Πώς μπορεί μια σχέση, στην οποία αισθάνεστε τόσο καλά, να γίνει τελικά ο χειρότερος εφιάλτης σας; Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι σας έπιασε απροετοίμαστους ο έρωτας, μπορεί να προσγειωθείτε απότομα, όταν συνειδητοποιήσετε ότι το άτομο που νομίζατε ότι αγαπάτε δεν ήταν το κατάλληλο.
Όταν δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την αλήθεια, λέτε στον εαυτό σας επικίνδυνα ψέματα για να δικαιολογήσετε την παραμονή σας σε μια σχέση που σας κάνει κακό. Όταν η αλήθεια πονάει, δεν θέλεις πάντα να την αποδεχτείς. Μερικές φορές, είναι πιο εύκολο να κρύψεις τα πράγματα κάτω από το χαλί παρά να καθαρίσεις το χάος.

Ίσως κρατάτε μια ανεκπλήρωτη αγάπη ή μια μονόπλευρη σχέση. Ίσως, είναι δύσκολο όταν ο σύντροφός σας συνεχίζει να σας απατά, να σας λέει ψέματα ή να σας πληγώνει και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του. Ανεξάρτητα από αυτό, αξίζετε κάτι καλύτερο. Αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι και να αισθάνεστε ασφαλείς.
Τα επικίνδυνα ψέματα που λένε οι άνθρωποι στον εαυτό τους για να παραμείνουν στη λάθος σχέση:
«Ίσως να αλλάξει»
Λέτε συνέχεια στον εαυτό σας ότι μπορούν να αλλάξει ο σύντροφός σας, οπότε κρατάτε την ελπίδα. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν το θέλει ή αν δεν πιστεύει ότι έχει πρόβλημα. Ίσως, συνεχίζουν να λένε στον εαυτό τους ότι θα αλλάξουν, αλλά δεν ζητούν βοήθεια ή δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμπεριφοράς τους.

«Έχει τόσες πολλές δυνατότητες»
Συνεχίζετε να θέλετε να βλέπετε το καλό στον σύντροφό σας, παρά την άσχημη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα, μπορείτε μόνο να αποδεχτείτε το άτομο που είναι.
«Η ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι κυριολεκτικά εθιστική», εξήγησε η έρευνα του 2017. «Η αγάπη που συνεπάγεται ανυπόφορο πόνο, που ματαιώνει άλλες σημαντικές επιθυμίες, ή που εμποδίζει κάποιον να συμμετέχει σε δραστηριότητες που αξίζουν αντικειμενικά, μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο την ευημερία. Η καλύτερη ζωή δεν είναι αυτή που καταναλώνεται από καταστροφικές ή δυσπροσαρμοστικές μορφές αγάπης, αλλά είναι μάλλον αυτή στην οποία η αγάπη βρίσκει μια ισχυρή αρμονία με άλλες πηγές του καλού».
«Αν μείνω μαζί του, θα τον κάνω να με ερωτευτεί»
Αν ένα άτομο δεν θέλει να δεσμευτεί, το να λέτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να τον κάνετε να σας ερωτευτεί, θα οδηγήσει μόνο σε στενοχώρια, αν δεν επενδύει σε μια σχέση μαζί σας.
«Αν νιώθετε άγχος και χρειάζεστε περισσότερη σύνδεση με τον σύντροφό σας, αλλά ο σύντροφός σας σας απαντά με κριτική, έλλειψη υποστήριξης ή κατανόησης ή απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από εσάς, πάρτε το ως σημάδι ότι αυτή δεν είναι μια καλή σύνδεση για εσάς», συμβουλεύει η dating coach, Chelli Pumphrey. «Αν βγαίνετε με κάποιον που νιώθει άνετα με την οικειότητα και τις σχέσεις, είναι δυνατόν να συζητήσετε για το πού πηγαίνει η σχέση χωρίς συναισθηματική απομάκρυνση ή φόβο».

«Ξέρω ότι με θέλει, απλά φοβάται να το παραδεχτεί»
Μπορεί να ερωτευτείτε το πώς σας κάνει κάποιος να νιώθετε, συγχέοντας αυτά τα συναισθήματα με την αγάπη, όταν ένας άντρας θέλει μόνο ένα πράγμα από εσάς. Αν δεν σας αποκαλεί κοπέλα του και δεν σας συστήνει σε φίλους ή/και στην οικογένεια, είστε απλώς μια ακόμα ευκαιριακή σχέση και όχι μία συνειδητή επιλογή.
«Είναι για μένα ο ένας και μοναδικός»
Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι είναι “ο ένας και μοναδικός” όταν τον παρουσιάζετε ως όλα όσα ψάχνετε σε μια σχέση. Μπορεί να ερωτευτείτε το άτομο που θα θέλατε να είναι, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες σας για ανεκπλήρωτη αγάπη πάνω του, και όταν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, απογοητεύεστε από αυτόν.
«Φοβάμαι ότι θα τον χάσω αν δεν του δώσω αυτό που θέλει»
Μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι έχετε θερμή χημεία όταν κάποιος σας γοητεύει και σας παρασύρει σε μια σχέση, παρόλο που αγνοεί τα όριά σας και σας επιβάλλει μια σχέση.

Μια σειρά μελετών του 2017 υπέδειξε ότι «ο φόβος του να είσαι μόνος/η είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης του να συμβιβάζεσαι με λιγότερα στις σχέσεις και προβλέπει χαμηλότερη πιθανότητα να ξεκινήσεις τη διάλυση μιας λιγότερο ικανοποιητικής σχέσης».
«Εγώ φταίω για όλα»
Αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη για πράγματα που δεν φταίτε εσύ, ενώ λέτε στον εαυτό σας ότι έτσι θα διατηρηθεί η ηρεμία στη σχέση. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταλήξετε να πιστεύετε πραγματικά ότι για όλα φταίτε εσείς, όταν η αυτοεκτίμησή σας έχει φθαρεί.
Μπορεί να υιοθετήσετε τις πεποιθήσεις κάποιου που σας κακοποιεί, χάνοντας στην πορεία την αίσθηση του εαυτού σας ή την αίσθηση της πραγματικότητας. Καταλήγετε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας και όχι τον κακοποιητή όταν έχετε υποστεί gaslighting και καταλήγετε να αμφισβητείτε την αίσθηση της πραγματικότητας.
Το μυαλό σας μπορεί να σας ξεγελάσει για να σας κρατήσει σε μια σχέση που είναι τοξική για εσάς – επειδή δεν θέλετε να αφήσετε την αγάπη που επιθυμείτε. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τον πόνο, οπότε προστατεύετε τον εαυτό σας, βρίσκοντας τρόπους να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του ατόμου που σας πληγώνει.
Έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι αυτό που βιώνετε, ονομάζεται αγάπη, προκειμένου να αποφύγετε να χάσετε το άτομο που σας πληγώνει. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν ξεγελάτε τον εαυτό σας για να νιώσετε ότι σας αγαπούν, ενώ στην πραγματικότητα είστε εγκλωβισμένοι σε έναν τραυματικό δεσμό ή σε μια μονόπλευρη σχέση.