Ο Βασίλης Καλλίδης μιλάει στο InStyle.gr για τα καλύτερα στέκια της Αθηνάς, light συνταγές και μυστικά μαγειρικής

«Τρελαίνομαι για την Αθήνα, την αγαπώ, μου κάνει κάτι, ρε παιδί μου, ακόμα με μαγεύει, όπως τον Χατζηχρήστο που κατέβαινε για πρώτη φορά από τη Λαμία. Με γοητεύει το κτίριο της Λέσχης αξιωματικών, το Χίλτον και απέναντι ο Δρομέας. Λατρεύω τις μαρμάρινες εισόδους-μαυσωλεία με πολυθρόνες του Σαρίδη, της Ρηγίλλης και της οδού Λυκείου και όλα τα παράθυρά τους που το βράδυ ανάβουν λαμπατέρ με καπελάκια και φαίνονται από κάτω τα ταβάνια και μισοί πίνακες στους τοίχους. Λατρεύω την ιντερνάσιοναλ Αθήνα και τις γειτονιές της, μα πάνω απ’ όλα το φαγητό της. Μπορείς να βρεις τα πάντα: ουκρανικά, αφρικάνικα, ποντιακά, μεξικάνικα, μανιάτικα, από την Νάξο και τον Ψηλορείτη. Νουντλς από την Σεούλ, πιλάφια περσικά, χαλούμια, κούρδικα, αρμένικα και σούσι από την Οζάκα.

Μπορείς να βγαίνεις μια ζωή έξω και να μην τελειώσουν ποτέ τα μαγαζιά της. Έχω γυρίσει όλη την Αττική, μιας και τρώω έξω τέσσερα με πέντε βράδια τη βδομάδα. Μόνος ή με φίλους γυρνώ την πόλη από τη μία άκρη ως την άλλη και ψάχνω καλό φαγητό. Θέλω κι εγώ να μάθω ποιος μαγειρεύει καλά, ή μάλλον καλύτερα από αυτούς που ήδη ξέρω. Πού έχει καλό φαγητό δε θα σας πω, γιατί απλά κι εγώ ακόμα αυτό ψάχνω. Μάζεψα όμως εδώ τα αγαπημένα μου, που νιώθω σαν στο σπίτι μου και που πάω μετά χαράς μετά την πιο κουραστική μου μέρα. Δεν γράφω «τα καλύτερα» αλλά «τα αγαπημένα μου», έχει μεγάλη διαφορά! Ξέρετε «καλό» και «καλό» μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σαν τα δύο άκρα του Γαλαξία. Το καλό φαγητό θα το βρείτε όμως μόνοι σας, ό,τι κι αν σας λέω εγώ. Διάθεση να έχετε για γύρες και βόλτες σε γειτονιές που ούτε ξέρετε πως υπάρχουν.»

Αυτά διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου του Βασίλη Καλλίδη «Η νέα ελληνική κουζίνα σε 88 συνταγές», το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη και μας ανοίγει η όρεξη, αρχικά για να το ξεφυλλίσουμε και στην συνέχεια για να ανακαλύψουμε όλα αυτά τα γευστικά νέα μέρη που δεν γνωρίζουμε.

Ο επιτυχημένος, Έλληνας σεφ μας μίλησε σε ένα διάλειμμα από την τηλεοπτική του στήλη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη («Ελένη» στον ΑΛΦΑ κάθε μέρα στη 13.00) και μας αποκάλυψε -μεταξύ άλλων- το μυστικό της επιτυχημένης συνταγής, όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία νέα νοικοκυρά, αλλά και 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές για να παίρνουμε μαζί στην δουλειά υγιεινά σνακ.

kallidhs new

Γράφεις μέσα στο βιβλίο σου ότι λατρεύεις την Αθήνα και το καλό φαγητό και γι’αυτό έγραψες αυτόν τον οδηγό. Για ποια άλλη πόλη θα μπορούσες να κάνεις το ίδιο;

Θα ήθελα να γράψω για ολόκληρη την Ελλάδα, για κάθε πόλη της. Αυτό είναι άλλωστε το μεγαλύτερο όνειρό μου μιας και ταξιδεύω πολύ σε κάθε γωνιά της. Αν όμως πρέπει να αναφερθώ σε κάποια πόλη του εξωτερικού, θα έλεγα το Παρίσι, όπου και ζούσα 5 χρόνια και έχω ανακαλύψει πολλά μικρά μαγαζιά και εκεί τα οποία δεν ξέρουν ούτε οι ντόπιοι, το ίδιο έχω κάνει και στη Νέα Υόρκη. Αν πρέπει να πω όμως κάτι πιο σουρεαλιστικό θα τολμούσα να αναφέρω το Τόκιο στο οποίο θα πάω σε 2 μήνες ή το Μαρακές.

Πες μου τρία μέρη που αναφέρεις στο βιβλίο σου και για τα οποία νιώθεις πολύ περήφανος που τα ανακάλυψες.

  1. Μίνι – Μάρκετ (Το μπακαλικάκι του κυρ Βασίλη): Mομφεράτου 122, Γκύζη, τηλ. 210 7798464
  2. Εν Αδάμες (Σουβλατζίδικο που κάθε μέρα κάνει και ένα-δύο μαγειρευτά): Nαυπλίου 8 Αδάμες (Κάτω Κηφισιά), τηλ. 210 8075621
  3. Γαλακτοκομικά Μπακογιάννης (Γάλα, βούτυρο, παγωτό, κρέμα, ρυζόγαλο κ.α): Xρ. Σμύρνης 15, πλ. Κανάρια, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9736971

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για κάθε συνταγή;

Ξέρω ότι ακούγεται κλισέ, αλλά πρέπει να την κάνεις με όρεξη και αγάπη.

Τι πρέπει να προσέχει μία νέα νοικοκυρά πριν αρχίσει το μαγείρεμα;

  1. Να πηγαίνει με λίστα στο σούπερ μάρκετ και να κάνει οργανωμένα τα ψώνια της.
  2. Να επισκέπτεται την λαϊκή αγορά για να πάρει τα πιο φρέσκα λαχανικά και φρούτα και να συγκρίνει τιμές και ποιότητα.
  3. Να φροντίζει να είναι πάντα γεμάτα και οργανωμένα τα ντουλάπια της.
  4. Να έχει όλα τα υλικά που θα χρειαστεί παρατεταγμένα πάνω στον πάγκο της, ώστε να μην τρέχει τελευταία στιγμή ενώ έχει αρχίσει την διαδικασία του μαγειρέματος.

Η αγαπημένες σου συνταγές για να φτιάχνεις αλλά και για να τρως.

Μου αρέσει να τρώω τηγανιτές πατάτες, γιουβέτσι, λαχανοντολμάδες και γεμιστά, ενώ μου αρέσει να μαγειρεύω όσα φαγητά γίνονται μόνο μέσα σε ένα σκεύος (one pot meal που λένε και οι Αμερικάνοι), όπως το ριζότο π.χ.

Πες μας τρία εύκολα και υγιεινά σνακ για να φτιάχνουμε και να παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο.

  1. Τρίβουμε ρεπάνι, ρέβα και δύο καρότα και ρίχνουμε από πάνω σος από λεμόνι, λάδι και αλάτι.
  2. Βράζουμε δύο αυγά, τα κόβουμε σε κυβάκια, τα ανακατεύουμε με σος από λάδι, λεμόνι, αλάτι, μαϊντανό και φτιάχνουμε ένα νόστιμο σάντουιτς με μαύρο ψωμί.
  3. Βράζουμε στήθος κοτόπουλο, το κόβουμε σε κυβάκια και το ανακατεύουμε με σος από wasabi (η Ιαπωνική μουστάρδα), σησαμέλαιο και σόγια. Το σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαρούλι και είναι πεντανόστιμο και χορταστικό.

Διαβάστε ακόμα: Από το Hollywood με αγάπη: Χάστε κιλά όπως οι αγαπημένες σας σταρ και Η πιο γλυκιά δίαιτα ever: Χάστε κιλά, τρώγοντας τούρτες

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα