Μπλε φως: tips και προϊόντα περιποίησης που αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες και την ψηφιακή γήρανση

Photo by Adomas Aleno

To μπλε φως που λαμβάνουμε από τις οθόνες, από κοντινή απόσταση και για πολλές ώρες κάθε μέρα, δεν κάνει καθόλου καλό στην επιδερμίδα. Οι δερματολόγοι μιλούν για ψηφιακή γήρανση και μάλιστα αυτή την εποχή είναι στο φουλ της. Το μπλε φως αλλοιώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας, προκαλώντας οξειδωτικό στρες, ενώ δημιουργεί ξηρότητα, δυσχρωμίες, αλλά και σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Για την ιστορία, οι ειδικοί έχουν εδώ και καιρό καταλήξει, μετά από αρκετές μελέτες, ότι το μπλε φως φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος στο δέρμα από ό,τι οι ακτίνες UV. Γι’ αυτόν το λόγο επηρεάζει σημαντικά το DNA των κυττάρων, προκαλώντας μια σειρά αλλαγών στη δομή και λειτουργία του δέρματος, σχεδόν παρόμοιων με τις αλλαγές που επιφέρει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Όσο κι αν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το μπλε φως δημιουργεί μικροφλεγμονές στην επιδερμίδα, μια άνευ προηγουμένου φθορά του κολλαγόνου, πολύ αυξημένη έκκριση και άνιση κατανομή μελανίνης και φυσικά αυτό που ξέρουμε όλοι ως οξειδωτικό στρες.

Και υπάρχει και συνέχεια – και δεν είναι καθόλου ευχάριστη! Η φωτεινή οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών που συνεχίζει να μας κάνει παρέα τα βράδια στο υπνοδωμάτιο, δείχνει σα να αποδιοργανώνει τους βιορυθμούς. Μπλοκάρει τα κύτταρα της επιδερμίδας που ενώ τη νύχτα τρέχουν για να επιδιορθώσουν τις φθορές της ημέρας, δεν μπορούν να δουλέψουν καθόλου υπέρ μας.

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να ακολουθήσετε μερικά tips, αλλά και να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προϊόντα για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου blue light;

  • Μην αμελείτε την αντηλιακή σας προστασία ακόμη και μέσα στο σπίτι, όταν είναι πολύωρη η έκθεσή σας στο μπλε φως.
  • Προσθέστε στη ρουτίνα σας προϊόντα περιποίησης που να περιέχουν αντιοξειδωτικά και πολύτιμα συστατικά, τα οποία προσφέρουν στην επιδερμίδα προστασία, ενυδάτωση και ομοιόμορφο τόνο.
  • Αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής με μπλε φως το βράδυ κι αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, δοκιμάστε την πιο χαμηλή φωτεινότητα. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα προστατεύσετε τόσο την επιδερμίδα όσο και την όρασή σας.
  • Κάντε χρήση ακουστικών για το κινητό σας. Οι ειδικοί λένε ότι η θερμότητα της συσκευής είναι πιθανόν να προκαλέσει φλεγμονή στο σημείο που ακουμπά το κινητό (για παράδειγμα στην άκρη των ζυγωματικών), προκαλώντας έτσι την ενεργοποίηση της παραγωγής μελανίνης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσχρωμίες.

Διαβάστε τη συνέχεια κι ανακαλύψτε τα σωστά προϊόντα περιποίησης στο Beauty Diaries.