«Αλλεργία στον ήλιο»; Τι είναι και πώς θα καταλάβετε αν έχετε κι εσείς

Πριν ξεκινήσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλεργία στον ήλιο, αφού ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει «μπακαλίστικα» κάποιες φωτοδερματοπάθειες. Οι κοκκινίλες και τα εξανθήματα λοιπόν  που βγάζουν μερικοί μετά από την έκθεση στον ήλιο συχνά αναφέρονται ως αλλεργίες αλλά δεν είναι. Τι είναι όμως;

Αν βγάζετε εξανθήματα που τσούζουν και σας δημιουργούν φαγούρα στο στήθος και τα χέρια τότε έχετε μάλλον PMLE (Polymorphous Light Eruption) στα Ελληνικά πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός.

Σε τι οφείλεται; Στην απότομη και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Αν δηλαδή μετά από έναν χειμώνα στη σκιά πέσετε με τα μούτρα στην ηλιοθεραπεία τότε το δέρμα σας αντιδρά.

Είναι σοβαρό; Όχι αλλά πρέπει να αποφύγετε τον ήλιο για λίγο και να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη.

Πότε θα περάσει; Θα φύγει μόνο του αν είστε προσεκτικοί αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανεμφανιστεί το επόμενο καλοκαίρι. Επίσης, αν ο κνησμός (φαγούρα) είναι πολύς και τα εξανθήματα πολλαπλασιάζονται, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας ανακουφίσει.

Αν βγάζετε πολλά μικρά εξανθήματα αμέσως μόλις καθίσετε στον ήλιο τότε έχετε μάλλον Ηλιακό κνησμό.

Σε τι οφείλεται; Πολύ απλά στην έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Εμφανίζεται κυρίως στο σώμα και όχι στο πρόσωπο και ας πούμε πως αυτό είναι ευχάριστο.

Είναι σοβαρό; Όχι δεν είναι σοβαρό αλλά είναι πολύ ενοχλητικό και αν θέλετε να το αποφύγετε προστατευτείτε.

Πότε θα περάσει; Φεύγει τόσο απότομα όσο εμφανίζεται και συνήθως, μετά από 24 ώρες δεν υπάρχει τίποτα που να το θυμίζει.

Αν το δέρμα σας κοκκινίζει και καίγεται αμέσως σε σημεία (κυρίως στο πρόσωπο) τότε μάλλον έχετε φωτοευαισθησία.

Σε τι οφείλεται; Εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που είναι θέμα γονιδίων (γενετική φωτοδερματίτιδα), η φωτοευαισθησία προκαλείται από φάρμακα που μπορεί να παίρνετε όπως π.χ εκείνα για την ακμή. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα χάπια και οι κρέμες.

Είναι σοβαρό; Δεν είναι σοβαρό αλλά μπορεί να σας δημιουργήσει άλλα προβλήματα συνεπώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτική.

Πότε θα περάσει; Εκτός κι αν σταματήσετε τη θεραπεία, το δέρμα σας δεν θα σταματήσει να είναι ευαίσθητο στον ήλιο.

Σε γενικές γραμμές αντιλαμβάνεστε πως ο ήλιος ναι μεν μας μαυρίζει και μας ανεβάζει τη διάθεση αλλά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Συνεπώς φροντίστε να ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας, αυξάνετε την ώρα που κάθεστε στον ήλιο σταδιακά και προστατεύετε το δέρμα σας όσο καλύτερα μπορείτε.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα