Katerina Ioannidis: Η ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσμημάτων μιλάει αποκλειστικά στο InStyle.gr

Σας αρέσουν τα ιδιαίτερα κοσμήματα; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σίγουρα πρέπει να δείτε τη συλλογή της Κατερίνας Ιωαννίδη, η οποία είναι μια νέα, πολύ ταλαντούχα δημιουργός που έχει κάνει φτιάξει υπέροχα, προσιτά κοσμήματα που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Για του λόγου το αληθές, μπορεί να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.katerinaioannidis.com, όπου θα βρείτε όλα τα αξεσουάρ που φέρουν την υπογραφή της.

Η αλήθεια είναι πως την προσοχή μας τράβηξε το κόσμημα-τσαρούχι, γιατί είναι ένα κομμάτι, που χρησιμοποιεί χωρίς να είναι γραφική και έτσι αποτυπώνει με έξυπνο και πάνω από όλα καλόγουστο τρόπο, στοιχεία της ελληνικής παράδοσης μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Ρίχνοντας όμως μια πιο προσεκτική ματιά στις δημιουργίες της, διαπιστώσαμε πως έχει πολλά να μας πει. Διαβάστε λοιπόν, όλα όσα μας αποκάλυψε για τον εαυτό της και τα έργα της, η ίδια η δημιουργός.

1. Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς και τη μέχρι τώρα διαδρομή σας. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη όπου και συνεχίζω να ζω με την οικογένειά μου. Σπούδασα Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Universita de Barcelona και στο University of the Arts London – Camberwell (M.Α.). Από το 1998 σχεδιάζω κοσμήματα που διατίθενται με σε επιλεγμένα χρυσοχοεία και gallery κοσμημάτων σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.

2. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κόσμημα;

Η οικογένειά μου ασχολείται με το κόσμημα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε ο προπάππος μου την πρώτη του επιχείρηση, που μετά το 1922 συνεχίστηκε από την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Από παιδί, οι  παραστάσεις μου είναι γεμάτες από κοσμήματα. Oι οπτικές ακόμα και στα πρώτα μου παιχνίδια, μεσα στο οικογενειακό μαγάζι, ήταν ταυτισμένες με το κόσμο της χρυσοχοείας. Χωρίς να μου το έχει διδάξει κανείς ήξερα από την αρχή πως «λειτουργεί» το κόσμημα (πως ανοίγει, πώς κλείνει πώς στέκεται – πώς χρησιμοποιείται εν τέλει, πώς και πόσο πρέπει να λάμπει, εννίοτε).  Αργότερα στο Πανεπιστήμιο μπήκα στο κόσμο της ζωγραφικής και εκεί θέλησα να μείνω. Οι «οπτικές μου αποθήκες φορτίστηκαν με πολύ δυνατές εικόνες απο ένα νέο για ‘μένα χώρο». Η σπίθα όμως του κοσμήματος αναζοπυρώθηκε προς το τέλος των  μεταπτυχιακών μου σπουδών και τότε αποφάσισα να «παντρέψω» τους δυο αυτούς κόσμους που τόσο αγαπώ, τη ζωγραφική και το κόσμημα. Σχεδιάζοντας κοσμήματα, προσπαθώ να «παντρέψω» όλες τις γνώσεις μου από τον εικαστικό χώρο και την αισθητική και να τις μετουσιώσω σε κόσμημα.

 3. Εκτός από τα στοιχεία από την ελληνική παράδοση που σας έχουν επηρεάσει εμφανώς, ποιες άλλες είναι οι πηγές της έμπνευσής σας;

Η Ελληνική λαϊκή τέχνη, η Βυζαντινή τέχνη, η Ελληνική παράδοση, οι φορεσιές, οι Διονυσιακές γιορτές, ο Θεόφιλος, ο Καραγκιόζης, τα παραδοσιακά κοστούμια, τα παλιά παιχνίδια τα δημοτικά τραγούδια.  Αυτό το λαογραφικό σεντούκι είναι για μένα ο μυστικός μου θησαυρός, με τις εικόνες, τα χρώματα και τις παραστάσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Απο εκεί κυρίως αντλώ πληροφορίες και τις μεταλλάσω σε σύγχρονο κόσμημα. Η διαδικασία είναι η ίδια μ’ αυτή που διδάχτηκα στη Ζωγραφική, στη Σχολή Καλών Τεχνών.

 4. Αν επιλέγατε έναν συγκεκριμένο τρόπο για να φορεθούν τα κοσμήματά σας, ποιος θα ήταν αυτός; Με ποιο στιλ δηλαδή θεωρείτε ότι ταιριάζουν ιδανικά;

Η γυναίκα για την οποία σχεδιάζω δεν είναι η τυπική γυναίκα που φορά κοσμήματα. Σχεδιάζω για τη γυναίκα που αντιλαμβάνεται το κόσμημα σαν ένα αντικείμενο τέχνης, αναγνωρίζει την αισθητική του και εκτιμά τον πρωτότυπο σχεδιασμό του. Υποψιάζεται αυτό που είναι κρυμένο πίσω από τη πρώτη ανάγνωση.

5. Τι σημαίνει για εσάς στιλ;

Ο τρόπος να δηλώσεις ποιος είσαι χωρίς να χρειαστεί να πεις ούτε μια λέξη.

6. Ποια Ελληνίδα ή ξένη celebrity θαυμάζετε για την αισθητική της;

Γυναίκες όπως η Jackie Kennedy Onassis, η Julie Christie και η Lauren Hutton αλλά και πιο σύγχρονες όπως η Sienna Miller, η Emmanuelle Alt και η Kate Moss αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι ως πρότυπα αισθητικής και στιλ.

Διαβάστε ακόμα:

Θέλετε να πηγαίνετε κάθε μέρα σε πάρτι; Αυτό είναι το νέο trend γυμναστικής που έρχεται από Αμερική

H Lady Gaga εμφανίστηκε με φόρεμα έλληνα δημιουργού

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα