Εσείς ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το μικροβίωμα της επιδερμίδας;

Ακούγεται παράξενο αλλά το δέρμα, ως ζωντανός οργανισμός έχει κι αυτό την ασπίδα προστασίας του. Και αυτό είναι το μικροβίωμα.

Τι είναι το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα είναι ένα σύστημα μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο. Καλύπτει κάθε επιφάνεια με ένα “δίκτυο” ζωντανών βακτηρίων. Στο δέρμα, υπολογίζεται ότι κατοικούν 3 δις βακτηρίων και μικρόβιων, και είναι σημαντικό κομμάτι της άμυνας, καθώς προστατεύουν από εξωτερικές επιθέσεις και ρύπανση και διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Μάλιστα, το μικροβίωμα του δέρματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και το έντερο. Όταν λειτουργεί σωστά μπορεί να αποτρέψει δερματικές παθήσεις (όπως: έκζεμα, ακμή, δερματίτιδα κ.α.). Επίσης , καλύπτει όλες τις ανάγκες της επιδερμίδας, για ενυδάτωση, για καλή λειτουργία του pH, αλλά και για την άριστη φυσική δημιουργία λιπιδίων και κεραμιδίων. Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας.

Τι επηρεάζει το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα έχει και “καλά” και “κακά” βακτήρια, τα οποία ζουν σε αρμονία. Στην περίπτωση της ακμής για παράδειγμα, θεωρείται ότι τα κακά βακτήρια υπερτερούν των καλών και έτσι δημιουργείται μια δυσαρμονία. Το ίδιο ισχύει και κάθε φορά που υπάρχει ερεθισμός και κοκκινίλα στην επιδερμίδα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να προκαλεί δυσλειτουργία αυτού του περίπλοκου οικοσυστήματος, με τη χρήση περιττών προϊόντων για παράδειγμα. Όταν οι γιατροί δίνουν αντιβίωση για την ακμή, αυτή η αντιβίωση εξουδετερώνει όλα τα βακτήρια, όχι μόνο αυτά που ευθύνονται για την κατάσταση της επιδερμίδας. Αυτό δημιουργεί ανισορροπία. Έτσι, οτιδήποτε τοποθετείται στην επιδερμίδα, ακόμα και νερό, στιγμιαία αλλάζει την ισορροπία του.

Το να υποστηρίξετε το μικροβίωμα είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Για αρχή, αν χρησιμοποιείται πολλά προϊόντα, ελαττώστε τα! Η επιδερμίδα χρειάζεται μια πιο μινιμαλιστική ρουτίνα. Ακόμα και στην Κορέα, που πρωταγωνιστούν οι δημιουργοί των skincare routines με 11 βήματα, έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν ήδη μια πιο σύντομη εκδοχή.

Άλλοι τρόποι που δεν έχουν να κάνουν με την επιδερμίδα αλλά βοηθούν το μικροβίωμά της, είναι λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, περισσότερη γυμναστική, περισσότερος χρόνος στην φύση και μπόλικα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Εμείς υιοθετούμε μια μινιμαλιστική ρουτίνα για την προστασία του μικροβιώματός μας. Εσείς θα μας ακολουθήσετε;

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα