Κωδικός πιτυρίδα: Όσα πρέπει να ξέρετε και δεν ξέρατε ποιον να ρωτήσετε

Τι είναι τελικά η πιτυρίδα;
Λέγοντας πιτυρίδα οι περισσότεροι αναφέρονται στις νιφάδες δέρματος που εμφανίζονται ανάμεσα στα μαλλιά. Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ χαλαρά και για αυτό το λόγο γίνονται παρεξηγήσεις (βλ. πιτυρίδα-ξηροδερμία). Η πιτυρίδα, ή μάλλον οι νιφάδες που εμφανίζονται εξαιτίας της πιτυρίδας προέρχονται από τη διαταραχή στην ισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν φυσικά στο κεφάλι σας (μην τρομάζετε, όλοι τα έχουμε). Βλέπετε, νιφάδες από το τριχωτό πέφτουν συνέχεια, είναι φυσιολογικό. Δεν τις παρατηρούμε τόσο γιατί φεύγουν με το λούσιμο και δεν είναι πολλές. Όταν ωστόσο διαταράσσεται η ισορροπία που σας προείπαμε, τότε πέφτουν περισσότερες νιφάδες.

Τι την προκαλεί;
Τα αίτια για τη διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων του κεφαλιού που προκαλούν τις έντονες νιφάδες δέρματος είναι πολλά. Τα μεγαλύτερα είναι το κρύο, ορμονικά προβλήματα και αλλαγές στη διατροφή. Είναι ένας φαύλος κύκλος στην πραγματικότητα αφού το στρες μπορεί να προκαλέσει και περίεργες διατροφικές συνήθειες (αλκοόλ, Junk food) όπως και οι ορμονικές διαταραχές κι έτσι είναι αλληλένδετα όλα μεταξύ τους.

Έχω πιτυρίδα ή ξηροδερμία;
Πολλές φορές, η πιτυρίδα μπερδεύεται με την ξηροδερμία αλλά μπορείτε να της ξεχωρίσετε. Οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι μεγάλες και πιο κέρινες ενώ της ξηροδερμίας είναι μικρές και λευκές. Και ποια η διαφορά θα μας πείτε. Η διαφορά έγκειται στην θεραπεία. Για να αντιμετωπίσουν την ξηροδερμία, πολλοί απέχουν από το πολύ συχνό λούσιμο και αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο που χρειάζεται στην περίπτωση της πιτυρίδας. Η πιτυρίδα χρειάζεται πολύ συχνό καθαρισμό του κεφαλιού και αν έχετε μπερδέψει τις 2 περιπτώσεις τότε δεν θα απαλλαγείτε ποτέ από τις νιφάδες.

Η θεραπεία
Η καλύτερη θεραπεία για την πιτυρίδα είναι αρχικά η σωστή διατροφή και η αποχή για λίγο καιρό από τα γαλακτοκομικά. Έχουν υπάρξει έρευνες που αποδεικνύουν πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται άμεσα με την πιτυρίδα. Στη συνέχεια χρειάζεται συχνό λούσιμο με ειδικά προϊόντα από το φαρμακείο και μέσα σε λίγες όνο ημέρες η διαφορά είναι αισθητή.

Δείτε ακόμα:

Έχετε λεπτά μαλλιά; Έχουμε 3 τέλεια κουρέματα που δίνουν όγκο

Τι έκανε στα μαλλιά της η Μαρία Ηλιάκη; Δείτε τη όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Μπαμπάς έκανε μαθήματα κομμωτικής για να μπορεί να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης του

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram