Όλοι οι λόγοι που οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής αυξάνονται

Σύμφωνα με την The Aesthetic Surgery Society, οι χειρουργικές επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 54% στις ΗΠΑ το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που διεξήχθη το 2021 για τις πλαστικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αμερική εκτιμά ότι υπάρχει ξεκάθαρη αύξηση στον ετήσιο ρυθμό ζήτησης της τάξεως του 6,34%.  Στον Καναδά, οι κορυφαίες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής είναι το botox και η Αυξητική στήθους, η Βλεφαροπλαστική 3D, η ρινοπλαστική με περισσότερες από 28.100 διαδικτυακές αναζητήσεις για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις αντίστοιχα.

Ο Δρ. Θεόδωρος Βουκίδης, Πλαστικός Χειρουργός, εξηγεί όλους τους λόγους που οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι σε αύξηση.

Η αλήθεια είναι ότι το Χόλιγουντ επηρεάζει ριζικά τις επιθυμίες των Αμερικανών και όχι μόνο σχετικά με τον καθορισμό προτύπων ομορφιάς στην οθόνη και εκτός οθόνης. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να έρχονται σε εμάς διεκδικώντας ότι και μια διασημότητα, όπως για παράδειγμα μια πιο καλοσχηματισμένη μύτη, ένα πιο στητό στήθος ή λιγότερες ρυτίδες. Θεωρώ όμως ότι εκτός από τους σταρ του σινεμά, πλέον τα μέσα κοινωνική δικτύωσης και τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλουν διαμορφώνουν νέες απαιτήσεις και τάσεις σχετικά με την εμφάνιση. Άρα, ένας λόγος για την αύξηση στη ζήτηση πλαστικών επεμβάσεων και αισθητικών θεραπειών είναι τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα social media.”

Kαι συνεχίζει ο γιατρός τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς λόγω των social media, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα και μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανοιχτοί να μιλήσουν για τις επεμβάσεις που κάνουν από ό,τι παλιότερα. Για παράδειγμα, η συμπαρουσιάστρια του View, Sunny Hostin, μίλησε πρόσφατα για την επέμβαση μείωσης του στήθους της στην εκπομπή, εξηγώντας πόσο μεγάλη διαφορά έφερε στη ζωή της αυτή η αλλαγή, καθώς πλέον σταμάτησε να πονάει η πλάτη της από το βάρος του μεγάλου στήθους φορώντας με μεγαλύτερη άνεση τα ρούχα που της αρέσουν.”

Ο Δρ. Βουκίδης επίσης τονίζει ότι ένας άλλος λόγος που έχουν σημειώσει αύξηση οι επεμβάσεις αυτές είναι ότι το μέσο κόστος για την αισθητική χειρουργική έχει μειωθεί, εξηγώντας ότι το κόστος των επεμβάσεων είναι μειωμένο κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού πλαστικών χειρουργών και περισσότερων μη επεμβατικών θεραπειών που είναι πλέον διαθέσιμες.
“Ο έντονος ανταγωνισμός καθιστά το χαμηλότερο κόστος απαραίτητο τρόπο επιβίωσης του ανταγωνισμού στις περισσότερες διαθέσιμες πρακτικές. Καθώς η βιομηχανία της αισθητικής χειρουργικής ανθεί, έχουν γίνει προηγμένες τεχνολογικές καινοτομίες για τη βελτίωση της ποιότητας των επεμβάσεων. Αυτό φαίνεται στην αυξανόμενη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, νέων εξελιγμένων θεραπειών και πιο στοχευμένων καλλυντικών αντιγήρανσης.”


Αύξηση της ζήτησης από νεότερες ηλικίες

Τέλος ο Δρ. Βουκίδης επισημαίνει ότι, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν τις θεραπείες πιο ελκυστικές, το αυξημένο ποσοστό ζήτησης έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για την πλαστική χειρουργική από νεαρότερες ηλικίες. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 84% της ζήτησης όλων αυτών των επεμβάσεων, όμως το 43% των γυναικών νεαρής ηλικίας παραδέχονται ότι είναι πρόθυμες να υποβληθούν σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις στο άμεσο μέλλον και πολλές από αυτές τις δοκιμάζουν. Για παράδειγμα έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση νέων κοριτσιών που καταφεύγουν σε θεραπείες για την αύξηση του όγκου στα χείλη, ενώ η αύξηση στήθους εξακολουθεί να είναι μια επέμβαση πρώτη σε προτίμηση από νέες γυναίκες.
Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν απευθυνόμαστε σε έναν πλαστικό χειρουργό

Το να δοκιμάζεις μια νέα θεραπεία είναι εφικτό και θεμιτό, αλλά πρέπει να προσέχεις σε ποιον απευθύνεσαι.

Δυστυχώς μη εξειδικευμένοι επαγγελματίες έχουν εμπλακεί στον κόσμο της κοσμητικής ιατρικής, όπως γενικοί ιατροί, νοσηλευτές, αισθητικοί που εφαρμόζουν για παράδειγμα ενέσεις botox και άλλες αισθητικές επεμβάσεις της δερματολογίας και της πλαστικής χειρουργικής προσώπου, χωρίς να έχουν την αδειοδότηση και τις απαραίτητες γνώσεις για να το κάνουν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα πολλές από τις θεραπείες αισθητικής να θεωρούνται περισσότερο θεραπείες ομορφιάς παρά μια διαδικασία υγείας. Κι όμως, όλες αυτές οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται από γιατρούς εξειδικευμένους κι όχι από άλλες ειδικότητες, εξηγεί ο Δρ. Βουκίδης.

Επισημαίνει τέλος ότι η ευθύνη του σωστού πλαστικού είναι να μελετά πάντα με τον υποψήφιο για πλαστική, να συζητά ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες ανάλογα με την ηλικία του και να τον καθοδηγεί στις εναλλακτικές που του ταιριάζουν καλύτερα, επισημαίνοντας το μέτρο που πρέπει να υπάρχει σε όλες αυτές τις επεμβάσεις. Ο πλαστικός χειρουργός είναι ο μόνος κατάλληλος για την εφαρμογή τέτοιων θεραπειών. Επιπλέον, ο κάθε υποψήφιος που επιθυμεί μη επεμβατικές θεραπείες ή κάποια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής θα πρέπει να εξετάζει σε ποιον πλαστικό απευθύνεται ελέγχοντας την εμπειρία του και την ποιότητα της δουλειάς του.

Τον πλαστικό χειρουργό Θεόδωρο Βουκίδη (Prof Theodore Voukidis  MD, PhD, FACS,  ISAPS) μπορείτε να τον βρείτε στον ιατρείο του Λεωφ. Κηφισίας 332, Χαλάνδρι, απέναντι από το Νοσοκομείο Υγεία, www.voukidis.eu

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα