Ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty παρουσιάζει το παγκόσμιο πρόγραμμα «Abuse is Not Love», για την καταπολέμηση της ενδοσυντροφικής βίας

Instagram @yslbeauty

Πλησιάζοντας τις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών του ΟΗΕ, ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty λανσάρει ένα νέο παγκόσμιο πρόγραμμα με τίτλο «Abuse is Not Love», το οποίο αποσκοπεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενδοσυντροφικής βίας, υποστηρίζοντας τα προγράμματα πρόληψης των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται. Η ενδοσυντροφική βία αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα: εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν ενδοσυντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους1 και μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που θα επιβιώσουν θα καταφέρει να δικαιωθεί.

Η ενδοσυντροφική βία είναι μία από τις πιο συχνές μορφές βίας κατά των γυναικών και συνίσταται στη σωματική, σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και σε χειριστικές συμπεριφορές από έναν ερωτικό σύντροφο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, κάθε τρεις ημέρες δολοφονείται μία γυναίκα από τον σύντροφό της. Παγκοσμίως, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κάποια χώρα όπου η βία από τον ερωτικό σύντροφο δεν θεωρείται έγκλημα. Η ενδοσυντροφική βία πλήττει άτομα από όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες. Ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών.

Τα κρούσματα ενδοσυντροφικής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30 έως 60% εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Πολλές γυναίκες βιώνουν τον περιορισμό κυκλοφορίας με έναν βίαιο σύντροφο και δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένες οργανώσεις, φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν ορισμένες βασικές προειδοποιητικές ενδείξεις για την ενδοσυντροφική βία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού αυτών των ενδείξεων, ενδέχεται να μπορούμε να αναγνωρίζουμε καλύτερα την ενδοσυντροφική βία και να ζητούμε ή να προσφέρουμε βοήθεια. Ο οίκος YSL Beauty σκοπεύει να συμβάλλει σε αυτό, αυξάνοντας την ενημέρωση σχετικά με αυτά τα συχνά σημάδια.

Το πρόγραμμα Abuse is Not Love είναι δομημένο πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη χρηματοδότηση ακαδημαϊκών ερευνών για την ενδοσυντροφική βία με στόχο την πρωτοπορία σκέψης γύρω από τους νέους και την πρόληψη, την επιμόρφωση τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στις συχνές ενδείξεις ενδοσυντροφικής βίας μέσα από διεθνείς συνεργασίες, και την εκπαίδευση των εργαζομένων και των συμβούλων ομορφιάς του οίκου YSL Beauty στην ενδοσυντροφική βία στον χώρο εργασίας.

«Η υποστήριξη των γυναικών, ιδίως όσον αφορά στην ανεξαρτησία τους, βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της μάρκας. Η ενδοσυντροφική βία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ασφάλεια, την ευημερία και την ανεξαρτησία των γυναικών», λέει ο Stephan Bezy, International General Manager στον οίκο Yves Saint Laurent Beauty. «Αισθανθήκαμε λοιπόν ότι είναι απόλυτα φυσικό να ασχοληθούμε με ένα ζήτημα που αντιτίθεται στις βασικές αξίες και πεποιθήσεις μας.»

Το Abuse is Not Love λανσαρίστηκε το 2020 ως ένα παγκόσμιο πρόγραμμα με 3 βασικούς

συνεργάτες: τις οργανώσεις En Avant Toute(s) στη Γαλλία, Women’s Aid Federation στο Ηνωμένο Βασίλειο και It’s on Us στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 2021 θα προστεθούν ακόμα περισσότεροι συνεργάτες σε άλλες χώρες. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, ο οίκος YSL Beauty αποσκοπεί να αυξήσει την ενημέρωση για τη σοβαρότητα της ενδοσυντροφικής βίας, ώστε να συμβάλλει σε μια ουσιαστική αλλαγή. Έως το 2030, ο στόχος του οίκου YSL Beauty είναι να επιμορφώσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο στην ενδοσυντροφική βία μέσω της συνεργασίας του με τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Η Δρ. Beth Livingston, Αμερικανίδα ακαδημαϊκός με ειδίκευση σε θέματα φύλου και διαφορετικότητας, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Abuse is Not Love, λέει, «Ήξερα ότι ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την πρωτοβουλία όταν κατάλαβα ότι ο οίκος YSL Beauty δεν έχει μόνο μια ισχυρή άποψη, αλλά δεσμεύεται επίσης να συμβάλλει σε μια μετρήσιμη αλλαγή μέσω της συνεργασίας του με κορυφαίες ΜΚΟ ανά τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο θέμα, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: η ενδοσυντροφική βία αποτελεί ένα επικίνδυνο φαινόμενο που πλήττει γυναίκες (και άνδρες) σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας, και πιστεύω ότι οι προσπάθειες του οίκου YSL Beauty θα συμβάλλουν στην παροχή σημαντικών πόρων και ενημέρωσης σε ανθρώπουςπου χρειάζονται προστασία.»

Οι ambassadors του οίκου YSL Beauty εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για το πρόγραμμα και το υποστηρίζουν απόλυτα. «Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών και, σήμερα, 600 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο ζουν σε κάποια χώρα όπου η ενδοσυντροφική βία δεν θεωρείται έγκλημα. Είναι ένα πρόβλημα που αξίζει την προσοχή μας, και είναι ώρα να δραστηριοποιηθούμε. Είμαι υπερήφανη που υποστηρίζω την οικογένεια του οίκου YSL Beauty σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.» – Dua Lipa, Ambassador του οίκου YSL Beauty, Libre

«Το πρόγραμμα Abuse is Not Love είναι μια κρίσιμη πρωτοβουλία, πιστή στο πνεύμα του Yves Saint Laurent, ο οποίος υποστήριζε την ελευθερία και την ισότητα των γυναικών. Σήμερα, είμαι πιο υπερήφανη από ποτέ που αποτελώ μέλος της οικογένειας του οίκου YSL Beauty και ανυπομονώ να δουλέψουμε μαζί σε αυτό το project, για να καταπολεμήσουμε την βία.» – Zoë Kravitz, Ambassador του οίκου YSL Beauty