο γλυκιά συνταγή!

Υλικά

  • ½ κoύπα βούτυρο
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα ζάχαρη μαύρη
  • ¼  κούπας γλυκόζη ή μέλι
  • 3 κ.σ. νερό
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 σφηνάκι ουίσκι

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 18×18 εκ. και το λαδώνουμε καλά. Θα πρέπει το χαρτί να είναι μεγαλύτερο από το ταψί και να εξέχει για να ξεφορμάρουμε εύκολα την καραμέλα.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το ουίσκι, τη βανίλια και το μισό αλάτι, ανακατεύοντας απαλά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια μεσαία αλλά ψηλή κατσαρόλα (πρέπει να είναι να είναι ψηλή γιατί το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει πολύ δυνατά και να φουσκώνει), και σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό. Αφήνουμε να βράσουν, μέχρι η ζάχαρη να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και το θερμόμετρο να φτάσει στους 160⁰ C. Περίπου 15’, για όσους δεν χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο. ΠΡΟΣΟΧΗ, χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου σε αυτή τη φάση.
  4. Όταν η καραμέλα φτάσει στους 160⁰ C, προσθέτουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι το θερμόμετρο να πέσει στους 120⁰C, περίπου 10-15’, (και πάλι ΠΡΟΣΟΧΗ το μείγμα θα κοχλάζει πάρα πολύ έντονα, φόρεσε καλύτερα γάντια φούρνου για να μην καείς).
  5. Ρίχνουμε την καραμέλα στο ταψί την αφήνουμε να σταθεί για 10’ περίπου. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  6. Με ένα μαχαίρι το οποίο περνάμε με λίγο λαδάκι, κόβουμε τις καραμέλες στο μέγεθος που θέλουμε και τις τυλίγουμε με λαδόχαρτο.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε ακόμη:

6 τροφές που κάνουν καλό στο σώμα και το δέρμα σας

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα