Το «απαγορευμένο» ντοκιμαντέρ για τον Yves Saint Laurent τελικά θα κυκλοφορήσει και εμείς ανυπομονούμε

Getty Images

Πριν από 18 χρόνια, δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον γαλλικής καταγωγής couturier, Yves Saint Laurent, το οποίο όμως δεν είδε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος ήταν πως ο σύντροφος και συνεργάτης του σχεδιαστή Pierre Bergé απαγόρευσε την κυκλοφορία του. Την σκηνοθεσία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ είχε αναλάβει ο Olivier Meyrou, τον οποίο μάλιστα είχε προσεγγίσει το 1998 ο ίδιος ο Pierre ζητώντας του να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που να εξιστορεί την ιστορία του iconic οίκου μόδας.

Ο επίσης γαλλικής καταγωγής σκηνοθέτης αποδέχτηκε την πρόκληση, παρόλο που όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση ή γνώση επάνω στη μόδα και για περίπου τρία χρόνια ακολουθούσε καθημερινά τον Yves Saint Laurent ώστε να καταγράψει την καθημερινότητα, το πρόγραμμα, τις συνήθειες, ακόμα και το backstage των shows του σχεδιαστή λίγο πριν εκείνος αποσυρθεί από τον χώρο της μόδας.

Ο λόγος που το ντοκιμαντέρ δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι και φέτος είναι πως υπήρξε δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον Pierre Bergé, καθώς ο σύντροφος του σχεδιαστή υποστήριξε πως το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πτυχές του σχεδιαστή που δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθούν. Όπως υποστήριξε μάλιστα νομικός σύμβουλος του Pierre Bergé, η ταινία είχε προγραμματιστεί να προβληθεί το 2007, αλλά ο ίδιος ο Pierre αποφάσισε να δώσει εντολή να μην κυκλοφορήσει καθώς ο ίδιος φαινόταν σκληρός και χειραγωγικός, δίνοντας την αίσθηση πως ο Yves Saint Laurent δεν ήταν και τόσο ελεύθερος στο να πάρει αποφάσεις για τον ίδιο του τον οίκο μόδας, αλλά και πως είχε έναν πιο υποτακτικό ρόλο στη σχέση τους, εντός και εκτός συνεργασίας.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας βέβαια υποστήριξε πως ο ίδιος ο Pierre τον προσέγγισε και του έκανε την πρόταση και πως μάλλον δεν ήξερε τι ακριβώς σημαίνει το να γυρίζει κάποιος ντοκιμαντέρ. Τόσο ο σχεδιαστής όσο και ο σύντροφος του τον είχαν αφήσει τελείως ελεύθερο να γυρίσει να πλάνα που ήθελε χωρίς να τον περιορίσουν με κάποιο τρόπο. Επιτέθηκε μάλιστα στον Pierre Bergé υποστηρίζοντας πως ο κυριότερος λόγος που ήταν αντίθετος με την προβολή του ντοκιμαντέρ είναι πως είχε συνηθίσει να ελέγχει και να παρουσιάζει μία τέλεια εικόνα τόσο του ίδιου όσο και τον Saint Laurent. Έτσι όταν πλέον δεν μπορούσε να ελέγξει τα πάντα, αντέδρασε.

Το ντοκιμαντέρ «Celebration: Yves Saint Laurent» δείχνει μία πιο αληθινή εικόνα του σχεδιαστή μόδας. Είναι κουρασμένος και πολύ ανήσυχος, καπνίζει αρκετά και δεν μιλάει πολύ. Τον βλέπουμε στο σπίτι του στο Παρίσι, αλλά και τη στιγμή που λαμβάνει ένα βραβείο για την προσφορά του στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας πως «Ακόμα κι αν η μόδα δεν είναι εξ ολοκλήρου τέχνη, οι σχεδιαστές μόδας πρέπει να συμπεριφέρονται σαν καλλιτέχνες, θυσιάζουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους».

Οι λάτρεις της μόδας θα έχουν την ευκαιρία μέσω του ντοκιμαντέρ να παρακολουθήσουν την καλλιτεχνική πορεία του Yves Saint Laurent με ψυχολογικές διακυμάνσεις, στην ηλικία των 60 ετών, λίγο πριν παρουσιάσει το τελευταίο του fashion show το 1999, ως ανεξάρτητος σχεδιαστής. Λίγο αργότερα το brand YSL πουλήθηκε στον οίκο Gucci.

Δείτε το trailer της ταινίας: