Search
Close this search box.
#Sex Therapist – Σεξουαλική ντροπή: Πώς αντιμετωπίζεται;

Πως νιώθεις για το σώμα σου; Νιώθεις τύψεις/δυσάρεστα για εκείνον που θα κάνει σεξ μαζί σου; Προτιμάς να ευχαριστιέται ο άλλος το σεξ παρά να πεις τι χρειάζεσαι εσύ; Αν κάποιος σε ήξερε πραγματικά σεξουαλικά, θα ήθελε να κάνει ξανά σεξ μαζί σου;

Αν οι απαντήσεις σου στις παραπάνω ερωτήσεις είναι αρνητικά φορτισμένες και καθώς τις σκεφτόσουν ένιωθες ντροπή και ταύτιση, θλίψη και ανακούφιση,  το άρθρο αυτό είναι για σένα.

Όταν μιλάμε για τη ντροπή και το σεξ εννοούμε πως δεν υπάρχει η ικανότητα να εκφράσεις αυτά που θέλεις και αυτά που δεν θέλεις στο σεξ για να μην κριθούν/απορριφθούν/γίνουν λόγος κοροϊδίας, δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση και χαρά όταν αναλογίζεσαι την σεξουαλικότητα σου, δυσκολεύεσαι να βάλεις όριο σε σεξουαλικές συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις ευάλωτη, ντροπιασμένη και δυσαρεστημένη. Πρόκειται λοιπόν για μία εσωτερική διαδικασία προστασίας του εαυτού σου, των επιθυμιών και των αναγκών σου και φαίνεται να μην είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο σημαντική είναι η καλή εικόνα του εαυτού για μία υγιή και απολαυστική σεξουαλική ζωή. Το σεξ και η σεξουαλικότητα μας είναι τα πιο προσωπικά και ταυτόχρονα τα πιο ευάλωτα κομμάτια του καθένα από μας. Για αυτό και είναι πιο συχνό σε αυτό το επίπεδο της ζωής σου να βρίσκεις περισσότερες δυσκολίες και να  βιώνεις δυσάρεστα συναισθήματα όταν η σχέση σου με τον εαυτό σου περιέχει αδιαφορία, απογοήτευση, θυμό και ακόμη και αυτοκαταστροφή.

Πως δημιουργείται το πρόβλημα;

Οι ρίζες της κακής σεξουαλικής αντίληψης βρίσκονται στην παιδική ηλικία και σε ένα περιβάλλον που δεν είχε υποστήριξη και χώρο να ακούσει, να σεβαστεί και να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις ατομικές σου ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια όπου δεν σου δίνουν ιδιαίτερη σημασία ή έχουν εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις για να είσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να υπάρχει αποδοχή, αγάπη και ασφάλεια, μαθαίνεις πως δεν υπάρχει χώρος για τις προσωπικές σου φαντασίες και επιθυμίες και πως θα πρέπει να είσαι κάπως συγκεκριμένα καθώς οτιδήποτε άλλο είναι…επικίνδυνο. Αντί να μάθεις πως είναι φυσιολογικό να έχεις απορίες για το σώμα σου, να έχεις περιέργεια για τα μέλη και τις λειτουργίες του, φάνηκε να κρίνεται ως κακή, αμαρτωλή, ντροπιαστική αυτή σου η ιδέα και κάπου εκεί την περιόρισες όσο περισσότερο γινόταν. Οι γονείς που δεν έχουν συναισθηματικά και σεξουαλικά ωριμάσει, δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς με αγάπη για το σώμα σου και με κατανόηση στις επιθυμίες σου. Έτσι, μεγαλώνοντας αυτό θα σε κάνει να μην βάζεις προτεραιότητα στην προσωπική σου ευχαρίστηση, να ανέχεσαι κακοποιητικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα ή/και θα αποφεύγεις το σεξ και θα νιώθεις δυσάρεστα είτε το σκέφτεσαι/κάνεις είτε που είσαι τόσο διαφορετική από τους γύρω σου.

Πως αντιμετωπίζεται η σεξουαλική ντροπή;

  1. Δες το πρόβλημα

Αναγνώρισε και αποδέξου την δυσκολία που σου προκαλεί η ντροπή σου στην σεξουαλικότητα σου. Αντιμετώπισε την πραγματικότητα εντοπίζοντας αυτά που σου στερούνται αλλά και αυτά από τα οποία προσπαθείς να προφυλαχθείς. Είναι όντως εκεί;

  1. Γνώρισε τον εαυτό σου

Οι απόψεις, οι αναστολές, τα δυσάρεστα συναισθήματα, οι φοβίες και οι υπεργενικευμένες πεποιθήσεις που κουβαλάς μαζί σου σχετικά με το σεξ, έρχονται μαζί σου και στο κρεβάτι σου. Είναι όλα ρεαλιστικά και χρήσιμα; Τι σου εξυπηρετούν; Δες όλες τις πλευρές στη σκέψη σου γύρω από το σεξ για να αξιολογήσεις το σύνολο και όχι μόνο το καλό ή μόνο το κακό κομμάτι.

  1. Μίλα για αυτό

Στην παρούσα φάση, αν είσαι σε μία σχέση που δημιουργείται πρόβλημα στο σεξ λόγω ντροπής, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να το πεις. Είναι πολύ δύσκολο να συναντήσουμε κάποιον που δεν έχει ντραπεί ποτέ για κάτι σχετικά με το σεξ, οπότε και θα σε καταλάβει και μπορεί να τον βοηθήσεις να διαχειριστεί και εκείνος το δικό του μερίδιο.

  1. Νέες επιλογές συντρόφων

Άλλαξε κατεύθυνση και από σύντροφους κακοποιητικούς ή αδιάφορους, που σε γέμιζαν φόβο και τύψεις και μείωναν για τις ανάγκες και τις ανησυχίες σου, στρέψου σε φροντιστικούς συντρόφους, με διάθεση να σε στηρίξουν και να προχωρήσουν μαζί, με κατανόηση και τρυφερότητα.

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα