Οι άνθρωποι με αυτά τα “Big Five” χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους είναι πιο ευτυχισμένοι – Εσείς ανήκετε σε αυτούς;

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι, βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε έρευνες που μετρούσαν τη διαφάνεια, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, την ευχαρίστηση και τη συναισθηματική σταθερότητα, αναφέρουν μεγαλύτερη συνολική εργασιακή και κοινωνική ικανοποίηση από τη ζωή.
Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι γνωστά, ως Big Five.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι εξίσου σχετικά με τη ζωή, την κοινωνική ή την εργασιακή ικανοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων, ή είναι ακόμη πιο αλληλένδετα σε ορισμένες περιπτώσεις για την ικανοποίηση από την εργασία», τονίζει η Manon van Scheppingen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tilburg και μία από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύει το Journal of Personality and Social Psychology.

Χαρακτηριστικά έρευνας

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία σε όλη μας τη ζωή. Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που προήλθαν από 9.110 Ολλανδούς. Κατά τη διάρκεια 11 ετών, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, ολοκλήρωσαν πολλαπλές έρευνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους – ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και συναισθηματική σταθερότητα / νευρωτισμό – και την ικανοποίησή τους με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη σταδιοδρομία τους.

Η συναισθηματική σταθερότητα – που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο τους με λιγότερο αρνητικό πρίσμα, λέει ο Δρ van Scheppingen – ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευτυχίας.

background, panorama

Ευρήματα έρευνας

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συναισθηματική σταθερότητα, όπως η αντιμετώπιση του στρες, η ρύθμιση των συναισθημάτων και η ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές – ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα», ο Janelle S. Peifer, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής – η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση. Την ίδια ώρα, η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση, είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο με τη διαφάνεια και όσοι έγιναν πιο ανοιχτοί καθώς γερνούσαν ανέφεραν την μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί, τείνουν να είναι ευφάνταστοι, περίεργοι και δημιουργικοί, λέει ο David Spiegel, αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Με αυτόν τον τρόπο, η συναισθηματική σταθερότητα αλληλεπιδρά με το εργασιακό περιβάλλον για να συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ικανοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα της ζωής».

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εαυτού μας, των χαρακτηριστικών μας και των εμπειριών μας είναι πολύπλοκη και συνεχής», λέει ο Δρ Peifer.

Ο ρόλος της προσωπικότητας και των εμπειριών

Η προσωπικότητα παραμένει ένα σημαντικό, αλλά εύπλαστο, μέρος της ευτυχίας. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τείνουν να παραμένουν σταθερά, λέει ο Peifer, αλλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Τα περιβάλλοντα και οι εμπειρίες των ανθρώπων επηρεάζουν βαθύτατα τις συμπεριφορές, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τα συναισθήματα των ανθρώπων και, κατά συνέπεια, την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα ότι η συμμετοχή σε μια κοινωνική λέσχη, θα μπορούσε να τονώσει την εξωστρέφεια ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο ικανοποιημένο κοινωνικά. Από την άλλη πλευρά, το να είσαι σε μια προβληματική ρομαντική σχέση σε οδηγεί σε πιο αρνητικές αλλαγές προσωπικότητας, όπως μείωση της συναισθηματικής σταθερότητας.

«Αν προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο περίεργοι, εξωστρεφείς ή πειθαρχημένοι, αυτό μπορεί να αυξήσει και την ευτυχία μας», είπε ο van Scheppingen.

Νέα έρευνα αξιολόγησε πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας επηρεάζουν την ευτυχία και διαπίστωσε ότι όσοι είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι τείνουν να νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους. Επιπλέον, ενώ η προσωπικότητά μας παραμένει εξίσου επιδραστική στην ικανοποίηση από τη ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων μπορούν και αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα