Πάσχα: Ο λόγος που βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλοι μας βάφουμε κόκκινα αβγά για να τα τσουγκρίσουμε μαζί με συγγενείς και φίλους το βράδυ της Ανάστασης και στο Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής. Έχετε αναρωτηθεί όμως πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση και ποια είναι η ουσία της;

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το συγκεκριμένο έθιμο:

Ένα από τα επικρατέστερα έθιμα λέει πως το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού, ενώ σε άλλες ερμηνείες οι πρωταγωνίστριες είναι τρεις γυναίκες: η Παναγία, η Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Λέγεται λοιπόν ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι με αβγά και το πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, παρακαλώντας τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυα της έπεσαν πάνω στα αβγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Μια άλλη εικασία συνδέει το κόκκινο χρώμα μαζί με τη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία πάλεψε πολύ για να διαδώσει το Ευαγγέλιο μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα. Εκείνη τότε χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η παραπάνω ιστορία έχει ακόμη μια παραλλαγή, που θέλει μια άγνωστη γυναικά να μη πιστεύει στην Ανάσταση του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα» . Σύμφωνα με τη παράδοση το πρώτο αβγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μέχρι και σήμερα πολλές νοικοκυρές το φυλάνε σε εικονοστάσι όλη τη χρονιά μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα η το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Πηγή: People Greece

Ακολουθήστε το Instyle στο Instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα