Κάποιοι κανόνες για απώλεια βάρους, που επιτρέπεται να «σπάσετε»

Κάποιοι κανόνες για απώλεια βάρους, που επιτρέπεται να «σπάσετε»

Σίγουρα υπάρχουν κανόνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της τάξης, αλλά μερικές φορές είναι ξεπερασμένοι ή παραπλανητικοί και πρέπει να σπάσουν.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο που ταιριάζει σε όλουςόταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

Παρακάτω θα δούμε κάποιους κανόνες απώλειας βάρους που επιτρέπεται να σπάσετε:

1. Μην τρώτε υδατάνθρακες… και άλλα “κακά” τρόφιμα
Διαψεύστε με εάν δεν έχετε ακούσει κάποια από αυτές τις συμβουλές διατροφής: Μην τρώτε γλουτένη. Μην τρώτε σιτάρι. Μην τρώτε υδατάνθρακες. Μην τρώτε λίπος.

Ναι, ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι δημοφιλείς δίαιτες συχνά βρίσκουν έναν «κακοποιό», που τον ονομάζουν εχθρό πρώτης τάξεως για την απώλεια λίπους.

Η στρατηγική αυτή μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα, επειδή σας αναγκάζει να τρώτε λιγότερο. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί είναι αδύνατο να τηρηθούν στην πραγματική ζωή.

Εάν θέλετε ένα σχέδιο που πρόκειται να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, μην ποινικοποιήσετε συγκεκριμένα τρόφιμα και τα αποκλείσετε από τη ζωή σας – αν βέβαια δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Αντ ‘αυτού βελτιώστε ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα, όπως η επιβράδυνση του ρυθμού κατανάλωσης τροφής, διακοπή του φαγητού όταν είστε 80% πλήρης και η επιλογή περισσότερων μη επεξεργασμένων τροφίμων.

2. Να είστε δύσπιστοι απέναντι στα συμπληρώματα
Είναι αλήθεια ότι πολλά συμπληρώματα έχουν πλέον κατακτήσει περισσότερη δημοσιότητα και από ταινίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μερικά δεν είναι καλά για το σώμα σας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Gettysburg διαπίστωσαν ότι τοιχθυέλαιο μπορεί να αποτελέσει βασικό μέρος μιας φόρμουλας μείωσης του λίπους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες που παράγει το σώμα και διευκολύνει την αποθήκευση λίπους.

Εάν θέλετε να κάνετε ακόμα καλύτερο τον έλεγχο της κορτιζόλης, επιταχύνοντας τη διαδικασία καύσης του λίπους, ανακαλύψτε τρόπους να αποβάλλετε το στρες από την καθημερινότητά σας αποκαλύπτοντας μια καλύτερη πτυχή του εαυτού σας.

3. Μόνο η διατροφή και η άσκηση έχουν σημασία
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για την απώλεια βάρους είναι ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις θερμίδες που λαμβάνουμε και τις θερμίδες που καίμε.

Γνωρίζετε όμως ότι οι λίγες ώρες ύπνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα στην αύξηση βάρους;

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ απέκτησαν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερο κοιλιακό λίπος από όσους καταγράφηκαν 6 έως 7 ώρες ύπνου.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, να αυξήσει την όρεξή σας και να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτεημερησίως, γι ‘αυτό πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην ανάπαυσή σας τόσο πολύ όσο τρώτε και ασκείστε.

4. Σνακ πιο συχνά
Τα σνακ μπορεί να είναι υπέροχα. Είναι μικρά, βολικά και σας βοηθούν να ξεπεράσετε την πείνας σας.

Αλλά να ξέρατε ότι το μέσο μέγεθος των σνακ έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και περίπου το 25% των συνολικών μας θερμίδων προέρχονται από σνακ.

Για να κάνετε ένα snack πιο αποτελεσματικό, ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας, επιλέγοντας  πιο φυσικά τρόφιμα.

5. Πρέπει να περάσετε ώρες ασκούμενοι
Πιστεύετε ότι πρέπει να περάσετε πολύ χρόνο στο γυμναστήριο ώστε να είστε σε φόρμα; Ξανασκεφτείτε το.

Οι ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά άσκησης ανά ημέραμπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με 60 λεπτά όσον αφορά την απώλεια λίπους.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρία, 15λεπτα ασκήσεις εβδομαδιαίως είναι αρκετά για να ενισχύσουν σημαντικά το μεταβολισμό και να αυξήσουν την απώλεια λίπους.

Και το καλύτερο κομμάτι; Αυτές οι μελέτες επικεντρώνονταν μόνο στην άσκηση. Όταν συνδυάζετε την ουσιαστική άσκηση με τις συμβουλές για το φαγητό που σας ταιριάζουν, έχετε ένα σχέδιο που θα κρατήσει τα κιλά μακριά χωρίς αυτό να πάρει πάρα πολύ χρόνο από την ημέρα σας.

6. Πίνετε περισσότερα υγρά
Η αφυδάτωση είναι εχθρός της απώλειας βάρους.

Όταν δεν πίνετε αρκετά, το σώμα σας απελευθερώνει μια ορμόνη που σας κάνει να αποζητάτε περισσότερο φαγητό.

Αλλά αυτό που πίνετε μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να μην αισθάνεστε πεινασμένοι και στο να παίρνετε βάρος.

Δώστε έμφαση σε νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη (χυμούς, τσάι, καφές, γάλα).

Τα πλούσια σε θερμίδες ποτά είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το να χάσουν βάρος ακόμη και όταν τρώνε σωστά.

7.  Μην απολαμβάνετε το φαγητό σας
Το μεγαλύτερο λάθος όλων των προγραμμάτων δίαιτας!

Αποδεικνύεται συνεχώς ότι όσο περισσότερο απολαμβάνετε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο βάρος θα χάνετε.

Το πόρισμα: Δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε – αλλά ο τρόπος που το τρώτε μπορεί να είναι η καλύτερη μέθοδος για να περιορίσετε την πείνα σας.

Το φαγητό στα γρήγορα σας κάνει να παίρνετε βάρος, σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές. Στη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πιο γρήγορα έπαιρναν περισσότερο βάρος από όσους δεν το έκαναν.

Θέλετε να φάτε λιγότερο; Απλά επιβραδύνετε το ρυθμό που τρώτε – τόσο απλά. Σύμφωνα με μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition, οι άνθρωποι που τρώνε μικρότερες μπουκιές και μασούν το φαγητό τους πιο αργά – για σχεδόν 9 δευτερόλεπτα τρώνε λιγότερα τρόφιμα σε σύγκριση με εκείνους που επιταχύνουν τα τσιμπήματα τους σε 3 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο.

Όλγα Κριτσίνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: olgakrits@hotmail.com

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα