Λευκά σημάδια στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία σας

Τα λευκά σημάδια στα νύχια σου δεν είναι απλά μια ατέλεια που σε κάνει να μην παραμελείς ποτέ το μανικιούρ σου. Η λευκονυχία, όπως ονομάζεται και ιατρικά, μπορεί να είναι ένα απλό σημάδια τραυματισμού αλλά μπορεί να αποκαλύπτει και προβλήματα υγείας. Αν λοιπόν θέλεις να απαλλαγείς από αυτό μην βάφεις απλά τα νύχια σου για να τα καλύπτεις αλλά βρες την αιτία του προβλήματος.

Τα λευκά σημάδια μπορεί να αφορούν σε αληθή λευκονυχία(τα λευκά στίγματα στην επιφάνεια των νυχιών) και στις εγκάρσιες λευκές γραμμές (τα λευκά στίγματα διακρίνονται στα νύχια, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται στο υπόστρωμα της επιφάνειας).

Τι είναι η αληθή λευκονυχία;

Τις περισσότερες φορές τα λεύκα σημάδια είναι απλά σημάδι του τραυματισμού. Όταν χτυπάς το νύχι σου κατά λάθος σε  ένα ντουλάπι, ενεργοποιείται ο ιστός του υποστρώματος του νυχιού προκαλώντας την αλλαγή της δομής του. Τα νύχια χρειάζονται αρκετό καιρό για να μεγαλώσουν «Μέχρι να δεις οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια σου, το γεγονός που το προκάλεσε έγινε αρκετούς μήνες πριν» λέει ο γιατρός Dr Adigun στο Reader’s Digest.

Τι είναι οι εγκάρσιες λευκές γραμμές;

Οι εγκάρσιες λευκές γραμμές, τα νύχια Lyndsay’s τα Terry’s όπως λέγονται, μπορεί να συνδέονται με πιο σοβαρά θέματα υγείας όπως το συκώτι, το νεφρό ή και την καρδιά. Για να καταλάβεις αν έχεις τέτοιου τύπο λευκονυχία, η δερματολόγος Ivy Lee προτείνει στο Reader’s Digest να μην βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πρώτα.

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα λευκά στίγματα στα νύχια μας;

Υπάρχουν και είδη μυκητών που μπορεί να προκαλέσουν το λευκό χρώμα στα νύχια,αλλά δεν ανήκουν στην κατηγόρια των λευκονυχίων. Σε αυτή την περίπτωση τα λευκά στίγματα μοιάζουν με σκόνη και «μπορείς να τα ξύσεις από την επιφάνεια τους» αναφέρει ο Dr Adigun.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram