#Sex Therapist Άγχος απόδοσης- Γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσεις

“Πρέπει να χτίσω ένα έξτρα γοητευτικό προφίλ και να το στηρίξω μέχρι το σεξ. Και στο σεξ…πρέπει όλα να είναι ακόμη πιο γοητευτικά και σέξι, να μην κάνω καμία σάχλα, να είμαι όπως πρέπει και να μην αφήσω κανένα περιθώριο να μην με θέλει, να με αποφεύγει την επόμενη μέρα… Πρέπει να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού,  δεν έχω άλλη επιλογή, αλλά ανησυχώ… Και αν χαλάσει το σχέδιο μου;”

Όταν το σεξ υπάρχει ως ενδεχόμενο ή ως μελλοντική εξέλιξη, ξεκινούν αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το σεξ σαν έννοια, με τον εαυτό μας αναφορικά με τις ικανότητές μας αλλά και την εμφάνισή μας, με τον σύντροφό μας και την σχέση που έχουμε αλλά και με άλλα ζητήματα που στην παρούσα φάση μας δημιουργούν αμφιβολίες και ανησυχία για εμάς. Έτσι, δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η ανησυχία, η ντροπή και κυρίως το άγχος. Τα συναισθήματά αυτά δημιουργούν δυσφορία στο σώμα μας που μπορεί να οδηγήσει συμπτώματα άγχους (ταχυκαρδία, εφίδρωση, πονοκέφαλος κ.α.) ή και σε δυσκολία στην σεξουαλική επαφή (πρόβλημα διέγερσης/στύσης ή/και οργασμού/εκσπερμάτισης). Συνεπώς, το σώμα είναι σε κατάσταση άγχους, που σημαίνει πως ο εγκέφαλός μας έχει μεταφράσει κάτι σχετικά με το σεξ ως κίνδυνο και για αυτό μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, μας διευκολύνει είτε να παραδοθούμε είτε να το αντιμετωπίσουμε επιθετικά είτε να το αποφύγουμε σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα/ο κίνδυνος/ο φόβος μας. Η πιο συχνή κατάληξη/απάντηση είναι ότι θα αρχίσουμε να αποφεύγουμε το σεξ καθώς δεν είναι απολαυστικό και χαλαρό και δεν θα ικανοποιεί ούτε εμάς αλλά ούτε και τον σύντροφό μας. Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι το άγχος επίδοσης.

Γιατί έχω άγχος επίδοσης;

Υπερβολική κριτική του εαυτού, κακή άποψη για εμάς και τις επιδόσεις μας, σκέψεις αρνητικές γύρω από την αξία μας σεξουαλικά αλλά και ερωτικά, οδηγούν σε αυτόματες σκέψεις που σαμποτάρουν την σεξουαλική μας ζωή. Οι σκέψεις είναι και η έναρξη των σεξουαλικών μας επιλογών και συμπεριφορών, συνεπώς είναι και η έναρξη όλων των προβλημάτων στο σεξ. Συγκεκριμένα οι λόγοι που φαίνοται σαν πηγή του άγχους επίδοσης είναι οι παρακάτω:

  • Πεποιθήσεις γύρω από το σεξ

“Δεν γίνεται να κάνεις σεξ χωρίς να κορυφώσουν και οι δύο”, “Οι γυναίκες πρέπει να τελειώνουν πάντα πριν τους συντρόφους τους”, “Αν δεν κάνουμε σεξ σαν την πρώτη φορά, σύντομα θα χωρίσουμε”, “”

  • Εικόνα εαυτού και αυτοπεποίθηση

“Είναι κακή περίοδος, μπορεί να απολυθώ και από την δουλειά”, “Είναι μαζεμένες οι αποτυχίες αυτό τον καιρό, αναμενόμενο να έχω κακή σεξουαλική ζωή”, “Έχω πάρει κιλά, δεν με πρόσεχα αυτούς τους μήνες, είμαι χάλια”, “Έχω καιρό να κάνω σεξ και φέρομαι πολύ άχαρα και άβολα”.

  • Σκέψεις για την σχέση και τον σύντροφο

“Νομίζω πως θέλει να χωρίσουμε…”, “Δεν θέλει να κάνουμε σεξ, θα έχει βρει κάτι άλλο”, “Μιλάει απαξιωτικά για μένα και την σχέση μας”, “Όσο και αν προσπαθώ δεν φαίνεται να απολαμβάνει τίποτα”.

  • Παρουσία σεξουαλικού προβλήματος

Μπορεί από παλιότερα ή στο παρόν να υπάρχει πρόβλημα με την στύση και την εκσπερμάτιση (για τους άντρες) ή με την διέγερση και τον οργασμό (για τις γυναίκες) και η ανησυχία για την επανεμφάνιση της δυσλειτουργίας προκαλεί άγχος επίδοσης-και σχεδόν σίγουρα την ενίσχυση του προβλήματος.

  • Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

“Δεν πρόκειται να πάει καλά και πάλι, το νιώθω. Κάθε φορά που μπαίνω στην διαδικασία να προσπαθήσω, όλα πάνε στραβά. Αφού προσπάθησα, να κάνω ατμόσφαιρα, να ντυθώ όμορφα…είναι ξεκάθαρο πως πάλι θα πάνε όλα χάλια. Τσάμπα όλα…”.

Πως αλλάζει ξανά το σεξ;

  • Οι αισθήσεις σου

Επέτρεψε στις σκέψεις σου να σε βομβαρδίζουν αλλά χωρίς να τις διαβάζεις. Επέλεξε να δώσεις την προσοχή σου σε όσα ευχαριστούν τις αισθήσεις σου όπως το άρωμα, η αίσθηση του σώματος, η γεύση του συντρόφου σου. Οι αισθήσεις μας είναι η μοναδική και ιδιαίτερα μεγάλη ικανότητά μας να έρθουμε σε επαφή με όσα πραγματικά συμβαίνουν στο εδώ και τώρα και να μην εγκλωβιζόμαστε όσα φοβόμαστε στο μυαλό μας πως θα ακολουθήσουν ή θα επαναληφθούν.

  • Επικοινωνία με τον σύντροφο

Όσο και αν…φαίνεται πως κάτι συμβαίνει, μέχρι να βάλουμε σε λέξεις όσα συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα μας, δεν έχουμε καθαρή εικόνα, ούτε ο σύντροφός αλλά ούτε και εμείς οι ίδιοι. Η ειλικρινής και άμεση συζήτηση για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, όσο πιο γρήγορα συμβεί τόσο πιο γρήγορα θα πάψει η ανατροφοδότηση του άγχους. Η επικοινωνία προσφέρει ασφάλεια και εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων, συστατικά απαραίτητα για πετυχημένο και απολαυστικό σεξ.

  • Βοήθεια από ειδικό

Το sex therapy και η ψυχοθεραπεία, είναι τα μέσα των ειδικών για να βοηθηθεί και να αντιμετωπιστεί το άγχος επίδοσης – τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η εκπαίδευση γύρω από το σεξ, οι τεχνικές αλλά και οι πιο εξειδικευμένη αναγνώριση και αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, είναι η απαραίτητη βοήθεια που καταπολεμά το άγχος επίδοσης.

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα