Όταν ξεκινά μία σχέση, με ενθουσιασμό και χαρά, θέλουμε να μάθουμε τον καινούργιο μας σύντροφο αλλά και να μοιραστούμε μαζί του πράγματα για μας. Ανοίγοντας το κεφάλαιο “σεξουαλικό παρελθόν”, γίνεται πιο ευαίσθητο το θέμα αλλά και τα συναισθήματά μας. Μπορεί βέβαια να έχουμε μία στάση όπως “όσα έκανες πριν από εμένα δεν με αφορούν”, που αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα αδιαφορία και ψυχρότητα, όμως, τις πιο πολλές φορές, όσα μαθαίνουμε μας δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι απολύτως φυσιολογικές οι αντιδράσεις. Τελικά όμως πως συζητάμε με τον σύντροφό μας για το παρελθόν μας; Παρακάτω θα βρείτε τα 5 κλειδιά που θα βοηθήσουν να ξεκλειδωθεί με ασφάλεια αυτή την πόρτα:
- Όρια
Τι θα μοιραστούμε και γιατί. Υπάρχουν πληροφορίες, όπως ο αριθμός των πρώην σεξουαλικών συντρόφων που δεν δίνει πραγματικά κάποια αξιόλογη πληροφορία ούτε για το άτομο αλλά ούτε και για την σεξουαλική του συμπεριφορά. Αντιθέτως, χρήσιμες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τραυματικές εμπειρίες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και προτιμήσεις στο σεξ. Να θυμάστε, μοιραζόμαστε για να γνωριστούμε και όχι για να προσβάλουμε ή να συλλέξουμε στοιχεία εναντίον του συντρόφου μας.
- Αποδοχή
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο η συζήτηση αυτή να γίνει με ψυχραιμία και καλή διάθεση. Το να μοιράζεσαι τόσο προσωπικές πληροφορίες έχει έναν βαθμό δυσκολίας καθώς ξεγυμνώνεσαι στον άλλον και γίνεσαι ευάλωτος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο σύντροφο που ακούει τις ιστορίες μας οπότε είναι βοηθητικό να δείξουμε ενδιαφέρον και για τα δικά του συναισθήματα.
- Η αξία του παρελθόντος
Όσο και αν θα θέλαμε να είμαστε η πρώτη και σημαντικότερη σχέση του συντρόφου μας, δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό, ειδικά μετά από μία ηλικία. Οπότε, ας δούμε το παρελθόν σαν εμπειρίες και επιλογές που τον έκαναν τελικά να φτάσει σε εμάς με τα μαθήματα και τα χαρίσματά του. Μέσα από αυτό, μπορεί να μας μάθει ακόμη και για τον εαυτό μας νέα πράγματα που δεν γνωρίζαμε ως τώρα.
- Η μοναδικότητα του παρόντος
Κάθε άτομο είναι μοναδικό και για αυτό κάθε συνάντηση δύο συντρόφων δεν γίνεται να έχει υπάρξει ξανά. Για αυτό, εστιάστε στην παρούσα σχέση και την σεξουαλική σας γνωριμία, παρατηρήστε και συζητείστε τι απολαμβάνετε να κάνετε αλλά και τι θα θέλατε να δοκιμάσετε μαζί. Αντί να δίνετε χώρο και χρόνο στο να συγκρίνεστε με παρελθοντικούς συντρόφους, ασχοληθείτε με το πως θα κάνετε το δικό σας σεξ ενδιαφέρον και απολαυστικό.
- Συναισθήματα
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το εξής: Τα συναισθήματα που βιώνουμε είναι δικά μας και υπεύθυνοι για αυτά είμαστε εμείς και οι δικές μας εμπειρίες. Όσα και αν ακούσουμε σχετικά με το παρελθόν του συντρόφου μας, δεν θα μας δημιουργούσαν κανένα αίσθημα φόβου, ζήλιας, θυμού και ανεπάρκειας εάν ήδη από πριν δεν είχαμε οι ίδιοι τραύματα που να μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγοι, ακατάλληλοι ή/και αποτυχημένοι.
Μερικές ερωτήσεις που θα φανούν χρήσιμες για να καταλάβουμε καλύτερα την δυσκολία μας αλλά και να την ξεπεράσουμε είναι:
- Τι φοβάμαι πως θα σκεφτεί για μένα ο σύντροφός μου;
- Πως νιώθω όταν μαθαίνω το παρελθόν του συντρόφου μου;
- Πως το παρελθόν σας μπαίνει στη σχέση σας τώρα;
- Μοιράζομαι για να έρθω πιο κοντά ή για να απομακρύνω τον σύντροφό μου;
Μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσει καθένας, μπορεί να βρει και την πραγματική του ανησυχία, μαζί με την εστία του προβλήματος – στο παρελθόν του αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.
Όσα και αν έχουμε κάνει και μάθει στο παρελθόν, το παρόν είναι αυτό που έχει την προσοχή μας και που επιθυμούμε να κάνουμε ακόμη πιο απολαυστικό και επιτυχημένο.
Αγγελική Τζάνου
BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας
Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy
Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr