Τι γνώμη έχετε για το αποστεωμένο mannequin της La Perla;

Πώς θα αντιδρούσατε αν βλέπατε κάτι τέτοιο σε μια βιτρίνα; Ενδεχομένως κάποιοι από εσάς να μην το πρόσεχαν καν, αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τη φωτογραφία, το συγκεκριμένο mannequin -το οποίο υποτίθεται ότι είναι αντίγραφο ενός πραγματικού ανθρώπου- είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να φαίνονται τα πλευρά του.

Η ιδέα ανήκει στη γνωστή εταιρεία εσωρούχων La Perla, η οποία επέλεξε να διακοσμήσει τη βιτρίνα του καταστήματός της στο Soho της Νέας Υόρκης με αυτή την κούκλα. Ένας περαστικός τη φωτογράφισε και «ανέβασε» τη φωτογραφία στο Twitter προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Η πράξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποσύρει η εταιρεία το εν λόγω mannequin και μάλιστα να σπεύσει να ζητήσει συγγνώμη και να βεβαιώσει το κοινό ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε κανένα κατάστημά της κάτι αντίστοιχο.

Σοκάρει πραγματικά ένα τέτοιο θέαμα; Η απάντηση είναι όχι. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σκελετωμένα μοντέλα και αποστεωμένες φιγούρες στον κόσμο της μόδας, παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για το αντίθετο. Φυσικά ο καθένας μπορεί να κάνει με το σώμα του ό,τι θέλει και να ακολουθήσει οποιοδήποτε πρότυπο ομορφιάς συμφωνεί με την προσωπική του αισθητική, το θέμα που τίθεται όμως είναι ηθικό. Δυστυχώς η μόδα γενικότερα, αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο για πολλά νέα κορίτσια, τα οποία θέλουν μανιωδώς να αποκτήσουν αναλογίες που κόβουν την ανάσα και να φορέσουν όλα όσα βλέπουν στις πασαρέλες και όχι μόνο. Το κακό της υπόθεσης είναι πως συνήθως προσπαθουν να καταφέρουν το ακατόρθωτο με εξαντλητικές δίαιτες που δεν οδηγούν στο επιθυμητό, με αποτέλεσμα τελικά να μισούν το σώμα τους. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στα νέα κορίτσια, αλλά και σε μεγαλύτερες γυναίκες, οι οποίες επίσης οδηγούνται σε διατροφικές διαταραχές που προκαλούν με τη σειρά τους πολλά προβλήματα υγείας.

Ναι, το skinny είναι ωραίο, και η Twiggy ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα όλων των εποχών. Ίσως όμως θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εικόνες που προβάλλουμε -και αυτό το λέει ένας άνθρωπος που ζυγίζει 50 κιλά και έχει ύψος 1.70- γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα. Όσο κινδυνεύει ο παχύσαρκος, άλλο τόσο κινδυνεύει και ο λιποβαρής γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υπερβολή είναι κακή σε όλες της τις μορφές. Τα μοντέλα με τις πολύ πλούσιες καμπύλες μοιάζουν πλαστικά, αλλά και αυτά που έχουν σώματα «στεγνά» χωρίς ίχνος λίπους μοιάζουν άρρωστα, έτσι η πραγματικότητα της μόδας θα έπρεπε να είναι κάπου στη μέση. Σίγουρα δεν θέλει κανείς μας να δει κορίτσια της διπλανής πόρτας πάνω στην πασαρέλα, γιατί μας αρέσει να βλέπουμε το όνειρο και να το θαυμάζουμε, αλλά μέχρι εκεί.

Ο Karl Lagerfeld είχε πει πως το υγιέστερο κίνητρο για να χάσει κανείς βάρος είναι η μόδα και με αυτό σίγουρα δεν εννοούσε να γίνουμε σαν τα mannequins της La Perla, τα κόκκαλα του οποίου οι περαστικοί μπορούσαν με άνεση να μετρήσουν.

«Πᾶν μέτρον ἄριστον» Κλεόβουλος 6ος αι. πΧ.

Διαβάστε επίσης: Cannes Film Festival: Θυμόμαστε τις καλύτερες εμφανίσεις από το περσινό φεστιβάλ

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα