#Sex Therapist – Πως θα επιβιώσετε στις γιορτές αν είστε single

Η πιο αγαπησιάρικη γιορτή της χρονιάς πλησιάζει, έρχονται τα Χριστούγεννα! Αναρωτιέσαι λοιπον, πως θα είναι όμορφες αυτές οι γιορτές για εσένα που είσαι χωρίς σχέση; Υπάρχει τρόπος μια single να περάσει καλα τις χριστουγεννιάτικες ημέρες; Οι φίλοι, οι συγγενείς, οι συνάδελφοι, είναι εκείνοι που θα πλησιάσεις αυτές τις ημερες για παρέα και για να φτιάξετε ωραίες γιορτινές στιγμές. Αλλά υπάρχει ένας φόβος, μια θλίψη, μια διάθεση να απομονωθείς για να μην γεμίσεις μιζέρια και ζήλεια από την μοναξιά σου.

Για να μην τρέχεις να κρυφτείς από την μοναξιά σου στην απομονωση ή σε εξαντλητικές εξόδους, παρακάτω θα βρεις τους τρόπους που θα σου προσφερουν την αγάπη και την ζεστασιά των Χριστουγέννων.

Όχι στα στερεότυπα, ναι στα θέλω

Φέτος δοκίμασε να πεις όχι στα “έτσι είναι το σωστό/έτσι πρέπει”. Πες όμως μεγάλο ναι σε όσα θέλεις να κάνεις και δεν προλαβαίνεις τις υπόλοιπες ημέρες λόγω υποχρεώσεων. Βρες αυτά που χρειάζεσαι και έχεις ανάγκη και γέμισε με αυτά το πρόγραμμά σου.

Επίσης, δημιούργησε τον χρόνο που θέλεις ώστε να δεις όσους συγγενείς και φίλους θες, χωρίς το άγχος του ‘πρέπει να περάσω υποχρεωτικά πολύ καλά’ αλλά και χωρίς να δεις με το ζόρι όσους δεν επιθυμεις.

Δώρο Χριστουγέννων: φροντίδα

Αντί λοιπόν, να τρέχεις σε υποχρεώσεις που δεν είναι ευχάριστες παρά μόνο κουραστικές, δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου. Ύπνος, διάβασμα, σειρές, περιποίηση, ξεκούραση, είναι όσα μπορεί να μην προλαβαίνεις τις υπόλοιπες μέρες και τώρα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις με την άνεση σου. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι ένα δώρο πολύτιμο, μας φτιάχνει την διάθεση, μας φέρνει σε επίγνωση των αναγκών μας, μας δίνει χρόνο και ανανέωση. Νιώσε καλά με τον εαυτό σου, κάνοντας του τα χατίρια.

Να είσαι στο παρόν

Θα υπάρχουν καταστάσεις και πρόσωπα που ενδέχεται να σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα και θα σε βάζουν σε διαδικασία να συγκριθείς και να νιώθεις λίγη. Αυτό θα συμβεί μόνο αν κολλήσεις με το παρελθόν και μένεις να ανακαλείς παλιές στιγμές. Το παρελθόν είναι κλειστό, δεν χρειαζεται να το ανοιγεις μόνο και μόνο για να δεις τι λείπει. Αντιθέτως, επικεντρώσου σε όσα είναι στο εδώ και τώρα. Βρες τι απολαμβάνεις στις χριστουγεννιάτικες μέρες, συνάντησε τα άτομα που θέλεις, φόρεσε τα ρούχα που σου αρέσουν, ομόρφυνε το παρόν σου με όσα υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Αν και πάλι δεν αντέχεις…

Στην περίπτωση που τα Χριστούγεννα σπίτι σου είναι πραγματικά μίζερα και νιώθεις να πνίγεσαι, φύγε. Δεν υπάρχει λόγος να ζορίζεσαι, δεν κερδίζεις κάτι να πιέζεσαι. Μπορείς να φύγεις από την πίεση των γύρω σου ή των παραστάσεων και να πας ένα ταξίδι, μια εκδρομή. Άλλαξε παραστάσεις και πηγαινε κάπου που θα νιώθεις ελευθερία και το περιβάλλον δεν θα σε φορτίζει αρνητικά.

Η γιορτινή μελαγχολία υπάρχει πάντα

Είτε σε σχέση είτε μόνη, το να αισθάνεσαι αυτή την χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι φυσιολογικό. Λόγω των ημερών, οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να αυξάνουμε τις προσδοκίες μας και να έχουμε μη-ρεαλιστικά σχέδια. Επίσης, έχοντας πιο πολύ ελεύθερο χρόνο και μάλιστα όταν τον χρησιμοποιούμε για να βρούμε φίλους και γνωστούς, διαδικασίες σύγκρισης και εξιδανίκευσης των άλλων πιθανόν να μας κάνουν να νιώθουμε μίζεροι, αποτυχημένοι, όχι αρκετά καλοί. Η με-το-ζόρι αγάπη και κοντινότητα των Χριστουγέννων επαναφέρει ή δημιουργεί αισθήματα ζήλειας, κατωτερότητας και άλλα τέτοια, οπότε καλύτερα να τα περιμένεις να συμβούν σαν κάτι αναμενόμενο και ανθρώπινο και όχι να ξαφνιαστείς και να μαλώνεις τον εαυτό σου.

Μην ξεχνάς πως στην πραγματικότητα, οι άλλοι δεν δίνουν τόση σημασία όσο νομίζεις. Για αυτό ρώτησε τον εαυτό σου τι χρειάζεται από αυτές τις ημέρες, φρόντισε τον, άκουσε τον και βρες τις ανάγκες σου. Να περάσεις όμορφα με εσενα και έτσι θα περάσεις όμορφα και με τους γύρω σου!

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα