Γιατί το makeup shaming πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ

Από την Κωνσταντίνα Δαούτη

 

Ως γυναίκες έχουμε έρθει συχνά αντιμέτωπες με ανθρώπους που μας λένε τι θα «έπρεπε» και τι «δεν θα έπρεπε» να κάνουμε σε σχέση με το φύλο μας: από τον τρόπο που φερόμαστε, στον τρόπο που ντυνόμαστε , στις δουλειές που επιλέγουμε και στις απαιτήσεις που θα έπρεπε να έχουμε. Μεταξύ άλλων πραγμάτων κρινόμαστε για τις επιλογές μας ως προς τη χρήση (ή μη) του makeup. Η πρόταση ξεκινάει συνήθως έτσι: «Τόσο ωραίο κορίτσι…»  και μετά μπορεί να έχει δύο πιθανά τέλη: «Δεν θα ‘πρεπε να βάφεσαι τόσο» ή «Γιατί δεν βάφεσαι λίγο;».

Με την ελευθερία που μας δίνουν τα social media και την ευκολία με την οποία μπορούμε να σχολιάσουμε τις επιλογές, απόψεις και τρόπο ζωής κάποιου αγνώστου μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, βλέπουμε συχνά σχόλια στο internet κάτω από video ή φωτογραφίες γυναικών όπως: «Μη βάφεσαι τόσο! Είναι αποκρουστικό.» ή «Αν βαφτείς θα είσαι πανέμορφη».

Kylie-Jenner-Holiday-Lip-Kits-Topshop-Swatches

Κι ενώ έχουμε αρχίσει να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε αγκαλιάσει τις καμπύλες και τη διαφορετικότητα στα πρότυπα ομορφιάς, δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση όσον αφορά στο makeup.

Βλέποντας ένα βαμμένο πρόσωπο η κοινωνία είναι έτοιμη να κρίνει στερεοτυπικά:

«Είναι πολύ ματαιόδοξη!».

«Βγες μαζί της ραντεβού σε πισίνα, αν είναι όμορφη και μετά το κολύμπι, κράτα την».

«Όταν φόρας πολύ makeup, στην ουσία ψεύδεσαι για την εμφάνιση σου».

«Τα κορίτσια φοράνε makeupγια να εντυπωσιάσουν τα αγόρια».

Όχι.

kim-kardashian-kkw-beauty-powder-contour-highlight-kit-release-date-1

Οι γυναίκες βαφόμαστε (πολύ, λίγο ή καθόλου) για διαφορετικούς λόγους, οι οποίοι ελάχιστα έχουν να κάνουν με τις αισθητικές προσδοκίες των άλλων. Το κάνουμε για επαγγελματικούς λόγους, για αισθητικούς λόγους, για να μεταμορφωθούμε, για να καλύψουμε ατέλειες, για να πειραματιστούμε, για πλάκα, ή γιατί απλά, έτσι νιώθουμε. Εάν το μακιγιάζ είχε μοναδικό σκοπό την κάλυψη ατελειών δεν θα υπήρχαν τόσα διαφορετικά προϊόντα, με λαχταριστά αρώματα και λαμπερές συσκευασίες και σίγουρα δεν θα γινόταν τέχνη με εκατομμύρια ακόλουθους ανά τον κόσμο.

Το makeup shaming βασίζεται στα πολύ προσωπικά αισθητικά πρότυπα του καθενός και εκεί θα έπρεπε να παραμείνει. Η προσωπική άποψη του ενός δεν θα πρέπει να επηρεάζει ή/και να παρεμβαίνει στην προσωπική άποψη του άλλου. Η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να νιώθει όπως θέλει και είναι αρκετά σεξιστικό το να θεωρούμε πως βάφεται για να ευχαριστήσει τους άλλους. Βάφεται για να ευχαριστήσει την εαυτή της.

Η χρήση του makeupείναι προσωπική υπόθεση. Έχει έρθει η ώρα να αρχίσει να αντιμετωπίζεσαι ως τέτοια, απαλλαγμένη από επικριτικά σχόλια. Be your true self, με make-up ή χωρίς.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα