Η Nicole McLaughlin με έδρα τη Νέα Υόρκη μας συστήνει στην Upcycling Fashion

Νέα υφάσματα και χρώματα, κάθε σεζόν η βιομηχανία της μόδας πρέπει εκ νέου να ανακαλύπτει τον εαυτό της. Όταν όμως περάσει ο καιρός των runways, πολλά από τα υφάσματα καταλήγουν εκεί που καταλήγουν στοίβες από ενδύματα: στα απορρίμματα. Η Nicole McLaughlin πάει την ανακύκλωση και τη βιώσιμη μόδα ένα βήμα παραπέρα. Με έδρα την Νέα Υόρκη, η ευφάνταστη σχεδιάστρια μετατρέπει μεταξύ άλλων παλιές μπάλες του βόλεϊ σε παντόφλες, τσάντες κάμερας σε bralettes και μπαστούνια του γκολφ σε τακούνια για γόβες. Μεταφέρει μοναδικά το μήνυμα της για αειφορία και να σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν επειδή έμεινε… άφραγκη.

Πώς εξελίχθηκε το χόμπι σου για ανακύκλωση σε καριέρα;

Μεγαλώνοντας στην ύπαιθρο, έχω πάντα επίγνωση του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας. Ο πειραματισμός μου με υλικά και η ροπή μου στην ανακύκλωση συνέπεσε με τη θέση μου ως γραφίστρια στην προηγούμενη δουλειά μου. Περικυκλωνόμουν από απορρίμματα και δείγματα κάθε μέρα και ήθελα να κάνω κάτι γι ‘αυτό. Ξεκίνησα μια πρωτοβουλία για να βρω τρόπους για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά πήρα επίσης μερικά από τα απορρίμματα πίσω στο σπίτι για να τα εξερευνήσω. Τα οικονομικά μου έπαιξαν επίσης μεγάλο ρόλο. Εκείνη την περίοδο ήμουν άφραγκη. Έτσι, η χρήση οποιονδήποτε διαθέσιμων υλικών με βοήθησε να αυξήσω τη δημιουργικότητά μου και επίσης να μεγιστοποιήσω ότι είχα φτάσει στο όριό του. Πήρα τότε μια συνειδητή απόφαση να φύγω και να επικεντρωθώ στη νέα δουλειά μου.

Τα προϊόντα σου είναι πολύ ιδιαίτερα. Τι σε εμπνέει;

Από τα σκουπίδια μέχρι την τέχνη και τα καθημερινά αντικείμενα. Όλα με εμπνέουν!

Είσαι σχεδιάστρια με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αυτό κάνει τη δουλειά σου ευκολότερη ή ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερος;

Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη σου δίνει πρόσβαση σε τόσα πολλά πράγματα λόγω της εγγύτητας. Είναι ένα καταπληκτικό μέρος. Ωστόσο, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυριολεκτικά δεν υπάρχουν όρια για όσους θέλουν να συνδεθούν με ανθρώπους, να βρουν πόρους κ.λπ. Όλα είναι στο διαδίκτυο.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για τη δημιουργία των κομματιών σου;

Η διαδικασία σου επιτρέπει να εξερευνήσεις, να μην επικεντρωθείς σε μια ιδέα και σου δίνει χώρο για εναλλαγή. Όταν ξεκινώ την έρευνα, κοιτάζω τι έχω στο σπίτι ή το στούντιο μου, τι χρησιμοποιώ καθημερινά και σκέφτομαι πως να τα επαναχρησιμοποιήσω σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Το Thrifting (η αγορά χρησιμοποιημένων αντικειμένων) και η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι μερικές μόνο από τις πηγές έμπνευσής μου. Η διαρκής δημιουργία και διάκριση των πραγμάτων είναι ο τρόπος μου να εξερευνήσω τις δυνατότητες αυτού που δημιουργώ. Πρόκειται για… αποτυχία με σκοπό. Ξέρω πότε έχω μια καλή ιδέα γιατί μου κάνει κλικ. Είναι εντελώς ενστικτώδες για μένα.

Γιατί πιστεύεις ότι η βιώσιμη μόδα είναι απαραίτητη τώρα;

Δεν είναι μόνο η μόδα βιώσιμη. Είναι βιώσιμα τα πάντα. Και το επείγον να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε και καταναλώνουμε πράγματα είναι επειδή όλοι αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια εδώ και χρόνια. Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τι κάνουμε ως καταναλωτές και ως ανθρώπινα όντα. Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερα πράγματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη καλοσύνη, κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Κάνεις και μαθήματα στο εργαστήριό σου. Τι διδάσκεις;

Προσπαθώ να διδάσκω για την αειφορία και την ανακύκλωση και πώς να προσεγγίζω την παραγωγή χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Με οποιοδήποτε τρόπο, θεωρούμαι ο καθένας τον εαυτό μας δημιουργικό. Όλοι έχουμε τις ξεχωριστές προσεγγίσεις μας για την επίλυση προβλημάτων και αυτό μου αρέσει. Θέλω οι άνθρωποι να «σπρώξουν» τον εαυτό τους και να φύγουν από το μάθημα γνωρίζοντας ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Οι δυνατότητες που υπάρχουν στα υλικά προέρχονται από την προοπτική. Μόλις μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας προς το καλύτερο, δεν υπάρχουν όρια.

Αναπτύσσεις και έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Πες μας περισσότερα για αυτό.

Ο μη κερδοσκοπικός μου οργανισμός εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, αλλά η ιδέα προήλθε από το ότι δεν είχα την δυνατότητα να αγοράσω υλικά όταν ξεκινούσα την καριέρα μου. Βασίστηκα στην ανακύκλωση που ήταν ένα άμεσο αποτέλεσμα της οικονομικής μου κατάστασης. Δούλεψα με όσα είχα, εστιάζοντας στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της, η οποία συνεχίζει να με οδηγεί στη δουλειά μου. Ο οργανισμός έχει σκοπό να δίνει στους ανθρώπους ευκαιρίες που εγώ δεν είχα, κυρίως πρόσβαση σε υλικά και καθοδήγηση. Αυτό που έμαθα από την εμπειρία μου δουλεύοντας και στην Reebok, είναι ότι η βιομηχανία της μόδας είναι ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από προϊόντα.

Έχουν υφάσματα, δείγματα, deadstock/overstock κλπ. Συχνά δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτά. Ας γεφυρώσουν λοιπόν το κενό. Ας κάνουν μια σωστή συζήτηση με τα σωστά άτομα. Συνεργαζόμενοι με σχολεία και πανεπιστήμια, προγράμματα σχεδιασμού και πρωτοβουλίες αειφορίας μπορούν πλέον να βρουν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τα απορρίμματά τους θετικά και να βοηθήσουν στη δημιουργία λύσεων. Εξακολουθώ και’ γω να προσπαθώ να βρω τον σωστό τρόπο να το κάνω, αλλά προχωράω προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στυλ και design. Τι σημαίνουν για σένα;

Το στυλ είναι οτιδήποτε θέλεις. Είναι μια προσωπική έκφραση για το ποιος είσαι μέσα από αυτό που φοράς ή στην περίπτωσή μου, αυτό που δημιουργώ. Το στυλ και τα έργα μου δεν συμπίπτουν απαραίτητα, αλλά υπάρχει μια ιδιαίτερη απόχρωση μεταξύ τους – ένα νήμα. Δεν έχω γνώμη για το στυλ, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν αυτό με το οποίο αισθάνονται καλύτερα. Το καλό design λύνει ένα πρόβλημα και δημιουργεί μια λύση. Φτάνει στο βέλτιστο σημείο με τη λιγότερη ποσότητα απορριμμάτων. Η δική μου προσέγγιση στον σχεδιασμό προσπαθεί να λύσει πολλαπλά προβλήματα ταυτόχρονα με διασκεδαστικό και λειτουργικό τρόπο.

Η ανακύκλωση είναι ένας τρόπος ζωής για σένα;

Αν και κάνω ανακύκλωση, εστιάζω στο να δημιουργώ από χρησιμοποιημένα υλικά, στο upcycling δηλαδή. Ως αισθητική, δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πλήρως τι σημαίνει καθώς είναι κάτι σχετικά νέο, οπότε η κατανόηση είναι απαραίτητη. Το upcycling είναι συχνά πιο βιώσιμo από την ανακύκλωση. Ανακύκλωση σημαίνει ανάλυση των υλικών για τη δημιουργία νέων. To upcycling δεν κάνει αυτό απαραίτητα.

Πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τα υλικά και τα απορρίμματα. Πρόκειται για την αφαίρεση της έννοιας “μεμονωμένος σκοπός” ή “μίας χρήσης” από το λεξιλόγιό μας. Για τη μεγιστοποίηση των όσων έχουμε και την κατανόηση του πόσες φορές μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε. Κάνω upcycling τα ίδια υλικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα συνεχίσω να το κάνω. Είναι μια συνεχής εξέλιξη.

Το αγαπημένο σου outfit είναι…

Απλό, άνετο και λειτουργικό.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα σε κάνουν να αγοράσεις ένα κομμάτι από κάποιο fashion brand;

Λατρεύω την ύπαιθρο, οπότε προσανατολίζομαι προς αυτό. Προσπαθώ να αγοράσω κομμάτια από brands που εστιάζουν στην τεχνολογία, τον υπέροχο σχεδιασμό και τη μακροζωία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα