Μήπως το άρωμά σας έχει λήξει; – Πώς θα το καταλάβετε
πότε λήγει το άρωμα
Credit: 123RF

Όλες οι ενδείξεις για να κάνετε ένα καλό ξεκαθάρισμα στην αρωματική σας γκαρνταρόμπα.

Αν ανήκετε στους λάτρεις των αρωμάτων που έχουν περισσότερα από 3-4 αρώματα (κοινώς έχετε φτιάξει την αρωματική σας γκαρνταρόμπα), σας έχουμε και καλά και κακά νέα. Ας ξεκινήσουμε από τα δυσάρεστα. Δυστυχώς, αφού ένα μπουκάλι αρώματος έχει ανοίξει, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και είναι βέβαιο ότι θα λήξει κάποια στιγμή. Κι αυτό γιατί το άνοιγμα ενός αρώματος επιτρέπει την είσοδο αέρα στο μπουκάλι, ο οποίος οξειδώνει τη σύνθεση με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι, κατά μέσο όρο, ένα ανοιχτό άρωμα μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον δύο – τρία χρόνια ανάλογα με τις συνθήκες φύλαξής του. Αλλά και πάλι αυτό είναι σχετικό, διότι κάθε σύνθεση έχει διαφορετική διάρκεια ζωής. Γενικά, αν προτιμάτε τα αρώματα με πικάντικες, ξυλώδεις και νότες βανίλιας τότε ανήκετε στις τυχερές. Αυτές οι κατηγορίες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Πώς θα καταλάβετε αν το άρωμά σας έχει λήξει

  • Γενικά, οι κορυφαίες νότες όπως τα εσπεριδοειδή, τα φρούτα, οι πράσινες νότες και το πατσουλί είναι οι πιο ευαίσθητες στην οξείδωση. Κατά την οξείδωση, το άρωμα αποκτά μία ελαφρώς μεταλλική ή ξινή μυρωδιά.
  • Ένα άλλο σημάδι ότι ένα άρωμα έχει λήξει είναι η αλλοίωση της απόχρωσής του. Αν έχει γίνει πιο σκούρο ή έχει μία πιο κίτρινη απόχρωση από την αρχική, τότε καλό είναι να μην το χρησιμοποιείτε.
  • Αν διαπιστώσετε ότι η στάθμη του αρώματος στο μπουκάλι είναι πιο χαμηλά απ’ ό,τι θυμόσασταν, αυτό σημαίνει ότι εξατμίζεται, άρα οξειδώνεται.
  • Και βέβαια, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι αν δημιουργεί ερεθισμούς στο δέρμα. Αν δείτε κάποιο εξάνθημα ή κοκκινίλα στο σημείο που βάλατε το άρωμα, τότε ήρθε η ώρα να το ρίξετε στον κάδο απορριμμάτων.

Tip: Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξετε αν ένα άρωμα έχει λήξει είναι να το ψεκάσετε σε ένα κομμάτι χαρτί. Έτσι δεν θα έχετε το άρωμα πάνω σας όλη ημέρα, ειδικά αν έχει λήξει.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης αρωμάτων

Ο αέρας, το φως, η υγρασία και θερμότητα η είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του αρώματος. Έτσι για να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής ενός αρώματος, είναι καλύτερο να το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Όπως π.χ. η ντουλάπα με τα ρούχα σας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα