Συνταγή της ημέρας: Σουβλάκια κοτόπουλο jerk με ανανά – Από τη Meat and Fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη
Η συνταγή της ημέρας από τη Μυρσίνη Λαμπράκη
Credit: Mυρσίνη Λαμπράκη

Mε αυτά τα τέλεια, πικάντικα σουβλάκια κοτόπουλου η Μυρσίνη Λαμπράκη ξεκινά το μπάρμπεκιου. Στην Τζαμάικα, οι μαρινάδες για τα σουβλάκια είναι μπαχαρένιες, μυρωδάτες και πικάντικες. φτιάχνονται με καυτερές πιπεριές και ένα μείγμα μπαχαρικών που «μπλεντάρονται» όλα μαζί, δημιουργώντας μια πάστα που λέγεται jerk, με την οποία μαρινάρεται το κοτόπουλο αποβραδίς.

Αφού περαστεί σε σουβλάκια και ψηθεί στα κάρβουνα, το κρέας γίνεται απίστευτα νόστιμο, ζουμερό και με υπέροχη καπνιστή γεύση. Σε αυτή τη συνταγή, ο ανανάς τού προσθέτει μια χυμώδη γλύκα και μια δροσιά που ισορροπεί την πικάντικη αίσθηση του jerk.

Κρατήστε κατά νου ότι, επειδή η συγκεκριμένη μαρινάδα έχει πολλά σάκχαρα και θα χρειαστείτε χρόνο μέχρι το θερμόμετρό σας να δείξει 75οc εσωτερική θερμοκρασία, καλό είναι να ψήσετε τα σουβλάκια σε έμμεση φωτιά, για να μη σας μαυρίσει το κοτόπουλο. Αν χρησιμοποιήσετε περιστρεφόμενη σούβλα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και πιο απλά. βάλτε τα κάρβουνα στο πλάι ή ανοίξτε ένα αυλάκι κάτω από τη σούβλα, έτσι ώστε να έχετε ένα έμμεσο ψήσιμο, που επίσης δεν θα σας μαυρίσει γρήγορα τα σουβλάκια.

Η συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη είναι νόστιμη και εύκολη. Ακολουθείστε βήμα βήμα τις οδηγίες της meat and fire chef.

Σουβλάκια κοτόπουλο jerk με ανανά

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα

Χρόνος Ψησίματος: 25-30 λεπτά

Υλικά για άτομα

  • 700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου ή μπούτι, χωρίς πέτσα, κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ.7
  • φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια των 5 εκ. 3
  • καυτερές πιπεριές habanero ή τσίλι, χωρίς τα σπόρια
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομμάτι
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, αποφλοιωμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. σκόνη allspice (από περίπου 1/2 κ.γ. κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο σε σκόνη)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 240 ml χυμό ανανά (χωρίς ζάχαρη)
  • 1/4 φλ. + 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 φλ. ανανά κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ. (προαιρετικά)
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια των 3 εκ. (προαιρετικά)
  • 8 καλαμάκια ξύλινα ή από μπαμπού, βυθισμένα σε νερό για 20 λεπτά
  • 1/4 φλ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • φέτες λάιμ
  • για το σερβίρισμα αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνετε τη σχάρα με τα κάρβουνα.

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τις καυτερές πιπεριές, το σκόρδο, το τζίντζερ, την καστανή ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το allspice, την κανέλα και το θυμάρι για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αποκτήσετε μια παχιά πάστα.

Βάζετε σε μεσαίου μεγέθους μπολ το κοτόπουλο, ρίχνετε 2-4 κουταλιές από την πάστα jerk και αναμειγνύετε μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα jerk, αναμειγνύοντας 2-4 κουταλιές από την ομώνυμη πάστα με τον χυμό ανανά και την κέτσαπ. Προσθέτετε όσο αλάτι σάς αρέσει.

Περνάτε εναλλάξ στα σουβλάκια κοτόπουλο και ανανά.

Σημείωση: Μπορείτε να περάσετε ανάμεσα και πιπεριές ή κρεμμύδια, αν το επιθυμείτε.

Αλείφετε τα σουβλάκια με 1/3 φλιτζανιού από τη σάλτσα jerk και τα ψήνετε έμμεσα στη σχάρα μπάρμπεκιου και όχι κατευθείαν επάνω στη φωτιά, γιατί η μαρινάδα έχει πολλά σάκχαρα και θα σας μαυρίσει το κοτόπουλο. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος φτάσει στους 65οC, τότε μεταφέρετε τα σουβλάκια κατευθείαν επάνω στη φωτιά και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 75οC. Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε με ένα πινέλο ξανά με σάλτσα jerk, για περισσότερη ενυδάτωση.

Μεταφέρετε τα σουβλάκια σε σκεύος σερβιρίσματος, στύβετε επάνω τους το λάιμ και γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

TIP

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ του φούρνου ή στο σχαροτήγανο για 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. βασική προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι το κρέας να είναι κομμένο σε μικρές μπουκιές.

Τη Μυρσίνη Λαμπράκη τη βρίσκετε…

Στο site Μeat & Grill Stories

Στο instagram Meat & Grill Stories

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα