Anna Maria Barouh: Food Factory
Anna Maria Barouh
melomakarona barouh

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΛΥΚΑ

Μελοµακάρονα

Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων!

Υλικά

  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • Ξύσµα από 2 πορτοκάλια
  • 4½ φλιτζ. αλεύρι µαλακό (620 γρ.)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο (240 ml)
  • ½ φλιτζ. χυµό πορτοκάλι
  • ¼ φλιτζ. λικέρ τεντούρα (ή ¼ φλιτζ. κονιάκ και 1 κ.γ. γαρίφαλο)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 4 κ.σ. χυµό λεµόνι
  • Για τη γαρνιτούρα
  • 400 γρ. καρύδια
  • (ψιλοκοµµένα)
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • (345 γρ.)
  • 1 φλιτζ. µέλι (350 ml)
  • 1 φλιτζ. νερό (215 ml)
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Σιρόπι

Σε µια κατσαρόλα βάζουµε όλα τα υλικά, ανακατεύουµε και τα αφήνουµε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνουµε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει.

Μελοµακάρονα

Ανακατεύουµε τη ζάχαρη µε το ξύσµα πορτοκαλιού πολύ καλά και τα αφήνουµε στην άκρη. Σε ένα µεγάλο µπολ κοσκινίζουµε το αλεύρι, την κανέλα, το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα βάζουµε στο µπολ του µίξερ. Προσθέτουµε τη ζάχαρη µε το ξύσµα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τον χυµό πορτοκάλι και το λικέρ και ανακατεύουµε σε χαµηλή ταχύτητα. Μόλις αρχίσει να δένει το µείγµα, σταµατάµε το χτύπηµα. Σε ένα µπολ όπου έχουµε βάλει τη σόδα ρίχνουµε το λεµόνι, αφήνουµε να αφρίσει, ανακατεύουµε λίγο µέχρι να διαλυθεί η σόδα και το ρίχνουµε στο µείγµα. Συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να αποκτήσουµε µια οµοιόµορφη ζύµη. Με τη βοήθεια ενός µικρού scoop σχηµατίζουµε µικρά µπαλάκια (περίπου 9-11 γραµµάρια το καθένα). Ψήνουµε στους 180°C στον αέρα για 25 λεπτά. Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα βουτάµε στο κρύο σιρόπι και στη συνέχεια στο µπολ µε τα καρύδια, τα βάζουµε αµέσως πάνω σε µια σχάρα µε µια πιατέλα από κάτω και τα αφήνουµε να σουρώσουν.

Καλή επιτυχία!