Η ευσυνείδητη μόδα μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά ένας τρόπος για να συμβάλλουμε σε αυτή είναι εξασφαλίσουμε ότι οι αγορές μας είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες. Με την τεράστια και ταχύτατη παραγωγή για την κάλυψη της ζήτησης, οι κατασκευαστές καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε συνθετικά υλικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον γιατί είναι φθηνότερα και παράγονται πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτά τα υφάσματα (πολυεστέρας, νάιλον ή ακρυλικό) χρειάζονται δεκαετίες (ή περισσότερο) για να βιοαποικοδομηθούν, την ώρα που τα υφάσματα αποτελούν το 7,7 % των αστικών στερεών απορριμμάτων στις χωματερές. Είναι καιρός η μόδα να επιβραδύνει- είναι επίσης καιρός να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις ετικέτες των ρούχων που επιλέγουμε. Μια απλή αλλά τόσο σημαντική κίνηση που πρέπει να μας γίνει συνήθεια.
Αλλά πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποια υφάσματα είναι βιώσιμα και ποια όχι;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα απόλυτα βιώσιμο ύφασμα που θα λύσει το πρόβλημα. Όλα τα νέα υλικά απαιτούν πόρους για να παραχθούν, και ενώ αγαπάμε vintage και μεταχειρισμένα ενδύματα, αυτά μπορούν επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα των μικροπλαστικών ανάλογα με το από τι είναι κατασκευασμένα.
Τι κάνει το ύφασμα και τα υλικά βιώσιμα;
Τα αειφόρα υφάσματα κατασκευάζονται συχνά από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά, με στόχο να επιβαρύνουν όσο λιγότερο το περιβάλλον μέσω της παραγωγικής διαδικασίας, των ιδιοτήτων των ινών τους ή των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτά τα υφάσματα δημιουργούνται με ματιά στραμμένη στη μείωση των αποβλήτων, στην προστασία του νερού, στις μειωμένες εκπομπές άνθρακα και στην αναγέννηση του εδάφους – αν και, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει ένα ύφασμα που να είναι απολύτως βιώσιμο.
Θα διαπιστώσετε ότι τα βιώσιμα υφάσματα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για την ομαδοποίηση διαφόρων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και πολλά υφάσματα έχουν κερδίσει την ετικέτα «βιώσιμα» για διαφορετικούς λόγους. Αλλά η ελπίδα είναι ότι μέσω υπεύθυνης παραγωγής και πρακτικών περιβαλλοντικής ανάπτυξης, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο «πράσινη» βιομηχανία μόδας.
Παρακάτω, θα βρείτε μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αειφόρα υλικά ένδυσης για να αναζητήσετε στις ετικέτες των ρούχων που αγοράζετε.
Bamboo
Το μπαμπού είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια που δεν απαιτεί λίπανση και θεωρείται βιώσιμο υλικό όταν υποβάλλεται σε μηχανική επεξεργασία (αλλιώς γνωστό ως λινό μπαμπού ή bast fiber).
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις μεθόδους συγκομιδής, καθώς και το χημικά επεξεργασμένο μπαμπού που χρησιμοποιεί τα ίδια οξέα που βρίσκονται στη βισκόζη ρεγιόν. Τούτου λεχθέντος, όταν κατασκευάζεται σωστά το μπαμπού είναι απίστευτα απορροφητικό, άνετο και απομακρύνει την υγρασία, καθιστώντας το αγαπημένο στις βιώσιμες μάρκες.
ECONYL®
Το ECONYL® παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρία Aquafil το 2011. Σήμερα είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στο παρθένο νάιλον, καθώς είναι κατασκευασμένο από αναγεννημένα απόβλητα νάιλον. Αυτό το ανακυκλωμένο νάιλον, που προέρχεται από βιομηχανικό πλαστικό, απορρίμματα υφασμάτων και δίχτυα ψαρέματος, περνά από μια διαδικασία κλειστού βρόχου στην παραγωγή, εξοικονομώντας νερό και μειώνοντας τα απόβλητα. Όπως συμβαίνει με τον πολυεστέρα, το νάιλον και το πλαστικό, το ECONYL® μπορεί ακόμα να αποβάλλει μικροπλαστικά στο νερό, οπότε αξίζει να χρησιμοποιείτε μια washing bag ή να πλένετε λιγότερο συχνά.
Κάνναβη
Η κάνναβη είναι ένας συγκεκριμένος τύπος φυτού κάνναβης και λόγω της συσχέτισής του με τη μαριχουάνα, συνήθως απαιτεί ειδική άδεια για να αναπτυχθεί. Αναπτύσσεται γρήγορα και δεν απαιτεί φυτοφάρμακα οπότε δεν επιβαρύνει το έδαφος. Η κάνναβη δημιουργεί ένα ανθεκτικό ύφασμα που δεν ερεθίζει το δέρμα και έχει πολλές χρήσεις =επομένως χρησιμοποιείται συχνά στη θέση του βαμβακιού. Αυτό το ύφασμα είναι συχνά πιο ακριβό, καθιστώντας το λιγότερο προσιτό σε όλους.
Λινό
Το λινό είναι κατασκευασμένο από λινάρι, το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς λίπασμα και να φυτευτεί σε περιοχές όπου οι περισσότερες άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Το λινάρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του (σπόροι, λάδι και καλλιέργεια), που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απόβλητα. Αυτό το φυσικό υλικό είναι επίσης βιοαποικοδομήσιμο – εφόσον δεν χρησιμοποιούνται σκληρά χημικά κατά την διαδικασία παραγωγής του υφάσματος. Το μειονέκτημα του λινού είναι ότι μπορεί να είναι ακριβό, το λατρεύουμε όμως στα ανοιξιάτικα blazers και καλοκαιρινά φορέματα μας.
Modal
Το Modal είναι ένα ημισυνθετικό ύφασμα κατασκευασμένο από ξυλοπολτό αλλά κυρίως από οξιές. Ενώ ο πολτός είναι φυσικός, η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει χημικές ουσίες όπως το υδροξείδιο του νατρίου – αλλά μικρότερη από την ποσότητα που απαιτείται για τη βισκόζη ρεγιόν. Το ύφασμα είναι γενικά πιο λεπτό και πιο απαλό από το αδερφάκι του lyocell (δείτε Tencel παρακάτω), επομένως χρησιμοποιείται συνήθως για εσώρουχα, πιτζάμες, σεντόνια και πετσέτες.
Οργανικό βαμβάκι
Το βιολογικό βαμβάκι παράγεται χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα ή γενετικά τροποποιημένους σπόρους (GMO). Αυτό συνήθως συνεπάγεται μια βιώσιμη διαχειριζόμενη διαδικασία παραγωγής υφασμάτων, αν και δεν είναι πάντα δεδομένη χωρίς κατάλληλες πιστοποιήσεις ή διαφάνεια.
Piñatex
Την ώρα που το debate για το δέρμα έναντι του vegan leather συνεχίζεται, το Piñatex παρουσιάζει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση τόσο στα ζωικά υποπροϊόντα όσο και στα αμφιλεγόμενα υφάσματα. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2017 από τον Ananas Anam, το υλικό προέρχεται από υπολείμματα φύλλων ανανά που διαφορετικά θα καίγονταν. Μπορεί επίσης να βιοδιασπαστεί φυσικά εκτός και αν αναμειχθεί με ρητίνη με βάση το πετρέλαιο, κάτι που συμβαίνει αρκετές φορές.
Reclaimed (Deadstock)
Το ανακυκλωμένο ύφασμα (συχνά αποκαλούμενο deadstock) είναι ύφασμα που έχει απομείνει από κατασκευαστές. Μπορεί επίσης να σημαίνει vintage ύφασμα ή οποιοδήποτε αχρησιμοποίητο υλικό αγορασμένο μεταχειρισμένο το οποίο διαφορετικά θα πετιόταν. Χρησιμοποιώντας το deadstock, οι κατασκευαστές δίνουν νέα ζωή σε αυτά τα υφάσματα.
Ανακυκλωμένος Πολυεστέρας
Ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας είναι PET (Polyethylene Terephthalate, η χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του πολυεστέρα) από πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν διασπαστεί σε ίνες. Το ανακυκλωμένο ύφασμα κρατά το πλαστικό μακριά από τις χωματερές και μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές. Όταν ένα ρούχο δεν μπορεί να κατασκευαστεί από 100% φυσικές ίνες (για παράδειγμα, ελαστικά ρούχα όπως εσώρουχα ή κολάν), συνιστούμε να αναζητήσετε ανακυκλωμένο πολυεστέρα, καθώς είναι λιγότερο επιβλαβής από τον αντίστοιχό παρθένο, παράγοντας λιγότερες εκπομπές άνθρακα.
Μετάξι
Το μετάξι προέρχεται από μεταξοσκώληκες που ζουν και τρέφονται μόνο με φύλλα μουριάς, τα οποία είναι ανθεκτικά στη ρύπανση και αναπτύσσονται εύκολα. Τα χαρακτηριστικά αυτού του φυτού καθιστούν την παραγωγή μεταξιού μια δοκιμασία με αρκετά χαμηλά απόβλητα. Αλλά καθώς το μετάξι απαιτεί εκμετάλλευση ζώων, είναι σημαντικό τα brands na χρησιμοποιούν ηθικές μεθόδους παραγωγής, οπότε φροντίστε να αναζητήσετε το μετάξι Ahimsa (ή το Peace Silk).
Tencel/Lyocell
Το Tencel™ είναι μια επώνυμη έκδοση του lyocell, ένας τύπος ρεγιόν που προέρχεται από ίνες κυτταρίνης που προέρχονται με τη σειρά τους από πολτό δέντρων. Σε αντίθεση με τη βισκόζη ρεγιόν, το lyocell και το Tencel™ περνούν από μια διαδικασία κλειστού βρόχου όπου οι χημικές ουσίες επαναχρησιμοποιούνται και είναι λιγότερο επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Η ιδρύτρια εταιρεία Lenzing της Tencel™ χρησιμοποιεί ξύλο ευκαλύπτου, βιώσιμες πρακτικές και υπεύθυνη προμήθεια που δεν είναι εγγυημένη σε άλλες διαδικασίες παραγωγής lyocell.
Μαλλί
Το μαλλί μπορεί να είναι ένα βιώσιμο ύφασμα, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του. Η εταιρία Fibershed, για παράδειγμα, δημιουργεί το Climate Beneficial™ Wool, κατά την παραγωγή του οποίου ο άνθρακας δεσμεύεται και επανατοποθετείται στο έδαφος. Το μαλλί είναι επίσης κομποστοποιήσιμο, απίστευτα μονωτικό και δεν αποβάλλει πλαστικές μικροΐνες. Δυστυχώς, στο βωμό της βιομηχανίας μαλλιού κακοποιούνται συχνά αμέτρητα ζώα.
Καταλήγοντας, είναι σημαντικό πριν αγοράσουμε οτιδήποτε νέο, αφού έχουμε αποφασίσει ότι μας είναι πραγματικά απαραίτητο και όχι μία αγορά που θα μετανιώσουμε και το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει στην χωματερή, να ελέγξουμε την ετικέτα του. Μια εταιρεία που η φιλοσοφία της επικεντρώνεται στην ηθική και τη βιωσιμότητα θα θέσει τη διαφάνεια προτεραιότητα και σίγουρα θα έχει μια ενότητα ή σελίδα στον ιστότοπό της αφιερωμένη στα υφάσματα που χρησιμοποιεί. Ωστόσο, πολλές επωνυμίες δεν το κάνουν, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε τα υφάσματα που πρέπει να αναζητήσετε.