Τι είναι “statement sleeves” αναρωτιέται μια έκθεση μόδας στη Νέα Υόρκη
Έκθεση ‘Statement Sleeves’
Credits: Museum at FIT 'Statement Sleeves'

Όσοι είδατε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Poor Things” –απέσπασε συνολικά 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ- θα προσέξατε βέβαια τα κοστούμια της Bella Baxter (Emma Stone).

Η πρωταγωνίστρια, φοράει -μεταξύ άλλων- ρούχα με μεγαλοπρεπή μανίκια, τα λεγόμενα statement sleeves. Αυτά τα ρούχα αποτελούν χαρακτηριστικό των κοστουμιών στην εν λόγω ταινία. Κι αυτό γιατί προσφέρουν μία σύγχρονη εκδοχή της μόδας του τέλους του 19ου αιώνα.

Τώρα, το Mουσείο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μόδας – The Museum at FIT (MFIT) στη Νέα Υόρκη, αναρωτιέται με σχετική έκθεση τι είναι τα “statemen sleeves”;.

Όρος που χρησιμοποιούν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία τα fashion media. Ιδού πως θα τα περιγράφαμε: ένα στιλ μανικιού με υπερβολική φόρμα, άλλοτε διακοσμημένο, περίτεχνα κατασκευασμένο, εντυπωσιακό σε βαθμό που να καθορίζει ένα ρούχο.

Τα statement sleeves έχουν δείξει την ισχύ τους σε αμέτρητα catwalks τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να… ξεφουσκώσουν άμεσα.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Colleen Hill, παρουσιάζει τουλάχιστον 80 fashion κομμάτια από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου – η πλειονότητα των οποίων εκτίθεται για πρώτη φορά – και περιλαμβάνει έργα διάσημων σχεδιαστών όπως οι Balenciaga, Tom Ford, Schiaparelli και Vivienne Westwood.

Thierry Mugler, silver metallic lamé φόρεμα,1979. Δώρο της Clarins Fragrance Group/
Thierry Mugler Perfume. Credits: Museum at FIT ‘Statement Sleeves’

Η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα μανίκια χρησιμεύουν ως ένας ζωτικός τρόπος αυτοέκφρασης που υπογραμμίζουν τις κινήσεις μας. Δηλώνουν συγκεκριμένες εποχές στην ιστορία της μόδας και τις εκάστοτε τάσεις.

Η έκθεση “Statement Sleeves” θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου 2024.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα