Isorropia τέχνης σε μια γκαλερί στο Μιλάνο που δεν θυμίζει, είναι σπίτι!

Τον δικηγόρο, Marco Pelligra και την σύμβουλο μόδας, Ζωή Κυριακάκου πέρα από την συζυγική ζωή τους ενώνει και η αγάπη για την τέχνη. Δημιούργησαν στο Μιλάνο την Isorropia Homegallery, μετατρέποντας το σπίτι τους σε μια ιδιότυπη γκαλερί, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η τέχνη πάει παντού.

Είναι συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης, κυρίως νέων καλλιτεχνών. Αγοράζοντας δημιουργίες τους, δείχνουν πίστη στη δουλειά τους. Η προσωπική τους συλλογή λέγεται Collezione Pelligra-Kyriakakou και είναι τοποθετημένη σε όλο το σπίτι, ακόμα και στο… μπάνιο. Όταν πραγματοποιούν εκθέσεις αφαιρείται από τους τοίχους και τοποθετούνται τα έργα των καλλιτεχνών. Δεν πρόκειται για μια κλασική γκαλερί «παρότι ότι κάνουμε γίνεται με τον επαγγελματισμό μιας γκαλερί, είμαστε μια μη-κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία», εξήγησε στο InStyle η Ζωή Κυριακάκου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Isorropia Homegallery;

Είμαστε συλλέκτες, παθιασμένοι με τη σύγχρονη τέχνη, παρακολουθούμε εδώ και χρόνια μουσεία, εκθέσεις, γκαλερί και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η συλλογή μας αποτελείται κυρίως από νέους καλλιτέχνες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες αυτοπροσώπως και να δούμε πού και πώς δουλεύουν γι ‘αυτό και οργανώνουμε αρκετές επισκέψεις στο στούντιο. Από αυτές τις εμπειρίες και τις γνωριμίες καταλάβαμε πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη, χωρίς γκαλερί, να εκθέσει τα έργα του δημόσια.

Το 2014 είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε την πρώτη μας έκθεση με τίτλο “Qualcosa di Impatto” σε ένα κάστρο και το 2015 μπορέσαμε να επαναλάβουμε την εμπειρία με την έκθεση με τίτλο “Uomo e Spiritualittà” σε μια εκκλησία. Το 2017 γεννήθηκε η “Isorropia Homegallery”. Οι γκαλερί με τις οποίες συνεργαζόμαστε και αντιπροσωπεύουν τους καλλιτέχνες που εκθέτουμε, μπορούν να πουλήσουν κατά την διάρκεια των εκθέσεων μας τα έργα τους, εμείς ωστόσο δεν παίρνουμε προμήθεια από τις πωλήσεις.

Multicolor έργο του Vincenzo Marsiglia.

Πρόκειται για ένα σπίτι που μετατράπηκε σε γκαλερί;

Το 2016 μετακομίσαμε σε άλλο σπίτι στο Μιλάνο και είχαμε την τύχη να βρούμε ένα διαμέρισμα που θα μπορούσε να είναι το ιδιωτικό μας σπίτι και ένας εκθεσιακός χώρος ταυτόχρονα. Ήταν ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του 1960 που κατοικούνταν μέχρι τότε από μια μόνο οικογένεια. Χάρη στη βοήθεια των φίλων μας αρχιτεκτόνων Simona Traversa και Aria Bebheani (www.theplatform.it) είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο, ένα σπίτι και μια γκαλερί. Το στυλ είναι μινιμαλιστικό, με λίγα είδη επίπλωσης, η ζεστασιά δίνεται από τα έργα τέχνης. Έπρεπε να βρούμε ένα όνομα για το project μας και επιλέξαμε μια ελληνική λέξη την “Isorropia” που υποδηλώνει την ισορροπία του χώρου που ζούμε καθημερινά και τη λέξη “Homegallery” για να αντιπροσωπεύσει τον τόπο όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση.

Ποια είναι ακριβώς η δραστηριότητα του Isorropia Homegallery;

Προσφέρουμε το χώρο μας για εκθέσεις σύγχρονης τέχνης: φροντίζουμε για την επιλογή των καλλιτεχνών, τα έργα που θα εκτεθούν, και την επικοινωνία. Όπως ανέφερα και πριν δεν λαμβάνουμε προμήθεια σε περίπτωση πώλησης. Το όλο εγχείρημα στοχεύει στην υποστήριξη των καλλιτεχνών. Το 2017 οργανώσαμε την πρώτη μας έκθεση στο νέο μας σπίτι.

Ο κόσμος την καλωσόρισε με ενθουσιασμό και είχαμε μεγάλη συμμετοχή. Στην αρχή υποθέσαμε πως θα φιλοξενούσαμε 2/3 εκθέσεις το χρόνο, αλλά τα αιτήματα των καλλιτεχνών αυξήθηκαν. Συνεπώς, εμπλέξαμε άλλους συλλέκτες που ήθελαν να διαθέσουν το σπίτι τους προκειμένου να έχουμε περισσότερες τοποθεσίες. Έτσι ήταν στην Παβία το 2018 και στο Τορίνο το 2019. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να οργανώσουμε εκθέσεις σε εμπορικούς χώρους στο κέντρο του Μιλάνου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλες οι εκδηλώσεις διοικούνταν και οργανώνονταν από εμάς, ιδιωτικά. Το 2019 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σύλλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν περισσότερα άτομα. Σήμερα το Isorropia Homegallery έχει 25 μέλη. Διοργανώνουμε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης δίχως περιορισμούς: ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, installations, performance κ.λπ. Στην πραγματικότητα ότι μας ελκύει και το οποίο θεωρούμε άξιο προσοχής.

Πώς είναι για μια Ελληνίδα να εργάζεται στη μόδα και να ασχολείται με την τέχνη στην Ιταλία;

Δεν βρήκα έντονες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Είναι δύο χώρες της Μεσογείου. Με δέχτηκαν πολύ καλά, οι Ιταλοί εκτιμούν την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας και αγαπούν τα ελληνικά νησιά. Το Μιλάνο είναι μια διεθνής πόλη που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ανταγωνιστική. Το σύστημα μόδας έχει αλλάξει πολύ και η μετάβαση από τη μόδα στην τέχνη ήταν πολύ φυσική για μένα. Βρίσκω ισχυρές συνδέσεις μεταξύ μόδας και τέχνης, απλά σκεφτείτε πολλούς οίκους μόδας, π.χ. Valentino, Dior, Louis Vuitton, Gucci κλπ. που βασίζονται σε καλλιτέχνες για την προώθηση των προϊόντων τους. Ο Valentino φέτος συνεργάστηκε με 17 καλλιτέχνες για τη συλλογή Haute Couture.

Η τέχνη εμπνέει πάντα τη μόδα. Επίσης επειδή αντιπροσωπεύει τη ζωή, αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία, την καθημερινότητα, δημιουργεί συναισθήματα, ερωτήσεις. Είμαστε λάτρεις της μόδας και για το λόγο αυτό το έργο μας ακολουθείται και από άτομα που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Ετοιμάζουμε μελλοντικά projects μεταξύ τέχνης και μόδας. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί στη σχέση τέχνης και design. Έχουμε ήδη οργανώσει μια έκθεση με αυτό το θέμα και έχουμε στο πρόγραμμα κι άλλες.

Τι ψάχνετε σε έναν καλλιτέχνη; Και τι ζητούν οι καλλιτέχνες από εσάς προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα τους;

Το κριτήριο με το οποίο επιλέγουμε έναν καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών είναι το ίδιο με αυτό που συλλέγουμε: αναζητούμε την συναισθηματική ομορφιά , με άλλα λόγια, για εμάς η ομορφιά συμπίπτει με το συναίσθημα που μπορεί να σου μεταδώσει ένα έργο τέχνης. Ένα άλλο κριτήριο είναι η αναγνωρισιμότητα ενός καλλιτέχνη. Στους καλλιτέχνες αρέσει η πρωτοτυπία του έργου και η δυνατότητα να μπορούν να εκθέτουν σε εγχώριους χώρους ή χώρους που δεν προορίζονται για τέχνη. Επίσης επειδή βρίσκονται σε διαφορετικό περιβάλλον, λιγότερο συμβατικό από αυτό μιας γκαλερί, όπου μπορούν να συναντήσουν άλλου τύπου κοινό. Δημιουργείται μια διαφορετική οικειότητα μεταξύ καλλιτεχνών και συλλεκτών ή απλών φιλότεχνων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoi K. (@zoi77zoi)

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος καλλιτέχνης που θα θέλατε να έχετε στην συλλογή σας;

Σίγουρα ένα γλυπτό του Μεξικανού καλλιτέχνη Javier Marin, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα.

Πόσο επηρέασε η πανδημία την δουλειά σας και την τέχνη γενικότερα;

Σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος αλληλεπίδρασης με το κοινό. Κατά τη γνώμη μας, σήμερα μια γκαλερί ή μια πραγματικότητα όπως η Isorropia Homegallery δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς να είναι ψηφιακή. Όσον αφορά εμάς, η πανδημία μας επέτρεψε να εντείνουμε τις εκθέσεις εκτός σπιτιού. Το 2020 έχουμε διοργανώσει 6 εκθέσεις (εκ των οποίων μόνο μία στο σπίτι μας), το 2021 έχουμε ήδη οργανώσει 8 εκθέσεις (όλες σε εξωτερικούς χώρους). Το 2020 οργανώσαμε την πρώτη μας έκθεση στο Βερολίνο και σε ένα μουσείο στο Μιλάνο (Villa Clerici-GASC).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoi K. (@zoi77zoi)

Τα έργα τέχνης είναι τελικά πολυτέλεια; Επιλέγονται μόνο για να «διακοσμήσουν» τους τοίχους των σπιτιών των πλούσιων οικογενειών;

Η τέχνη είναι για όλους και μπορεί να εκτεθεί οπουδήποτε. Αυτή είναι η σκέψη μας. Τα έργα των γνωστών καλλιτεχνών έχουν κοινό με υψηλή οικονομική δύναμη, αλλά η τέχνη δεν περιορίζεται σε αυτό. Συλλέγουμε κυρίως νέους καλλιτέχνες που έχουν προσιτές τιμές. Μπορείτε πχ να αγοράσετε ένα έργο τέχνης έναντι 500 €. Για να συλλέξετε χρειάζεστε: πάθος, διαίσθηση και γνώση της αγοράς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoi K. (@zoi77zoi)

Μελλοντικές εκθέσεις;

Μας ανατέθηκε από τον δήμο του Μιλάνου η δημιουργία τοιχογραφίας στους εξωτερικούς περιμετρικούς τοίχους της Cittadella degli Archivi – εκεί βρίσκονται τα αρχεία του δήμου. Πρόκειται για μια δημόσια παρέμβαση όπου συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες. Κάθε έκθεσή μας είναι ορατή, τόσο από άποψη φωτογραφιών όσο και σε μορφή 3D, στην πλατφόρμα Artland. Για τις υπόλοιπες εκθέσεις του 2022 όλα πρέπει να προγραμματιστούν.

Φωτογραφίες: GIOVANNI APONTE

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό InStyle, τεύχος Ιανουαρίου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα