Nordic Diet: αυτή είναι η διατροφή που αντικαθιστά τη Μεσογειακή

Όταν πρωτοακούσαμε για τη Σκανδιναβική διατροφή ή Nordic Diet ή NND δε δώσαμε βάση, μιας και ακούμε κάθε τρεις και λίγο για δίαιτες που υπόσχονται θαύματα και οι μισές από αυτές είτε είναι καταστρεπτικές για την υγεία μας, είτε κρύβουν διάφορα από πίσω τους. Κολλημένοι στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και εγώ προσωπικά στο τρίπτυχο ελαιόλαδο- ζυμαρικά- όσπρια για πολλά χρόνια, πιστεύαμε ότι δεν πειράζει που τρώμε και μακαρόνια και ψωμί και οποιαδήποτε σιτηρά και δεν πειράζει που έπεσε λίγο παραπάνω ελαιόλαδο στη χωριάτικη και γενικώς, δεν συμβαίνει και τίποτα αν η διατροφή είναι Μεσογειακή.

Λάθος, λάθος, όλα λάθος. Καιρό τώρα το είχαμε υποψιαστεί, ότι ζούμε μέσα σε ένα καλοστημένο ψέμα με μυρωδιά αγουρέλαιου. Δεν είναι δυνατόν να είναι η καλύτερη, μια διατροφή που περιέχει τόσο συχνά τα σιτηρά και ζυμαρικά και το λάδι. Λιπαρά και λιπαρά (τα ζυμαρικά περιέχουν άμυλο, το οποίο γίνεται ζάχαρη, η οποία αποθηκεύεται σαν λίπος). Καλά λιπαρά θα πει κάποιος ειδικός. Ναι, αλλά λιπαρά, θα επιμείνουμε εμείς. Επιπλέον, πόσο ξεπερασμένο που η Μεσογειακή δίαιτα μας βάζει στη διαδικασία να μετράμε θερμίδες μεν, μας επιτρέπει για πρωινό “ένα τοστ με τυρί χαμηλά λιπαρά και ντομάτα” δε; Δηλαδή, λιπαρά και λιπαρά με μια μικρή δόση καλού υδατάνθρακα. Μάλιστα.

Για τους παραπάνω λόγους, διαβάσαμε, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε. Αυτή που μπορεί επάξια να πάρει την πρωτιά από τη Μεσογειακή διατροφή, είναι η Σκανδιναβική. Αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, είναι γιατί δεν είναι ακόμα γνωστή, παρότι ξεκίνησε το 2004 από μια ομάδα διατροφολόγων, επιστημόνων και μαγείρων. Η Nordic diet στηρίζεται στο τρίπτυχο υγεία- μη επεξεργασμένα τρόφιμα- κυνήγι. Με άλλα λόγια περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της ζωικό κρέας (3φορές την εβδομάδα) από κάποιο ζώο που τρέφεται και ζει φυσιολογικά, ελεύθερο στη φύση, ψαρικά (2 φορές την εβδομάδα) και λαχανικά, όσπρια (2φορές την εβδομάδα). Ωστόσο τα λαχανικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα και μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε, κάθε φορά που πεινάμε. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η εν λόγω διατροφή απαγορεύει τα λευκά ζυμαρικά και τις επεξεργασμένες τροφές. Όσο λιγότερα σακουλάκια συσκευάζουν ένα τρόφιμο, τόσο το καλύτερο. Τέλος, η NND αντικαθιστά το ελαιόλαδο με το δικό τους, έλαιο κανόλα (canola) το οποίο περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερα ω-3.

Εφοδιαστείτε με κυνήγι, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, cranberries goji berries, αντικαταστείστε το ελαιόλαδό σας και αλλάξτε τρόπο διατροφής. Ξεχάστε τις θερμίδες, αλλά είναι σημαντικό να κρατήσετε τις ποσότητες μικρές. Κλείνοντας, να θυμάστε ότι η Σκανδιναβική διατροφή κρατά την πίεσή σας χαμηλή και κάνει καλό στην καρδιά.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

5 μύθοι σχετικά με τη διατροφή που θα σας σοκάρουν

Abs workout: 3 εύκολες ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα