Search
Close this search box.
Πόση πρωτεΐνη πρέπει πραγματικά να καταναλώνετε κάθε μέρα
Πρωτεϊνική διατροφή.
Credit: Freepik

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για μια υγιεινή διατροφή και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Ενώ στο παρελθόν υποτιμούνταν, σήμερα θεωρούνται βασικό στοιχείο από όσους θέλουν να φροντίσουν την υγεία τους και να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα μακροπρόθεσμα. Αν και συχνά πιστεύουμε ότι το κρέας είναι ο καλύτερος τρόπος να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση μιας διατροφής πλούσιας σε ζωικές πρωτεΐνες (όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά) με μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, αν και υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεϊνών, δεν είναι όλες ισάξιες, ενώ η κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Στο Instagram, η διατροφολόγος Joey Schulman μίλησε για τη σημασία της τακτικής κατανάλωσης πρωτεϊνών και για την ιδανική ημερήσια ποσότητα. Όπως εξήγησε, οι πρωτεΐνες «βοηθούν στην παραγωγή ορμονών», «επιδιορθώνουν και αναδομούν τους μύες» και «στηρίζουν τον μεταβολισμό, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε». Η ημερήσια ανάγκη, σύμφωνα με την ίδια, ανέρχεται γενικά σε 0,8 έως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα: «Μια γυναίκα 63 κιλών χρειάζεται περίπου 110 με 130 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα», με κάθε γεύμα να περιέχει ιδανικά 25 έως 35 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η ειδικός επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι καλό να υπερβαίνουμε την ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης, καθώς «η υπερκατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη βασικών φυτικών τροφών, που είναι απαραίτητες για την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας».

Η πρωτεϊνική τροφή που βοηθά να κάψουμε το λίπος στην κοιλιά

Η διατροφολόγος Trista Best, από την εταιρεία Balance One Supplements, αποκάλυψε στο αμερικανικό μέσο SheFinds μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη και αποτελεσματική για την «καύση του κοιλιακού λίπους». Τα μαύρα φασόλια.

Αν και λιγότερο γνωστά από τις φακές, τα ρεβίθια ή τα κόκκινα και λευκά φασόλια, τα μαύρα φασόλια έχουν από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε πρωτεΐνη, περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες (227 θερμίδες ανά 100 γρ.) και έχουν υψηλότερο “θερμικό αποτέλεσμα” από άλλα τρόφιμα, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν.

Mαύρα φασόλια
Credit: 123RRF

Με άλλα λόγια, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες (και λίπος) κατά την πέψη αυτής της τροφής, ενώ βάζει στόχο κυρίως το κοιλιακό λίπος, διατηρώντας την “καθαρή” μυϊκή μάζα. Επιπλέον, τα μαύρα φασόλια προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στο να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που ευνοεί τη μείωση βάρους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα