Φιστίκια Αιγίνης: Γιατί συγκαταλέγονται στις σούπερ τροφές;

Όλοι συγκλίνουν στο εξής: Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο εύγευστους ξηρούς καρπούς. Ανήκουν στις σούπερ τροφές, μια και σε μικρή ποσότητα σας δίνουν πολλά ευεργετικά συστατικά.

Ας γνωριστούμε καλύτερα: Η φιστικιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο -το ύψος του φτάνει τα 10 μ. του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Κατάγεται από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές, από την Ασία και τις Μεσογειακές χώρες, μέχρι την Αμερική. Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα – και μετέπειτα στα Μέγαρα- στα τέλη του 19ου αιώνα. Tα φρέσκα ελληνικά φιστίκια, είναι από το 1994 προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), για να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε παραγωγή φιστικιών και η έκτη στον κόσμο.

Η δύναμη της μιας χούφτας:

– Πέντε με έξι φιστίκια καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σας σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες -κυρίως το σύμπλεγμα Β- μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά.

– Παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης σας.

– Διαθέτουν επίσης αντιοξειδωτικά, που σας προστατεύουν από τη γήρανση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

– Απόλυτη πρωταγωνίστριά τους είναι η βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης, μιας ουσίας που έχει να κάνει με την αρτηριοσκλήρυνση.

– Έχουν μόλις 170 θεερμίδες τα 30 γραμμάρια.

– Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια σας.

 Τα φιστίκια μπορούν να σας αδυνατίσουν:

Σύμφωνα με έρευνες, έχουν την μαγική ικανότητα να κόβουν την όρεξη, χωρίς να ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Παράλληλα περιέχουν τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι σας. Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Θέλετε να σας πούμε κι άλλα για να τα εντάξετε στη διατροφή σας;

Δείτε εδώ: Goji berries, γιατί είναι η αγαπημένη υπερ-τροφή της Miranda Kerr;

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα