Τι να προσθέσετε στον καφέ σας για να μειώσετε το “επικίνδυνο” κοιλιακό λίπος
Credit: Unsplash.com

Ο καφές αποτελεί μια απολαυστική καθημερινή μας συνήθεια που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε. Ωστόσο μερικές φορές επιλέγουμε καφέδες με σαντιγί και ζάχαρη, υλικά που μπορούν να μας παχύνουν. Ωστόσο, με μικρές αλλαγές, αφαιρώντας υλικά από τον καφέ μας μπορεί να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά αλλά και να αποκτήσουμε πιο επίπεδη κοιλιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα συστατικό που αν το προσθέσουμε στο ρόφημά μας, θα μας βοηθήσει στην απώλεια του βάρους μας.

Το λάδι καρύδας θα χαρίσει στον καφέ σας τις ευεργετικές του ιδιότητες και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κοιλιά σας επίπεδη. Το λάδι καρύδας το χρησιμοποιούμε σε πολλά προϊόντα ομορφιάς αλλά και στην κουζίνα μας γιατί μπορεί να ενυδατώσει τον οργανισμό, να βοηθήσει στην πέψη αλλά και να ρυθμίσει την όρεξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το λάδι καρύδας είναι το πιο φιλικό λάδι για απώλεια βάρους στον κόσμο. Κι αυτό, γιατί περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων με πανίσχυρη επίδραση στον μεταβολισμό. Αρκετές μελέτες δείχνουν πως απλά προσθέτοντας λάδι καρύδας στην διατροφή, μπορείτε να χάσετε λίπος, ειδικά το «επικίνδυνο» λίπος που βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα.

Είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας – λιπαρά οξέα που δίνουν ώθηση στον μεταβολισμό. Το λάδι καρύδας είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα λίπη στην διατροφή. Ενώ οι περισσότερες τροφές περιέχουν κυρίως λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, το λάδι καρύδας αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας.

Το ζήτημα με αυτά τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας είναι ότι μεταβολίζονται διαφορετικά από αυτά της μακράς αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας στέλνονται από τον πεπτικό σωλήνα κατευθείαν στο συκώτι, όπου είτε χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια ή μετατρέπονται σε κετόνες. Αυτά τα λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά από επιληπτικούς ασθενείς που ακολούθουν μια κετογονική διατροφή, ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα κετόνων κι έτσι, παράλληλα, επιτρέπεται η κατανάλωση λίγων περισσότερων υδατανθράκων στην διατροφή τους.

Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία από μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας αποθηκεύονται λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα λίπη. Σε μια μελέτη, έκαναν υπερτροφία σε ποντίκια με λιπαρά μεσης αλυσίδας από την μια και με λιπαρά μακράς αλυσίδας από την άλλη. Τα ποντίκια που τράφηκαν με λιπαρά μέσης αλυσίδας πήραν 20% λιγότερο βάρος και 23% λιγότερο σωματικό λίπος.

Credit: Unsplash.com

Δίνει ώθηση στον μεταβολισμό

Μια σημαντική ιδιότητα του λαδιού καρύδας είναι ότι είναι «θερμογενετικό». Αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη (κάψιμο λίπους) σε σύγκριση με το ίδιο ποσό θερμίδων από άλλα λίπη. Σε μια μελέτη, 15-30 γρ. (1-2 κουταλιές σούπας) από λιπαρά μέσης αλυσίδας την ημέρα αύξησαν την ενεργειακή δαπάνη κατά 5%, το οποίο αθροίζεται σε περίπου 120 θερμίδες την ημέρα.

Επομένως μια θερμίδα από λάδι καρύδας ΔΕΝ είναι ίδια με μια θερμίδα από ελαιόλαδο ή βούτυρο (παρόλο που και αυτά τα λίπη είναι επίσης υγιεινά).

Μειώνει την όρεξη

Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες, εισερχόμενες και εξερχόμενες. Αν το σώμα σας δαπανεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από όση παίρνει, τότε θα χάσετε λίπος.

Βοηθά να χάσετε το «επικίνδυνο» σπλαχνικό λίπος

Εφόσον το λάδι καρύδας μπορεί να δώσει ώθηση στον μεταβολισμό, μπορεί να μειώσει και την όρεξη.

Σε μια μελέτη, δόθηκαν σε 40 γυναίκες 30 γρ. (2 κουταλιές σούπας) λιπαρών είτε από λάδι καρύδας είτε από λάδι σόγιας για 28 ημέρες. Τους δόθηκε η οδηγία να τρώνε λιγότερες θερμίδες και να περιπατάνε καθημερινά.

Και οι δυο ομάδες έχασαν περίπου 1 κιλ). Όμως, μόνο η ομάδα που έτρωγε λάδι καρύδας μείωσε την περιφέρεια της μέσης (κοιλιακό λίπος) ενώ η ομάδα που έτρωγε λάδι σόγιας είχε μια μικρή αύξηση στο κοιλιακό λίπος. Σε αυτή την μελέτη, η ομάδα που έτρωγε λάδι καρύδας συγκρινόμενη με την ομάδα που έτρωγε λάδι σόγιας δεν έχασε συνολικά διαφορετικό βάρος, σημείωσε όμως σημαντική μείωση στο κοιλιακό λίπος.

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε σε παχύσαρκους άνδρες, με 30 γρ. λάδι καρύδας για 4 εβδομάδες μειώθηκε η περιφέρεια της μέσης τους κατά 2,86 εκατοστά.

Υπάρχουν ακόμη και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα λιπαρά μέσης αλυσίδας οδηγούν σε απώλεια βάρους, μείωση περιφέρειας της μέσης και διάφορες βελτιώσεις της μεταβολικής υγείας. Η επίδραση του λαδιού καρύδας στην απώλεια βάρους φαίνεται να είναι ήπια, εκτός από αυτήν του κοιλιακού λίπους. Το κοιλιακό λίπος, που λέγεται και σπλαχνικό λίπος, είναι το λίπος που τείνει να εγκαθίσταται γύρω από τα όργανα και να προκαλεί φλεγμονή, διαβήτη και καρδιακή νόσο. Οποιαδήποτε μείωση στο κοιλιακό λίπος είναι πολύ πιθανό να έχει θετική επίδραση στην μεταβολική υγεία, την μακροζωΐα και την δραστική μείωση του κίνδυνου χρόνιας ασθένειας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα