Τι είναι τελικά οι ελεύθερες ρίζες και τι επιπτώσεις έχουν στην επιδερμίδα;
Καθαρό πρόσωπο χωρίς μακιγιάζ
Credit: Matilda Djerf/Instagram

Η επιδερμίδα μας αντιμετωπίζει καθημερινά πολλούς παράγοντες που τη βλάπτουν. Ανάμεσα σε αυτούς, οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μια αόρατη αλλά σημαντική απειλή.  

Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες; Οι ελεύθερες ρίζες στην επιδερμίδα είναι ενεργές μορφές οξειδωτικών μορίων που προκύπτουν από διάφορες πηγές. Προκαλούν ζημιά στα κύτταρα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Από τι προκαλούνται;

Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται στην επιδερμίδα και σε άλλα μέρη του σώματος λόγω διάφορων παραγόντων, όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, τη διατροφή, το στρες και άλλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες.

Τι επιφέρουν στην επιδερμίδα;

Οι ελεύθερες ρίζες έχουν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

Πρόωρη γήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικές φθορές στα κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση ρυτίδων, λεπτών γραμμών και άλλων σημείων πρόωρης γήρανσης.

Αύξηση του κινδύνου για δερματικά προβλήματα. Η οξειδωτική ζημία που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μπορεί επίσης να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών προβλημάτων όπως κηλίδες και πανάδες.

Απώλεια ελαστικότητας. Οι ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντάς το πιο χαλαρό και λιγότερο σφριγηλό.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Χρήση αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Μερικά παραδείγματα αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν βιταμίνη C και βιταμίνη E. Μπορείτε να τα καταναλώνετε μέσω της διατροφής σας ή να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης που περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Χρήση αντηλιακού

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών στο δέρμα. Το αντηλιακό με ένδειξη προστασίας SPF είναι απαραίτητο. Επίσης επιλέγετε προστατευτικά ρούχα όταν ο ήλιος είναι δυνατός.

Κατανάλωση υγιεινής διατροφής

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρέχει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ

Τόσο το κάπνισμα όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εντείνουν το οξειδωτικό στρες. Επομένως καλό είναι να τα αποφεύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωσή τους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα