Η δίαιτα του μυαλού: 7 θαυματουργές τροφές για να βελτιώσετε την μνήμη σας

Τα έχετε όλα έτοιμα, μαλλιά, μακιγιάζ, ντύσιμο, έτοιμη(!) και φτάνετε στο κατώφλι της πόρτας. Μμμμ που είναι τα κλειδιά; Μα πάντα τα αφήνεται δίπλα στο τραπεζάκι της εξώπορτας, ναι οκ αλλά τώρα που βιάζεστε ΠΟΥ είναι; Και αρχίζετε το αντίστροφο countdown από την ώρα που μπήκατε σπίτι, που καθίσατε, που σταθήκατε και πάλι, no! Τελικά ήταν στην τσάντα σας;

Σας έχει συμβεί; Και σε ποιόν δεν έχει; Ο κυριότερος λόγος είναι η ηλικία , αλλά θέλετε το άγχος, η εργασιομανία, ο ελεύθερος χρόνος που δεν υπάρχει πουθενά; Είναι τα σημεία των καιρών λοιπόν, ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο η μνήμη σας με τον καιρό χάνεται, και χάνεται… Υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε την μνήμη σας. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου, συνεπώς και την αποφυγή του Alzheimer. Παρακάτω θα δείτε 7 τροφές που μπορεί να σας σώσουν.

1. Το σωστό λάδι

salata,diatrofi

Σύμφωνα με μελέτη του Annals of Neurology διαπιστώθηκε  ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από μονοακόρεστα λίπη (σκεφτείτε το ελαιόλαδο, το έλαιο canola, έλαιο από αβοκάντο, και το φυστικοβούτυρο) είχαν τις καλύτερες βαθμολογίες στο τεστ γνωστικής λειτουργίας, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν πολυακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται στο καλαμπόκι και φυτικά έλαια. Ένα ακόμα plus των υγιή ελαίων είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθώντας στην προστασία των νευρώνων και των νευρικών κυττάρων.

2. Βατόμουρα, φράουλες και μούρα acai

berries salata,diatrofi

Mind diet(!), μια δίαιτα που μπορεί να μειώσει την απώλεια μνήμης μέχρι και 50%. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα μούρα acai ενεργοποιούν ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, ο οποίος καθαρίζει και ανακυκλώνει τις τοξικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ηλικία και την απώλεια μνήμης και άλλες νοητικές διαταραχές. Μήπως ήρθε η ώρα να τα προσθέσετε στην daily διατροφή σας.

3. Σολομός

solomos,diatrofi

Είναι γνωστό πως τα ωμέγα-3 λιπαρά κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό σας. Συνήθως το χορηγήστε από τα συμπληρώματα διατροφής. Και αν τα συμπληρώματα δεν είναι «του τύπου σας», υπάρχει και άλλη λύση, και αυτή είναι τα ψάρια. Επιλέγουμε σολομό, ως μια μεγάλη φυσική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, έτσι και απολαμβάνετε ένα γευστικό γεύμα και κερδίζετε πολλά για τον οργανισμό σας.

4. Sangria

sangria,diatrofi

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα καλά που σας προσφέρει η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο «δέρμα» των κόκκινων σταφυλιών, καθώς και στο κρασί, στα φιστίκια, και σε μερικά μούρα. Αλλά ξέρατε ότι αυτό, το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί να κάνει θαύματα για τη μνήμη σας; Μάθετε λοιπόν πως η Sangria έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη μνήμη σας και τη διάθεση σας. Ας τσουγκρίσουμε λοιπόν σε αυτό!

5. Σοκολάτα

sokolata,rofima,diatrofi

Όχι, όχι δεν είναι πως ψάχνουμε οποιαδήποτε δικαιολογία για να φάμε σοκολάτα, αλλά τι να κάνουμε που μια μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι σας κάνει καλό.  Ηλικιωμένοι άνθρωποι με μειωμένη ροή αίματος που έπιναν δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα την ημέρα για 30 ημέρες είχαν βελτιώσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και είχαν καλύτερες επιδόσεις σε μνήμη και τη σκέψη. Σοκολάτα…χωρίς ενοχές.

6. Καρύδια

karidia,diatrofi

Τα καρύδια είναι οι μοναδικοί ξηροί καρποί που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ, το οποίο μπορεί να προωθήσει τη ροή του αίματος και να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας.  Σύμφωνα με πειραματικές έρευνες, άτομα που έχουν προσθέσει τα καρύδια στην διατροφή τους, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη μάθηση και την μνήμη. Στάσου καρύδια!

7. Πράσινη σαλάτα

prasini salata,diatrofi

Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ σούπας και σαλάτας, επιλέξτε την σαλάτα, και προσθέστε και λάχανο. Από έρευνα, 25 χρόνων, στο Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες λαχανικών, ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, παρουσίασαν μειωμένη πτώση στη μνήμη τους όλα αυτά τα χρόνια.

– Της Τζένης Πάλλη

Διαβάστε ακόμα:

Τώρα μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας, μοναδική τσάντα Longchamp

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα